ΗΑΟΜS 2019: O K. Xoύπης μιλά στο "ΟΒ" για όλα όσα θα δούμε στη φετινή διοργάνωση

Το 3ο Συμπόσιο Εμφυτευμάτων και Χειρουργικής Στόματος (ΗΑΟΜS 2019) της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως και 26 Ιανουαρίου 2019 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το “ΟΒ” έχει την χαρά να φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του ΗΑΟΜS 2019, Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, κ. Κωνσταντίνο Χούπη, σε μια συζήτηση που επιχειρεί να δώσει στους αναγνώστες το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Με την οργανωτική εμπειρία των προηγούμενων επιτυχημένων εκδηλώσεών της και σε συνδυασμό με ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που φέρει την σφραγίδα εγνωσμένου κύρους ομιλητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η ΕΕΣΓΠΧ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να προσθέσει μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση στο ιστορικό της.

 1.Κύριε Χούπη, τί ακριβώς περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του HAOMS 2019;

Το συνέδριο όπως κάθε φορά θα καλύψει όλο το φάσμα της εμφυτευματολογίας με έμφαση φυσικά στις τελευταίες εξελίξεις (digital planning, εξελίξεις σε αυξητικές τεχνικές και υλικά, κτλ) με Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης. Φέτος θα καλυφθεί και η Χειρουργική του Στόματος, αναπόσπαστο κομμάτι της γνώσης και της πρακτικής της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, ειδικοί και γενικοί, υπεύθυνα από έμπειρους στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

2.Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε εν συντομία τους ξένους προσκεκλημένους ομιλητές του συνεδρίου;

Αρχικά ένα πολύ σημαντικό γεγονός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσία της “Academy of Osseointegration”, της Αμερικάνικης εταιρείας οστεοενσωμάτωσης, η οποία αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας. Η Academy of Osseointegration (ΑΟ), εκτός από τις εκδηλώσεις που οργανώνει η ίδια, συμμετέχει και σε περιφερικά συνέδρια με στόχο να προβάλλει στην παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στην Εμφυτευματολογία, ενημερώνοντας παράλληλα για το έργο της στο συγκεκριμένο πεδίο. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας όλο το πρωϊνό της Παρασκευής είναι αφιερωμένο σε μια συνεδρία της ΑΟ, όπου τρεις παγκόσμια καταξιωμένοι συνάδελφοί μας, ο Fouad Khoury, ο Daniele Cardaropoli και ο Fernando Rojas Vizcaya θα μας μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Εμφυτευματολογίας. Θεωρούμε ιδιαίτερα τιμητικό ότι την οργάνωση και τον συντονισμό της συνεδρίας αυτής ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. James Taylor.

Παράλληλα, έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας τρεις ακόμη διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές, ο Καθηγητής της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Emeka Nkenke., ο Καθ. Γιώργος Ρωμανός και ο ιδιαιτέρως δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, Καθ. και Πρόεδρος της ΙΤΙ, κ. Daniel Buser. Και οι τρεις εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα έχουν μια keynote lecture στο κεντρικό μας πρόγραμμα, ενώ επιπλέον ο κ. Ρωμανός θα παρουσιάσει το master class με τίτλο “Management of immediately loaded implants in conjunction with bone grafting”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής και ο κ. Βuser το master class “ State-of-the-Art Bone Augmentation Procedures in Implant Dentistry. Up-date on GBR and SFE in Partially Edentulous Patients”, το οποίο θα λάβει χώρα το πρωί του Σαββάτου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πιστεύω θα έχει και η δορυφορική ομιλία του πλατινένιου χορηγού με τον Henry Salama και τον κ. Βαλαβάνη με τίτλο «Site specific extraction site management: success by design», όπως και η ομιλία του David Norre με τίτλο “Abutment Design: Molar concepts and abutment design rules ”.

3.Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν εκτός από τους ξένους προσκεκλημένους ομιλητές και διακεκριμένοι επιστήμονες από την ελληνική οδοντιατρική κοινότητα που θα συμμετάσχουν ως ομιλητές στο συνέδριο.

Ασφαλώς. Έχουμε προσκαλέσει και θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους συνάδελφοι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί τόσο από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και από το ΕΣΥ, οι οποίοι θα αναπτύξουν ενδιαφέροντα ζητήματα και για τη Χειρουργική του Στόματος και για την Εμφυτευματολογία. Δεν έχουμε φυσικά παραλείψει να προσκαλέσουμε και ιδιώτες στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς με μεγάλη αναγνωρισμένη κλινική εμπειρία όπως και αντίστοιχους συναδέλφους από όμορες ειδικότητες της οδοντιατρικής. Πιστεύω, ότι η πληθώρα των θεμάτων και το κύρος των ομιλητών εγγυώνται ένα επιστημονικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου που θα ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών, των συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων, αλλά και των πιο στενών μας συνεργατών, των γενικών οδοντιάτρων. Θα υπάρξουν και τρία masterclass από Έλληνες συναδέλφους που θα αναφερθούν στη χρήση των κοντών εμφυτευμάτων, σε μια ιδιαίτερη τεχνική διατήρησης του μετεξακτικού φατνίου και στην καθοδηγούμενη χειρουργική. Δεν αναφέρομαι σε κάθε ομιλητή ξεχωριστά για να μην γίνω κουραστικός, αλλά είναι όλοι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στο χώρο τους και πληροφορίες για τους ιδίους και τα θέματα που θα καλύψουν υπάρχουν αναλυτικά στο site του συνεδρίου.

4.Εκτός του κατευθυνόμενου προγράμματος, θα υπάρξει και ελεύθερο πρόγραμμα στο συνέδριό σας;

Το συνέδριο θα διαρκέσει 2,5 μέρες, ξεκινώντας από το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου. Ουσιαστικά, υπάρχει ένα κεντρικό πρόγραμμα, το οποίο είναι κατευθυνόμενο και θα “τρέχει” στην κεντρική αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου. Το κατευθυνόμενο πρόγραμμα θα συμπληρώσουν μια σειρά από master classes καθώς και workshops, τα οποία θα διεξάγονται σε δύο μικρότερες αίθουσες. Αυτό που θα υπάρχει ως ελεύθερο μέρος του συνεδρίου είναι η προβολή προεπιλεγμένων e-posters που θα παίζουν σε οθόνες, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες στο χώρο της έκθεσης του συνεδρίου, καθ' όλη τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης. Τα τρία e-posters που θα ξεχωρίσουν θα βραβευθούν και θα αναρτηθούν μαζί με τα υπόλοιπα στον ιστότοπο του συνεδρίου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

5. Τι εκτιμάτε ότι θα κερδίσουν οι συμμετέχοντες από τη φετινή διοργάνωση; Με άλλα λόγια ποιο είναι το κίνητρο για να παρακολούθησαν το συνέδριο οι συνάδελφοι σας;

Η Εμφυτευματολογία είναι ένα κομμάτι της Οδοντιατρικής, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μία τεράστια επιστημονική εξέλιξη, αλλά και εντυπωσιακή διάδοση. Αυτό που προσπαθήσαμε, καταρτίζοντας το κατευθυνόμενο πρόγραμμα, είναι να καλέσουμε Έλληνες και ξένους διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι μέσα από την θεματολογία που επιλέξαμε θα μεταφέρουν στους όλο και περισσότερους συναδέλφους μας που ασχολούνται με τα εμφυτεύματα και τη χειρουργική του στόματος τη γνώση και την εμπειρία τους μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις, πάντα σε ένα πλαίσιο υψηλής επιστημονικής τεκμηρίωσης.

6.Θα θέλατε να μας δώσετε και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο συνέδριο;

Όπως κάθε χρονιά, ισχύουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με την ιδιότητα των συναδέλφων, θέλοντας η εκδήλωσή μας να είναι προσιτή και στους φοιτητές. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και υπάρχει μια ειδική τιμή προεγγραφής (early bird) που θα ισχύσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα υπάρχει μια προσαύξηση περίπου της τάξης του 50% ανά κατηγορία. Αναλυτικά πληροφορίες για το κόστος εγγραφής και το κόστος των masterclasses και workshops, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι αναγνώστες σας μπορούν να βρουν στον ιστότοπο του HAOMS 2019.

Kύριε Χούπη, σας ευχαριστώ για την κατατοπιστική συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και κλείνοντας, θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους συνάδελφους επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και φοιτητές της οδοντιατρικής και ιατρικής κοινότητας να συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας πιστεύοντας ότι θα ικανοποιηθούν απολύτως οι υψηλές τους προσδοκίες.