Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τόσο τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη στοματική τους υγεία όσο και του υποσιτισμού, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Aging Research και Clinical Practice, ανέλυσε τους φακέλους υγείας 107 ηλικιωμένων πολιτών που είχαν νοσηλευθεί στην κλινική του Rutgers School of Dental Medicine κατά το χρονικό διάστημα 2015-2016.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερο από το 25% των ασθενών υπoσιτίζονταν ή διέτρεχαν τον κίνδυνο υποσιτισμού. Οι ερευνητές κατέγραψαν μια τάση, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς με 10 έως 19 δόντια ήταν πιο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού. Οι ασθενείς που είχαν ταξινομηθεί ως υποσιτισμένοι είχαν υψηλότερα ποσοστά απώλειας βάρους, έτρωγαν λιγότερο και σε μεγαλύτερη συχνότητα είχε καταγραφεί ότι υπέφεραν από άνοια ή / και κατάθλιψη καιθώς και άλλες σοβαρές ασθένειες, συγκριτικά με όσους είχαν μια κανονική κατάσταση διατροφής.
“Το στόμα είναι η δίοδος για κατανάλωση τροφίμων και υγρών”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Rena Zelig, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Διατροφής στο Rutgers School of Health Professions. “Αν υπάρχουν ρωγμές στην ακεραιότητα του στόματος, η λειτουργική ικανότητα ενός ατόμου να καταναλώνει επαρκώς τροφές μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά”, σημείωσε η ίδια.
Αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ απώλειας δοντιών και κινδύνου υποσιτισμού, η κ.Zelig δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οδοντιατρικές κλινικές είναι οι κατάλληλοι χώροι για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων διατροφικής κατάστασης καθώς μπορούν να εντοπίζουν ασθενείς που δεν επισκέπτονται τακτικά παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι οποίοι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού
*Πηγή: www.sciencedaily.com.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο