Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Φέτος, “Κάνουμε Ααα!” και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να μείνουμε “ενωμένοι για ένα υγιές στόμα”

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (ΠΗΣΥ) έχει καθιερωθεί να εορτάζεται παγκοσμίως την 20η Μαρτίου με δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της στοματικής υγείας, οι οποίες συντονίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI). Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) γίνεται αρωγός αυτής της προσπάθειας σε εθνικό- και μέσω της συνεργασίας της με τους κατά τόπους Οδοντιατρικούς Συλλόγους-σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μεταφερθεί σε κάθε γωνιά της χώρας το μήνυμα της πρόληψης και της προαγωγής της στοματικής υγείας.

Το φετινό μήνυμα του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας Στοματικής Υγείας είναι “Κάνε Ααα! Ενωμένοι για ένα υγιές στόμα” και στοχεύει στο να καταδείξει ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, υπόσχεση και δέσμευση για να απολαμβάνουμε μια χαρούμενη ζωή γεμάτη υγεία. Το “ΟΒ” βρέθηκε στα γραφεία της ΕΟΟ και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιο Δεβλιώτη και τη Γενική Γραμματέα, κ. Μαρία Μενενάκου, για το φετινό μήνυμα της ΠΗΣΥ, αλλά και για τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΟΟ, προκειμένου να συμβάλει από τη πλευρά της στην ανάδειξη της συσχέτισης μεταξύ στοματικής και γενικής υγείας, αλλά και στην προώθηση της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, το φετινό μήνυμα αντανακλά την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων, των ασθενώ,  αλλά και μια ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να βελτιωθεί η στοματική υγεία του πληθυσμού. "Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να κατανοήσουν ότι η φροντίδα των δοντιών προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο, καθώς η στοματική υγεία αποτελεί “όπλο” καλής υγείας",  επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δεβλιώτης.

Από την πλευρά της, η  Γ.Γ. της ΕΟΟ, κ. Μενενάκου υπογράμμισε ότι το κύρος του οδοντιατρικού επαγγέλματος διασφαλίζεται από την αλληλεπίδραση του με την κοινωνία και ότι ο οδοντίατρος πρέπει να κατοχυρώνει το επαγγελματικό του κύρος έναντι των ασθενών του, δίνοντάς τους το μήνυμα ότι ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της στοματικής τους υγείας μακροπρόθεσμα. "Κι αυτό μπορεί να γίνει με το να κινητοποιήσει τον ασθενή, καθιστώντάς τον κοινωνό σε μια σχέση ζωής που αποσκοπεί στη διατήρηση της στοματικής του υγείας", δήλώσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη και ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις της ΕΟΟ στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΗΣΥ στο τεύχος του "ΟΒ" που μόλις κυκλόφορησε! (πατήστε εδώ).