Μια ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, την Μαλαισία και τη Δυτική Αυστραλία αξιοποίησε video από το ΥouTube, μελετώντας τις αντιδράσεις παιδιών και εφήβων που συνδέονται με το φόβο της επίσκεψης στο οδοντιατρείο, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν περισσότερη γνώση για τους λόγους που η επίσκεψη στον οδοντίατρο συχνά προκαλεί άγχος στους ασθενείς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο φόβος για τον οδοντίατρο εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και πηγάζει από διαφορετικές αιτίες, μερικές από τις οποίες έγιναν αντιληπτές μόνο μέσω από τη χρήση του ίντερνετ και των social media. Οι ερευνητές βρήκαν 182 videos σχετικά με τις απόψεις ή τις εμπειρίες ασθενών που συνδέονται με τον φόβο του οδοντιάτρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα video έδειχναν συχνά άμεσες φυσικές αντιδράσεις όπως κλάμα, δυνατές φωνές και ανεξέλεγκτο ρίγος. Οι εξαγωγές τρίτων γομφίων φαίνεται να αποτελούν πραγματικό «εφιάλτη» για ορισμένους εφήβους, οι οποίοι έχουν ακούσει «ιστορίες τρόμου» από φίλους τους. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε η ανάρτηση ενός ασθενούς σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία έγραφε χαρακτηριστικά «Μισώ τον οδοντίατρο».
Τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονέων για τον οδοντίατρο, καθώς ο φόβος αρκετών παιδιών πηγάζει από «ατυχείς φράσεις» που κατά καιρούς χρησιμοποιούν οι γονείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού, η οποία απέκτησε φοβία για τον οδοντίατρο, καθώς ο πατέρας της συνήθιζε να την πειράζει, λέγοντάς της ότι ο οδοντίατρος θα σου ξεριζώσει τα δόντια.
Ο φόβος για τον οδοντίατρο στα παιδιά είναι γνωστό ότι προκαλεί μη συνεργάσιμη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επισκέψεων, καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διαταραχές ύπνου και ψυχολογικά ζητήματα που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς και τους παιδιατρικούς ασθενείς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, ενώ αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις της ζωής, καταλήγουν στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές.
Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε στην εφημερίδα Journal of Medical Internet Research( τεύχος Απριλίου, 2013).
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο