"H Oδοντιατρική σήμερα: Παρούσες και αναμενόμενες μελλοντικές προκλήσεις στη διάγνωση και θεραπεία"

 
Η 8η Ημερίδα της  Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος (Ε.Ε.Χ.Σ.) είναι  πλέον γεγονός και θα λάβει χώρα την 1η Φεβρουαρίου 2020 στο ξενοδοχείο “Divani Caravel”, στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Φραγκίσκος Φραγκίσκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “ΟΒ” μίλησε για όλα όσα θα δούμε στη φετινή ημερίδα, αλλά και για τα μετεκπαιδευτικά προγράμματα της Εταιρείας στους τομείς της Χειρουργικής Στόματος, της Εμφυτευματολογίας και της Αισθητικής.
 
1.Κύριε Φραγκίσκο, η Επιστημονική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος μόλις ανακοίνωσε την διοργάνωση της 8ης Ημερίδας της για την 1η Φεβρουαρίου 2020.Μιλήσετε μας για την Ημερίδα αυτή.
 
Βεβαίως. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή ημερίδα μας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.  Η αθρόα και ενεργός συμμετοχή του των συναδέλφων σε όλες τις προηγούμενες Ημερίδες της Εταιρείας μάς παροτρύνει να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε συνεχώς το επιστημονικό πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας. Φιλοδοξούμε λοιπόν, ότι για μια ακόμη φορά θα διοργανώσουμε μία Ημερίδα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, όπου η ευρεία θεματολογία, η παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών και οι εισηγήσεις επιφανών επιστημόνων θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης ιδεών και εμπειριών.
 
2. Για την φετινή Ημερίδα επιλέξατε τον τίτλο: "H Oδοντιατρική σήμερα: Παρούσες και αναμενόμενες μελλοντικές προκλήσεις στη διάγνωση και θεραπεία". Τι να αναμένουμε λοιπόν, σχετικά με τη θεματολογία;
 
Όπως γνωρίζετε, το περιεχόμενο των Ημερίδων μας δεν αφορά μόνο σε θέματα Χειρουργικής Στόματος. Επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής, ενώ αναπτύσσονται και θέματα γενικότερου ιατρικού ενδιαφέροντος. Φέτος η θεματολογία μας καλύπτει τομείς της Χειρουργικής Στόματος, της Εμφυτευματολογίας, της Προσθετικής, της Περιοδοντολογίας και της Λοιμωξιολογίας. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σφαιρικά σχετικά με ζητήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο σύγχρονος οδοντίατρος. Με ομιλίες, προβολή βιντεοσκοπημένων επεμβάσεων, καθώς και μέσω ζωντανών επιδείξεων και τηλεματικών συνδέσεων θα επιδιώξουμε να τους δώσουμε λύσεις βάσει των νεότερων επιστημονικών δεδομένων.
 
3. Και όσον αφορά την ομάδα των συμμετεχόντων ομιλητών; Φαντάζομαι πως δε θα απαρτίζεται μόνο από Έλληνες επιστήμονες...
 
Η ομάδα των προσκεκλημένων ομιλητών περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Είμαστε ευτυχείς καθώς και φέτος θα έχουμε κοντά μας καταξιωμένους καθηγητές και διακεκριμένους κλινικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο Professor Simon Holmes, Διευθυντής του Τμήματος Γναθοχειρουργικής και Τραυματιολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου (QMUL), θα μοιραστεί μαζί μας την πολυετή εμπειρία του σε θέματα περίπλοκων τραυμάτων της στοματικής περιοχής και του προσώπου. Επίσης από το  Queen Mary θα έλθει και η Ειδική Περιοδοντολόγος και Διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας του QMUL, Dr Dominiki Chatzopoulou, η οποία θα μας μεταφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σχετικά με τις τεχνικές προσέγγισης της αισθητικής ζώνης. Εξαιρετικά σημαντική θα είναι και η παρουσία του Καθηγητή Περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλειου Πανή, καθώς και του  γνωστού Προσθετολόγου κ. Κρόμπα Νικόλαου. Τέλος, είναι ιδιαίτερη τιμή για την Εταιρεία μας που για ακόμη μία φορά θα μας μεταδώσει τις πολύτιμες γνώσεις της σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στην οδοντιατρική η παγκοσμίου εμβέλειας Λοιμωξιολόγος και Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Dr Γιαμαρέλλου Ελένη.
 
4. Θα επιθυμούσατε να στείλετε κάποιο μήνυμα, ιδίως προς τους νέους συναδέλφους σας, εν όψει της επικείμενης Ημερίδας;
 
Ασφαλώς. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους συναδέλφους, νεότερους αλλά και πιο έμπειρους, να παρευρεθούν στην εκδήλωσή μας, καθώς είμαι πεπεισμένος ότι και η Ημερίδα αυτή, μετά την επιτυχία που είχαν οι προηγούμενες, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους και όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παραγωγική συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων που θα μας βοηθήσουν να ασκήσουμε την καθημερινή μας κλινική πράξη ασφαλέστερα. Επιπλέον, θα επιθυμούσα από τη θέση αυτή να παροτρύνω κάθε οδοντίατρο να μην εγκαταλείπει τη συνεχή επιμόρφωσή του. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να «επιβιώσει» ο σύγχρονος επιστήμονας σε μία κοινωνία, όπου η οδοντιατρική εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η Ε.Ε.Χ.Σ. γνωρίζει καλά την αξία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δραστηριοποιείται διαρκώς στον συγκεκριμένο τομέα.
 
