18ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο: Η άμεσα εφαρμόσιμη θεωρητική γνώση συναντά τις ομορφιές της γης της Ηλείας...

Λίγες εβδομάδες απομένουν, προτού το 18ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο «ανοίξει τις πύλες» του  για να υποδεχθεί οδοντίατρους απ’όλη την Ελλάδα στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Το «ΟΒ» έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, κ. Αλέκο Γαλανόπουλο, σε μια συζήτηση αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη πόλη του Πύργου στις  29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2018.  Ο κ. Γαλανόπουλος μας μιλά για την επιλογή της θεματολογίας του Συνεδρίου και το πλούσιο πρόγραμμα κοινωνικών εκδηλώσεων που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι σύνεδροι, παράλληλα με το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας μοιράζεται μαζί μας τις ομορφιές της πόλης του και μας καλεί να τις ανακαλύψουμε από κοντά στο πλαίσιο της18ης διοργάνωσης του Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, η οποία έχει όλες τις προδιαγραφές για να προστεθεί στη λίστα των επιτυχημένων διοργανώσεων του θεσμού.

Κύριε Γαλανόπουλε, το Παμπελοποννησικό Οδοντιατρικό Συνέδριο αποτελεί πλέον έναν «θεσμό» στην εκπαίδευση των οδοντιάτρων, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών σε όλα τα επίπεδα μιας επιστημονικής διοργάνωσης. Τί ακριβώς να περιμένουμε από εσάς, στη φετινή 18η διοργάνωση του Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου;

Το Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο φέτος έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, τον Πύργο, έχει όντως καταστεί θεσμός στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων, αποδεικνύοντας ότι οι κατά τόπους Σύλλογοι μπορούν και πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την δια βίου κατάρτιση και εκπαίδευση των μελών τους. Φέτος, το Παμπελοποννησιακό Συνέδριο «ενηλικιώνεται», καθώς συμπληρώνεται η 18η διοργάνωση του θεσμού, και εκτιμώ ότι θα ήταν σκόπιμο να «οχυρωθεί» με τρόπους τέτοιους, ώστε και μετά από 18 χρόνια να έχει την ίδια και περισσότερη δυναμική.

Πιστεύω ότι το Συνέδριο ως θεσμός ενώνει όλη την Πελοπόννησο ως οντότητα, γιατί ως γνωστό έχει διχοτομηθεί σε δυο διοικητικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, όπου και ανήκουμε, να ψάχνει να βρει τρόπους αυτοπροσδιορισμού. Αξίζει να αναφέρω ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου σε ομιλία του στο προηγούμενο Συνέδριο στην Τρίπολη, ανέφερε ότι η Πελοπόννησος είναι ακρωτηριασμένη, θέση με την οποία συμφωνώ απόλυτα.

Το 2018, το Συνέδριο διοργανώνει η όμορφη πόλη του Πύργου και εγώ μαζί με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή πιστεύουμε ότι θα είμαστε αντάξιοι του θεσμού και θα παρουσιάσουμε μια επιτυχημένη διοργάνωση, έχοντας πάντα και τη στήριξη όλων των μελών των Συλλόγων της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η φετινή διοργάνωση διαθέτει ένα άψογο επιστημονικό μέρος που το οργάνωσαν οι κ.κ. Στέφανος Κούρτης, Ίλεια, Ρούσσου και Νικήτας Συκαράς, τους οποίους δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και δημόσια, αλλά και ένα πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα με παράλληλες εκδηλώσεις, το οποίο επιμελήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή.

Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους συναδέλφους να έρθουν στον Πύργο στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου και είμαι σίγουρος πως θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα του συνεδρίου, από τις παράλληλες εκδηλώσεις και από την φιλοξενία της πόλης μας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου πάνω σε ποιους βασικούς θεματικούς άξονες έχει δομηθεί;

 Το 18ο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο, που φέρει τον τίτλο «Αισθητική και Αρμονία στην Καθημερινή Οδοντιατρική» (παραπέμπει και στη φωτογραφία της αφίσας του συνεδρίου), θα προσπαθήσει να καλύψει πολλά από τα σύγχρονα καθημερινά θέματα που απασχολούν τον μέσο οδοντίατρο.

Στόχος μας, ως διοργανωτές αυτές τις τρεις ημέρες, είναι να δώσουμε τις γνώσεις στους συναδέλφους, ώστε να μπορούν να κάνουν πράξη τον τίτλο του Συνεδρίου αυτού.

Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε επενδύσει σε μια πλούσια θεματολογία για την καθημερινή οδοντιατρική πράξη, με στόχο να προσφέρουμε στους συναδέλφους λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στο οδοντιατρείο τους.

Ακόμη, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης μέσα από τη ψηφιακή τεχνολογία, πιστεύοντας ότι ο ταχύτατα αυτός εξελισσόμενος κλάδος προσφέρει στον οδοντίατρο όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων που συμβάλλουν στη μέγιστη ικανοποίηση του ασθενούς.

Πρακτικά σεμινάρια θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες την απαραίτητη δεξιότητα για άριστα καθημερινά αποτελέσματα.

