19ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο στο Λουτράκι

Το 19ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Ιουνίου 2019 στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Club Hotel Casino Loutraki”, με διοργανωτή τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κορινθίας και συν-διοργανωτές όλους τους Συλλόγους Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Επαμεινώνδας Κατσούλας μίλησε στο "ΟΒ" για τη θεματολογία και τη δομή του συνεδρίου, δίνοντας το στίγμα της φετινής διοργάνωσης.

Κύριε Κατσούλα πως αισθάνεστε που διοργανώνετε και πάλι ένα Παμπελοποννησιακό Συνέδριο;

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που αναλαμβάνω και πάλι μετά από 9 χρόνια τη διοργάνωση ενός μεγάλου περιφερειακού συνεδρίου, όπως είναι το Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο, αλλά και την ευθύνη της επιτυχημένης διεξαγωγής του. Ως πρόεδρος ενός συλλόγου με έντονη και αναγνωρισμένη δραστηριότητα στη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και με τη βοήθεια των μελών του διοικητικού μας συμβουλίου και της οργανωτικής επιτροπής, ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων μας για ένα ξεχωριστό συνέδριο.

Τη σημερινή εποχή πιστεύετε στην αναγκαιότητα διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων;

Η μακρόχρονη οικονομική κρίση φτωχοποίησε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, ενώ καταδίκασε στην ανεργία και οδήγησε στη μετανάστευση αρκετούς νέους επιστήμονες. Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης στη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων αλλά και στην επαγγελματική δραστηριότητα των οδοντιάτρων της χώρας. Στις συνθήκες αυτές ο εμπλουτισμός και η διεύρυνση των γνώσεών μας με στόχο την παροχή υπηρεσιών στοματικής υγείας υψηλού επιπέδου προς τους ασθενείς μας και το κοινωνικό σύνολο είναι καθήκον μας.

Ποιο είναι το περιεχόμενο του συνεδρίου σας;

Ο γενικός τίτλος του συνεδρίου είναι «Δόγματα και αναθεωρήσεις στην Οδοντιατρική». Είναι πεποίθησή μου ότι δογματισμός και επιστήμη είναι έννοιες ασύμβατες. Η πρόοδος της έρευνας και της βιοτεχνολογίας ανέτρεψε εδραιωμένες πεποιθήσεις, κατέρριψε δογματικές αντιλήψεις και έφερε ραγδαίες αλλαγές στο γνωστικό περιεχόμενο και στις πρακτικές άσκησης της Οδοντιατρικής, που είναι πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιστήμες. Ένα μεγάλο περιφερειακό συνέδριο οφείλει να μην ανακυκλώνει τα καθιερωμένα, αλλά να αξιοποιεί τα νέα δεδομένα και τις επιστημονικές εξελίξεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συνέδρων. Φιλοδοξούμε να πραγματοποιήσουμε ένα συνέδριο που να ανταποκρίνεται στους στόχους αυτούς.

Είσαστε αισιόδοξος για την επιτυχία του συνεδρίου;

Ιδιαίτερη θέση θα έχουν ελεύθερες ανακοινώσεις και επιτοίχιες επιδείξεις νέων, αλλά και παλαιότερων καταξιωμένων συναδέλφων. Καταρτίσαμε ένα πλούσιο κατευθυνόμενο πρόγραμμα σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του Επιστημονικού προγράμματος Καθηγητή κ. Ηρακλή Καρκαζή, με τον οποίο είχα την τύχη να συνδιοργανώσουμε στο παρελθόν επιστημονικές εκδηλώσεις και ένα Παμπελοποννησιακό Συνέδριο. Η ενδιαφέρουσα σύγχρονη και ευρεία θεματολογία του συνεδρίου μας, η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης των συμμετεχόντων στις νέες τεχνικές, και η συμμετοχή εισηγητών αναγνωρισμένου κλινικού και ακαδημαϊκού επιστημονικού κύρους, θεωρούμε ότι εγγυώνται την επιτυχία του.

Θα θέλατε να απευθύνετε ένα κάλεσμα προς τους συναδέλφους σας;

Προσκαλώ τους συναδέλφους της Πελοποννήσου, της Δυτ. Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας να παρακολουθήσουμε ένα ξεχωριστό συνέδριο και να απολαύσουμε μαζί ένα τριήμερο γνώσης, αναψυχής και διαφυγής από την καθημερινότητα.

Η Κορινθία διαθέτει σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άριστες συγκοινωνιακές υποδομές που την καθιστούν προάστιο της πρωτεύουσας, ενώ αποτελεί γνωστό και επιλέξιμο τουριστικό και συνεδριακό προορισμό. Η οργανωτική επιτροπή έχει προγραμματίσει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα συνοδά μέλη και τους συνέδρους κατά τη διάρκεια του τριημέρου διεξαγωγής του συνεδρίου μας, ώστε να σας εξασφαλίσει μια ευχάριστη και αξέχαστη διαμονή.

*Περισσότερες πληροφορίες για το 19ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.odvima.gr/19ops.html