5. Πέρσι, σε δύο συζητήσεις που είχαμε κάνει μας είχατε ενημερώσει σχετικά με το πολύπλευρο έργο της Ε.Ε.Χ.Σ. Είναι λοιπόν γνωστό ότι από το 2008 η Ε.Ε.Χ.Σ. πραγματοποιεί πολύ επιτυχημένα μετεκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς της Χειρουργικής Στόματος, της Εμφυτευματολογίας και της Αισθητικής. Έχει κάτι αλλάξει; Έχετε κάτι προσθέσει;
 
Σταθερά και με επιτυχία συνεχίζουμε την υλοποίηση του ετήσιου Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος Εμφυτευματολογίας. Ήδη διεξάγεται ο 7ος κύκλος. Επιπλέον, πραγματοποιούμε δύο Σεμινάρια Χειρουργικής Στόματος και Αισθητικής της περιστοματικής περιοχής, ενώ συμμετέχουμε σε πολυάριθμα συνέδρια, αλλά πραγματοποιούμε και σεμινάρια εκτός Αθηνών, ακόμη και εκτός Ελλάδος ως προσκεκλημένοι τοπικών οδοντιατρικών συλλόγων. Συγχρόνως, η Ε.Ε.Χ.Σ. συνεχίζει ακάθεκτη και το ερευνητικό της έργο έχοντας ήδη ολοκληρώσει πολύ αξιόλογες μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων προσφάτως ανακοινώθηκαν στο 39ο ΠΟΣ, ενώ αρκετές ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Φυσικά, πάντα επιτελεί και κοινωνικό έργο παρέχοντας δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Όλα αυτά βέβαια είναι, σε γενικές γραμμές, ήδη γνωστά. Όμως, η Εταιρεία μας φέτος ξεκίνησε και μία νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα για την οποία είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι.
 
6.Προφανώς αναφέρεστε στο Πρώτο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εμφυτευματολογίας για Προχωρημένους. Πείτε μας δύο λόγια για αυτό.
 
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας στους μετεκπαιδευομένους θεωρητική, πρακτική και κυρίως κλινική εκπαίδευση σε εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές για τη διαχείριση του οστικού υποστρώματος πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, όπως είναι η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου, η διάσχιση στενής  φατνιακής ακρολοφίας, η αποκατάσταση ελλειμματικού ύψους και εύρους φατνιακής ακρολοφίας με τη χρήση αυτογενών ή αυτόλογων μοσχευμάτων, η λήψη  αυτογενούς οστικού μοσχεύματος από τη γενειακή σύμφυση, καθώς και η ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων μέσω χρήσης χειρουργικού νάρθηκα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στις συγκεκριμένες τεχνικές ως πρώτοι χειρουργοί. Ήδη έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020 η έναρξη του Δεύτερου Κύκλου, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, που θα δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πολλές και ποικίλες χειρουργικές επεμβάσεις.
 
7. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Όμως θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με το απλό Πρόγραμμα Εμφυτευματολογίας. Πλέον αρκετοί διεξάγουν τέτοιου είδους μετεκπαιδευτικά προγράμματα. Γιατί κάποιος να επιλέξει το πρόγραμμα της Ε.Ε.Χ.Σ.;
 
Θα σας απαντήσω με πέντε λέξεις… «ΚΥΡΟΣ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ». Είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Ε.Ε.Χ.Σ. και οι βασικές αρχές που διέπουν κάθε δραστηριότητά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία αμιγώς επιστημονική Εταιρεία χωρίς κανένα εμπορικό χαρακτήρα, απαρτιζόμενη από αξιόλογους επιστήμονες με μακρά πανεπιστημιακή εκπαιδευτική γνώση και εμπειρία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τόσο σημαντικοί προσκεκλημένοι ομιλητές τιμούν χρόνια με την παρουσία τους την Εταιρεία και το πολυδιάστατο έργο της. Συγχρόνως, φροντίζουμε ιδιαιτέρως την υλικοτεχνική υποδομή του χώρου μας. Διαρκώς ανανεωνόμαστε και εφοδιαζόμαστε με την τελευταία  λέξη της τεχνολογίας, ώστε να παρέχουμε στους συμμετέχοντες οδοντιάτρους τα μέσα για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Και όλα αυτά, διατηρώντας το κόστος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, καθώς λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας.
 
8. Ποιο θεωρείτε ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου προγράμματος;
 
Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η ευελιξία και η δομή του. Καθώς διεξάγεται τα σαββατοκύριακα, ο συμμετέχων οδοντίατρος μπορεί, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το ιατρείο του, να το παρακολουθήσει. Όσον αφορά στη δομή, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο και πλήρες Πρόγραμμα. Περιλαμβάνει 260 ώρες κατανεμημένες σε θεωρητική, πρακτική και κλινική εκπαίδευση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος ο οδοντίατρος είναι σε θέση να εφαρμόζει στο ιατρείο του τις πολύτιμες γνώσεις που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του και να τοποθετεί εμφυτεύματα.
 
Κύριε Καθηγητά, συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις προσπάθειές σας.
 
Ευχαριστώ πολύ. Κλείνοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να προσθέσω ότι πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ε.Ε.Χ.Σ. είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας. Όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να μας εμπιστευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.