Των Μαρίας Αντωνιάδου, επίκουρης καθηγήτριας της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και των τελειόφοιτων φοιτητών Ιωάννας Χατζηδιάκου, Γεώργιου Νικολέλη και Μαρίας Χανιώτη.
Ως μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) ορίζονται μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν διάφορες περιοχές του μυοσκελετικού συστήματος. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν τα νεύρα, τους τένοντες, τους μύες, τις αρθρώσεις και τις υποστηρικτικές δομές όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.
Οι ΜΣΠ μπορεί να προκληθούν από αλληλεπίδραση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου που δρουν κατά τη διάρκεια εργασιακών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα επαναλαμβανόμενες κινήσεις, άβολες θέσεις εργασίας, έκθεση σε κραδασμούς ή/και μηχανική καταπόνηση. Όταν αυτοί οι παράγοντες υπάρχουν ταυτόχρονα, ο κίνδυνος ανάπτυξης ΜΣΠ αυξάνεται σημαντικά.
Οι ΜΣΠ παρουσιάζονται με υψηλό ποσοστό εμφάνισης στο οδοντιατρικό επάγγελμα. Αν και ορισμένοι μυοσκελετικοί τραυματισμοί συμβαίνουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή, πολλοί περισσότεροι προκύπτουν από επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις άσκησης δύναμης συγκεκριμένης ομάδας μυών, σε συνδυασμό με την έλλειψη περιόδων ανάπαυσης.
Η χρήση δονούμενων οδοντιατρικών εργαλείων, η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων, η διατήρηση στατικής θέσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι μερικοί από τους λόγους για τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης ΜΣΠ.
Η απαλλαγή από ΜΣΠ είναι μεγάλης σημασίας, καθώς η οδοντιατρική είναι μια σωματικά και ψυχικά απαιτητική εργασιακή απασχόληση. Η διατήρηση της καλής υγείας και φυσικής κατάστασης του οδοντιάτρου είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να μπορεί να ασκεί επιτυχώς το επάγγελμά του.
Στο άρθρο αυτό μέσα από μια εκτενή ανασκόπηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας, αναλύονται εργονομικοί παράγοντες κινδύνου, προληπτικά μέτρα μυοσκελετικών παθήσεων και θέματα εργονομικών παρεμβάσεων (εργονομικές οδοντιατρικές καρέκλες, μεγεθυντικές λούπες, πρισματικά γυαλιά, οδοντιατρικά εργαλεία και εκπαιδευτικές συνεδρίες στην εργονομία) προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ασφαλέστερος τρόπος εργασίας, και να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στο σύνδεσμο που ακολουθεί σελ 4-11: https://odvima.gr/wp-content/uploads/2023/09/OB153low.pdf#page=4
Discussion about this post