Τέλος, μια επαγγελματική συνεδρία θα δώσει απαντήσεις για το ασφαλιστικό, το κόστος των οδοντιατρικών εργασιών, την συνεχιζόμενη εκπαίδευση κ.λπ.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει και κοινωνικές εκδηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου;

Ο Σύλλογός μας (Ο.Σ.Η.), ως ενεργό μέλος της κοινωνίας της Ηλείας, θεωρεί χρέος του να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσα από διάφορες δράσεις που έχουμε με επιτυχία υλοποιήσει, όπως την οδοντιατρική «υιοθεσία» των παιδιών που φιλοξενούνται στο «Χαμόγελο του παιδιού», επισκέψεις σε τακτά διαστήματα σε σχολεία της Ηλείας με σκοπό να διδάξουμε την πρόληψη και τη σωστή υγιεινή του στόματος. Παράλληλα, επισκεφθήκαμε τη δομή των μεταναστών στην Μυρσίνη, μοιράζοντας υλικό για την στοματική υγιεινή.

Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με το Συνέδριο, οργανώνουμε αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ του Συλλόγου Βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και της ομάδας μπάσκετ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, όπου τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στον Σύλλογο Παραπληγικών Ηλείας, ο οποίος μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί να κάνει πιο φιλικές τις πόλεις της Ηλείας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περιμένουμε όλους τους συνέδρους το βράδυ του Σαββάτου στο κλειστό Γυμναστήριο Πύργου «Γ. Βασιλακόπουλος», ώστε να απολαύσουν τους μπασκετμπολίστες που μας χάρισαν μετάλλια, συγκινήσεις και εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, έχουμε προγραμματίσει επισκέψεις στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το βράδυ της Παρασκευής, στην τελετή έναρξης, θα οργανώσουμε μουσική βραδιά αφιερωμένη στους μεγάλους λαϊκούς δημιουργούς.

Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσε πρόκληση για εσάς; Υπάρχει «συνταγή επιτυχίας» για μια επιστημονική εκδήλωση;

Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε το 18ο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο, γιατί πιστεύουμε στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στη διοργάνωση συνεδρίων από Συλλόγους. Οι προσδοκίες είναι πάντα μεγάλες, από το αποτέλεσμα όμως θα κριθούμε όλοι, και η Οργανωτική Επιτροπή, αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα κατά την προετοιμασία, με το μεγαλύτερο να είναι η επιλογή της θεματολογίας.

Με την εποικοδομητική συνεργασία της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, με την αναζήτηση και ανεύρεση ενδιαφερόντων θεμάτων, καταφέραμε να προσφέρουμε στον οδοντιατρικό κόσμο ένα συνέδριο με πολύ πλούσια θεματολογία που θα καλύψει και τον πιο απαιτητικό συνάδελφο.

Η συνταγή επιτυχίας θεωρώ ότι είναι να μεταφέρουμε στον οδοντίατρο γνώσεις και τεχνικές που έχει καθημερινά ανάγκη, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’όψιν τις εξελίξεις που συντελούνται στην οδοντιατρική επιστήμη, ιδίως όσον αφορά στο κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας.

Κλείνοντας, θα μπορούσατε να μας συστήσετε εν συντομία την πόλη σας και να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας τις «κρυμμένες» ομορφιές που θα μπορούσαν να ανακαλύψουν οι σύνεδροι στο περιθώριο του Συνεδρίου;

Αποφασίσαμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου, το Συνέδριο αυτό να πραγματοποιηθεί μέσα στον ιστό της πόλης του Πύργου, ώστε αυτές τις ημέρες να γίνει μια γιορτή στην πόλη μας.

Ο Πύργος απέχει από την Αθήνα 3 ώρες οδικώς, μια διαδρομή απολύτως ασφαλής λόγω των νέων αυτοκινητοδρόμων που δόθηκαν πρόσφατα στην κυκλοφορία, 1 ώρα από την Πάτρα και την Καλαμάτα και 1,5 ώρα από Τρίπολη.

Ο Πύργος διαθέτει μεγάλο πεζόδρομο που θα σας οδηγήσει από το χώρο του Συνεδρίου μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου θα βρείτε καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η παλιά πόλη, όπου δεσπόζει το Μουσείο, έργο του Τσίλλερ στο οποίο στεγαζόταν η κλειστή αγορά της πόλης. Έργο του Τσίλλερ είναι και το θέατρο Απόλλων, όπου κάθε χρόνο οι ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης μας ανεβάζουν θεατρικά έργα.

Σε 10 λεπτά από τον Πύργο μπορείτε να βρεθείτε στο Κατάκολο, ένα όμορφο ψαροχώρι και λιμάνι, να περπατήσετε στον πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα, να γευτείτε τα φρέσκα ψάρια του Ιονίου και να επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς».

Η Αρχαία Ολυμπία με το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαίο Ολυμπιακό Στάδιο, απέχει 20 λεπτά από τον Πύργο και μια επίσκεψη στον ιερό αυτό χώρο επιβάλλεται.

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην Αρχαία Ήλιδα, στην Αμαλιάδα και το Κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη.

Δίπλα στην πόλη υπάρχουν οι φανταστικές παραλίες του Ιονίου όπως το Κατάκολο, ο Άγιος Ανδρέας, η Σκαφιδιά, η Κουρούτα κ.λ.π.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η φιλοξενία μας και αξίζει τον κόπο να την απολαύσετε.

 Κύριε Γαλανόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συζήτηση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο φετινό, 18ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας.