Η Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής σε συνεργασία με τη Μονάδα Στοματοπροσωπικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διοργανώνουν υβριδική επιστημονική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Στόματος», το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (9:30-16:45).
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Κ. Δημόπουλος, στο Κτίριο Ιατρικής Σχολής Αθηνών Α.Κ.Ι.Σ.Α. στο Αττικό Νοσοκομείο.
Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων ιατρών – οδοντιάτρων, η ενημέρωση της κοινωνίας, προτάσεις προς εθνική επιτροπή στοματικής υγείας (Ε.Ε.Σ.Υ.) και προτάσεις προς κεντρικό συμβούλιο υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ.).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ε.Κ.Π.Α., της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., της Οδοντιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας (Ε.Π.Ι.Υ.Μ.Π.Ι.Α.), καθώς και του Υπουργείου Υγείας. Με την παρακολούθηση της ημερίδας θα χορηγηθούν Μόρια (CME-CPD Credits) συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Υπεύθυνος Μονάδας Στοματοπροσωπικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ / ΕΠΙΥΜΠΙΑ, μιλώντας στο www.dikaiologitika.gr επισήμανε πως «παρά το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου στόματος, κυρίως με γναθοχειρουργική επέμβαση, αλλά και με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, δυστυχώς το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει υψηλό στο 50%. Αυτό το γεγονός καθιστά επιτακτική ανάγκη εκτός από την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση των ιατρών και οδοντιάτρων, ώστε να παραπέμπουν άμεσα σε ειδικούς στοματολόγους και γναθοχειρουργούς τους ασθενείς με ύποπτες στοματικές ενδείξεις».
«Ο καρκίνος του στόματος, που σε >95% των περιπτώσεων είναι το επιθετικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, εμφανίζεται στον στοματικό βλεννογόνο, στα ούλα και στην γλώσσα. Αποτελεί την 6η συχνότερη νεοπλασία παγκοσμίως που είναι υπεύθυνη για 3 θανάτους ανά ώρα στις χώρες-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ). Κύριοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του στόματος είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ιός HPV, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ελλιπής διατροφή, η κληρονομική προδιάθεση, τα φυτοφάρμακα και η ακτινοβολία», εξηγεί ο κ. Γιαπιτζάκης.
Περισσότερες πληροφορίες στο: karkinosstomatos.gr
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο