20-22 Μαΐου, Αίγλη Ζαππείου
12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
«Από τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στη θεραπεία του περιοδοντικού ασθενή»
Με αφορμή το 12ο Διεθνές Συμπόσιο Περιοδοντολογίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαΐου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου, επισκεφθήκαμε στα γραφεία της ΕΠΕ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας , τον Περιοδοντολόγο κ. Πέτρο Δαμουλή, ο οποίος μας μίλησε για τη θεματολογία, τους ομιλητές αλλά και τους στόχους της φετινής διοργάνωσης. Μεταξύ, άλλων ο κ. Δαμουλής μοιράστηκε μαζί μας τα μελλοντικά βήματα της ΕΠΕ προς την κατεύθυνση της διαρκούς επιμόρφωσης των οδοντιάτρων, τονίζοντας ότι η εξωστρέφεια και η καθημερινή αρωγή στο έργο των οδοντιάτρων, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο όλων των μελλοντικών δράσεων της εταιρείας.
Κε Δαμουλή, το 12ο Διεθνές Συμπόσιο Περιοδοντολογίας θα πραγματοποιηθεί από τις 20-22 Μαΐου στην Αίγλη Ζαππείου. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη φετινή διοργάνωση, ποια είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Συμποσίου;
Το φετινό Συμπόσιο έχει ως τίτλο «Από τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στη θεραπεία του περιοδοντικού ασθενή». Η θεματολογία του συμποσίου αντανακλά ακριβώς αυτή την προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις γενικεύσεις: θεραπεύουμε με βάση δεδομένα που αφορούν μέσους όρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής ανταποκρίνεται με βάση τον μέσο όρο. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε μια συγκεκριμένη θεραπεία να είναι αποτελεσματική για έναν συγκεκριμένο ασθενή. Είναι αυτό που αναφέρεται ως εξατομίκευση της θεραπείας. Αυτή η προσπάθεια εξατομίκευσης της θεραπευτικής προσέγγισης είναι μια γενικότερη τάση στην ιατρική και έχει πλέον αρχίσει να γίνεται ένας ρεαλιστικός στόχος. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι πληροφορίες που αποκτούμε από την ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος καθώς και η συσχέτιση με την επίδραση περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την δική μας ειδικότητα, την Περιοδοντολογία: ένας ασθενής αφού ολοκληρώσει την περιοδοντική θεραπεία, τη φάση ελέγχου της φλεγμονής ή και την χειρουργική θεραπεία χρειάζεται να μπει σε ένα πρόγραμμα υποστηρικτικής θεραπείας. Γιατί η περιοδοντική θεραπεία δεν «τελειώνει» μετά από μία, δύο, ή δέκα συνεδρίες, αλλά συνεχίζεται διά βίου, σε τακτά χρονικά διαστήματα σαν υποστηρικτική θεραπεία (γνωστή σε όλους μας σαν «καθαρισμός»). Όπως συνηθίζω να λέω και στους ασθενείς μου ισχύει ότι ακριβώς και σε κάποιον που έχει πίεση, ο οποίος χρειάζεται να παίρνει ένα χαπάκι εφ’ όρου ζωής. Στην περιοδοντίτιδα δεν υπάρχει «χαπάκι» ή αν θέλετε το «χαπάκι» είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο για την υποστηρικτική θεραπεία. Και όπως ένας ασθενής με πίεση χρειάζεται να παίρνει ένα χαπάκι την ημέρα ή δύο χαπάκια την ημέρα ανάλογα με την περίπτωσή του, με την ίδια λογική ένας ασθενής με περιοδοντίτιδα χρειάζεται να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του μια φορά το 3μηνο, το 4μηνο, το 6μηνο ή το 12μηνο. Η συχνότητα όμως των επισκέψεων αυτών του ασθενούς στο οδοντιατρείο είναι κατά ένα τρόπο αυθαίρετη, κατά τη κρίση του οδοντιάτρου, και ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Σήμερα λοιπόν, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη που δείχνουν ότι στο μέλλον θα μπορούμε πιθανώς να καθορίζουμε την συχνότητα αυτών των επισκέψεων με αντικειμενικά κριτήρια, «κωδικοποιώντας» γενετικά, ιατρικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Θα κάνουμε συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία, θα χρησιμοποιήσουμε αναπλαστικές τεχνικές; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η θεραπεία μας θα είναι αποτελεσματική στον συγκεκριμένο ασθενή; Αυτά τα ερωτήματα λοιπόν θα τεθούν και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου και γι’ αυτό λέμε ότι πλέον περνάμε από την αντιμετώπιση της νόσου, στην αντιμετώπιση της νόσου στον ασθενή.
Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους ομιλητές του Συμποσίου και ιδίως για τους ξένους ομιλητές που θα δώσουν το «παρών» στην διοργάνωση;
Θα έχουμε έξι διακεκριμένους ξένους ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική. Επιστημονικός υπεύθυνος του συνεδρίου είναι ο Καθηγητής William Giannobile από το Πανεπιστήμιο του Michigan (ΗΠΑ), ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στην Περιοδοντολογία την τελευταία εικοσαετία.
Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να τον γνωρίζω προσωπικά από τα φοιτητικά μου χρόνια καθώς ήμασταν συμφοιτητές στο Ηarvard κι αυτή ακριβώς η προσωπική μας σχέση βοήθησε στο να δεχτεί να συμμετάσχει στο συνέδριό μας. Ο Will είναι ο άνθρωπος που είναι «στην αιχμή του δόρατος» όσον αφορά στην εξατομίκευση της περιοδοντικής θεραπείας και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες τόσο στο διαγνωστικό κομμάτι όσο και στο θεραπευτικό. Παράλληλα, στο συνέδριό θα μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους εξαιρετικοί επιστήμονες και κλινικοί από την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, ο Bruno Loos από την Ολλανδία και από την Ιταλία οι Leonardo Trombelli, Filippo Graziani, Giulio Rasperini και Giorgio Pagni.
Τα επόμενα χρόνια εκτιμώ ότι θα δούμε σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου, μέσω της χρήσης των βλαστικών κυττάρων. Οι αναπλαστικές τεχνικές, δηλαδή οι τεχνικές με τις οποίες προσπαθούμε να αναπλάσουμε ιστούς, είτε οστούν, είτε τους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς, έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη χρήση διαφόρων τύπων οστικών μοσχεύματα και βιολογικών παραγόντων. Το μέλλον όμως στην Ιατρική είναι η χρήση βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή γιά την ανάπλαση ιστών και οργάνων και αυτή η προσέγγιση έχει ήδη μπει στη φιλοσοφία της θεραπείας και στην Οδοντιατρική και ιδίως στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο συνέδριο θα είναι μαζί μας και μια ομάδα ερευνητών από την Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται ακριβώς με αυτό το αντικείμενο, τη χρήση των βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση περιοδοντικών οστικών βλαβών. Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» που αφορούν τη συνδυασμένη χρήση μοσχευμάτων και βλαστοκυττάρων.
Θα υπάρξει κάποια καινοτομία είτε από άποψη οργάνωσης ή θεματολογίας του Συμποσίου;
Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, μια σκέψη ήταν να κάνουμε κάποιες διαδραστικές συνεδριάσεις με το κοινό, αλλά είναι τόσο πλούσιο σε θέματα και ομιλητές το πρόγραμμα, που πραγματικά δεν υπήρχε χρόνος. Θα είναι λοιπόν, ένα κλασικό από άποψης δομής συνέδριο, με πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουμε ομιλίες.
Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κέρδος των συναδέλφων σας που θα παρακολουθήσουν αυτή την τριήμερη επιστημονική εκδήλωση;
Ο στόχος των συμποσίων της Περιοδοντολογίας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν, γιατί πλέον μιλάμε για ένα Συμπόσιο- Θεσμό που μετρά 30 χρόνια ζωής, ήταν να δώσουμε στον περιοδοντολόγο, αλλά και στον γενικό οδοντίατρο την δυνατότητα να δει τι καινούριο υπάρχει, αλλά και τι θα βρει μπροστά του τα επόμενα δέκα χρόνια. Στόχος δεν είναι τόσο πολύ να μάθει ο κλινικός πράγματα που θα εφαρμόσει την επόμενη μέρα στο οδοντιατρείο του, αλλά να «ανοίξει τους ορίζοντές» του. Άρα δεν θα δει πεπατημένα πράγματα, θα λάβει καινούρια γνώση και μάλιστα γνώση που θα του δώσει την εικόνα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, ώστε και ο ίδιος να ξέρει τι έρχεται και να προετοιμαστεί ανάλογα. Αυτή είναι και η λογική του να προσφέρεις γνώση, η οποία ίσως να μην είναι άμεσα υλοποιήσιμη στο ιατρείο σου, το να αρχίζεις να προετοιμάζεσαι κατάλληλα για να μπορείς να ενσωματώσεις στη καθημερινή κλινική πράξη νέες τεχνικές στο μέλλον και να είσαι ανταγωνιστικός.
Και βέβαια, οι καθηγητές και οι επιστήμονες που θα μιλήσουν στο Συμπόσιο είναι άνθρωποι που δεν τους βρίσκεις εύκολα και για να παρακολουθήσεις τις ομιλίες τους θα πρέπει ή να πας στο εξωτερικό ή να πληρώσεις αδρά για να τους δεις.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει προσέλευση συναδέλφων κι από το εξωτερικό; Θα υπάρξει μέριμνα για ταυτόχρονη μετάφραση σε άλλες γλώσσες;
Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι πάντα τα αγγλικά, οπότε όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Όσον αφορά στη παρουσία συναδέλφων από άλλες χώρες, πάντα δημοσιοποιούμε το συνέδριό μας στις γείτονες χώρες, στην Ιταλία, τους Βαλκάνιους βόρειους γείτονές μας, την Τουρκία, το Ισραήλ και ασφαλώς στην Κύπρο και συνήθως έχουμε μια μικρή, αλλά ουσιαστική συμμετοχή από την Τουρκία, το Ισραήλ αλλά και την Ιταλία. Οπότε ναι, θα υπάρξει δημοσιοποίηση της εκδήλωσής μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μαζί μας και συναδέλφους από το εξωτερικό, οι οποίοι πάντα δείχνουν ενδιαφέρον για το Συνέδριό μας.
Ως Πρόεδρος της ΕΠΕ, μπορείτε να μας μιλήσετε για τους μελλοντικούς στόχους της ΕΠΕ και συγκεκριμένα για το τι να περιμένουμε στο κομμάτι της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης;
Η εταιρεία βρίσκεται σε μια φάση αναδιοργάνωσης του προγράμματός της και ήδη φέτος, ξεκινάμε για πρώτη φορά διαδικτυακά σεμινάρια, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο περίπου ένα κάθε μήνα, Τρίτες 8:30-9:30 μμ. Ο πρώτος κύκλος αυτών των σεμιναρίων θα καλυφθεί με ομιλίες, οι οποίες έγιναν τον περασμένο Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο μιας ημερίδας Περιοδοντολογίας που είχαμε διοργανώσει με την χορηγία της Procter & Gamble / Oral B. Οι ομιλίες λοιπόν που πραγματοποιήθηκαν τότε θα δοθούν σε μορφή διαδικτυακών σεμιναρίων για να τις παρακολουθήσουν συνάδελφοι από όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό.
Παράλληλα, αναδιαμορφώνουμε τα πρακτικά μας σεμινάρια τα οποία θα εμπλουτίσουμε με στόχο να τα κάνουμε πολύ πιο ενδιαφέροντα για τον γενικό οδοντίατρο. Γιατί ο στόχος των πρακτικών σεμιναρίων είναι να συνειδητοποιήσει ο γενικός οδοντίατρος την σημασία της περιοδοντολογίας και να αποκτήσει ουσιαστικές πρακτικές γνώσεις για να ασκήσει σωστά την περιοδοντική θεραπεία στο ιατρείο του.
Από εκεί και πέρα προσπαθούμε πάντα να έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που να καλύπτει όλο το φάσμα της Περιοδοντολογίας. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά γιά να συνδιοργανώσουμε μία επιστημονική ημερίδα στις 3 Δεκεμβρίου με θέμα τη σημασία των στοματικών λοιμώξεων στη γενική υγεία. Υπάρχει όπως βλέπετε ένα πλούσιο και πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων και πιστεύω ότι θα έχουμε και ικανοποιητική συμμετοχή συναδέλφων.
Άλλο ένα κομμάτι που ξεκινήσαμε εδώ κι ένα χρόνο περίπου είναι η παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς θα μας βοηθήσει να πιάσουμε τον «σφυγμό» ειδικά των νέων οδοντιάτρων, οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί εμείς σαν Περιοδοντολογική Εταιρεία μπορεί να έχουμε μια άποψη για το τι θέλει ένας οδοντίατρος, αλλά θέλουμε να ξέρουμε τι πραγματικά θέλει και τον ενδιαφέρει να μάθει, όχι ό, τι νομίζουμε εμείς ότι τον ενδιαφέρει. Έτσι μέσα στην άνοιξη θα ζητήσουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων στη διαμόρφωση του επιστημονικού μας προγράμματος μέσω ερωτηματολογίων που θα αναρτηθούν στη σελίδα της Εταιρείας στο Facebook. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους από 1.000 φίλους στο Facebook., οι οποίοι παρακολουθούν τα δρώμενα της εταιρείας και πραγματικά θέλουμε να ενισχυθεί αυτή η συμμετοχή, γι’ αυτό και θα γίνουμε και πιο ενεργοί προς αυτή την κατεύθυνση.
Γενικότερα, ένας από τους στόχους, αν όχι ο βασικός στόχος, της δικής μου προεδρίας είναι να γίνει η εταιρεία πιο εξωστρεφής και πιο φιλική στον οδοντίατρο, γιατί εκεί απευθύνεται. Είμαστε μια επιστημονική εταιρεία, παρέχουμε γνώση, αλλά θέλουμε να παρέχουμε και τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να καταλάβει πράγματα, να «κλείσει» κενά και να ρωτήσει πράγματα για το οποία μπορεί να έχει απορίες. Να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να ρωτήσει και να πάρει απάντηση από έναν επιστημονικό φορέα με μια υπεύθυνη γνώμη. Γιατί διαδικτυακές ομάδες οδοντιατρικής φύσης υπάρχουν πάρα πολλές αυτή την στιγμή, αλλά η γνώμη που θα λάβει κάποιος σε ένα ερώτημά του είναι η γνώμη, ενός εξαιρετικού μεν συναδέλφου, πλην όμως η ατομική του γνώμη. Εμείς θέλουμε να δίνουμε την ευκαιρία σους οδοντιάτρους να παίρνουν απαντήσεις ουσίας στους προβληματισμούς τους.
Ασφαλώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα θέλαμε να αυξήσουμε τα μέλη μας, να αισθανθεί ο οδοντίατρος ότι πραγματικά αυτή η επιστημονική εταιρεία του προσφέρει κάτι ουσιαστικό και να θελήσει να γίνει μέλος της «οικογένειάς» μας. Προσπαθούμε λοιπόν να παρακολουθούμε τα καινούρια δεδομένα και να είμαστε πάντα δίπλα στον οδοντίατρο, αρωγοί του, όσον αφορά τουλάχιστον στο θέμα της Περιοδοντολογίας και να τον βοηθούμε όπου μπορούμε.
Κε Δαμουλή σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο