Στην Αλεξανδρούπολη για μια τελευταία καλοκαιρινή απόδραση με πλούσια επιστημονική γνώση

Συνέντευξη με τον κ. Σαράντη Τσιρτσίδη, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το 58ο ετήσιο συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί 9-11 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Και καθώς οι προετοιμασίες προχωρούν ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου, Σαράντης Τσιρτσίδης, μας δίνει μια πρόγευση του τι θα παρακολουθήσουν οι σύνεδροι.

- Κύριε Τσιρτσίδη, αυτή είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδας στην πόλη σας; Πώς και αποφασίστηκε η Αλεξανδρούπολη φέτος ως τόπος διεξαγωγής;

Υπάρχει μία μακρά παράδοση συνεργασίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου με την Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Τον Σεπτέμβριο του 2003 πραγματοποιήθηκε η 38η Ετήσια Οδοντοστοματολογική Σύνοδος στην Αλεξανδρούπολη, ενώ είχαν προηγηθεί τα ετήσια πανελλήνια συνέδρια της Στοματολογικής Εταιρείας στην πόλη μας το 1988 (23η Σύνοδος) και το 1979 (9η Σύνοδος) σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει. Ίσως η Αλεξανδρούπολη είναι η μοναδική περιφερειακή πόλη που η Εταιρεία έχει πραγματοποιήσει 4 συνολικά ετήσιες συνόδους, μιλάμε για μία σχεδόν καρμική σχέση! Σε όλο αυτό το βάθος χρόνου βέβαια έχουν επίσης πραγματοποιηθεί, με τη συνεργασία πάντα της Σ.Ε.Ε., πολλές οδοντιατρικές ημερίδες που κάλυψαν όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής Επιστήμης και στις οποίες συμμετείχαν κορυφαίοι αναγνωρισμένοι επιστήμονες, προσωπικότητες του ελληνικού οδοντιατρικού χώρου που βοήθησαν να εξαπλωθεί ανυστερόβουλα η γνώση πάνω στη σύγχρονη οδοντιατρική.

Εφέτος μας προτάθηκε (αλλά και επιδιώξαμε…) να γίνει η Σύνοδος και πάλι στην Αλεξανδρούπολη και το Δ.Σ. του συλλόγου μας δέχθηκε σύσσωμο με μεγάλη χαρά να αναλάβουμε τη συνδιοργάνωση και τη φιλοξενία! Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων, τον πρόεδρο της Σ.Ε.Ε. Γ. Μελακόπουλο, τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Κ. Τόσιο, τον συνάδελφο και μέλος του συλλόγου μας αλλά και μέλος της Σ.Ε.Ε. Η. Μπαμπασίδη, αλλά και την κ. Άννα Πατρικίου τη «σημαία» της Σ.Ε.Ε.

- Ποιες οι προκλήσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης; Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τέτοιες εκδηλώσεις στην περιφέρεια;

Δυσκολίες υπάρχουν, είμαστε ένας μικρός σύλλογος με συγκεκριμένες οργανωτικές και οικονομικές δυνατότητες, όμως με την εθελοντική προσφορά και προσωπική εργασία του Δ.Σ. και μελών του συλλόγου μας, την άμεση απλόχερη στήριξη αλλά και οργανωτική εμπειρία και σοβαρότητα της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και τέλος τη βοήθεια των συνεργατών χορηγών μας, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε μια άρτια διοργάνωση.

Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων με υποδομές και συνεδριακούς χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν πολύ μεγάλες εκδηλώσεις. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικούμε για τον τόπο μας την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού επιδιώκοντας την πραγματική, βιώσιμη και ειρηνική ανάπτυξη. Το 2012 είχαμε φιλοξενήσει με την άψογη συνεργασία και των άλλων δύο οδοντιατρικών συλλόγων της Θράκης το 32ο Π.Ο.Σ. της Ε.Ο.Ο. με πολύ μεγάλη επιτυχία.

- Προσβλέπετε σε υψηλή συμμετοχή; Τι εικόνα έχετε μέχρι τώρα;

Έχουμε ταλαιπωρηθεί ψυχολογικά και όχι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία και έχει λείψει σε όλους τους συναδέλφους η δια ζώσης επαφή και παρακολούθηση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με δια ζώσης παρουσία, έχει φροντίσει η Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος για ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εκτός από τους εξαιρετικούς ομιλητές και αρκετά πρακτικά-master class σεμινάρια (αναγκαστήκαμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος και για το πρωινό της Κυριακής 11/9 όπως και να αποκλείσουμε δυστυχώς κάποια πρακτικά που δεν χωρούσαν!) και ελπίζουμε σε πολύ καλή συμμετοχή των συναδέλφων από όλη την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και όλη την Ελλάδα. Ήδη τα μηνύματα που λαμβάνουμε αλλά και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχει κυκλοφορήσει το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου και είναι διαθέσιμο σε όλους, αλλά θα υπάρχει και συνεχής ενημέρωση και πληροφορίες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα στις σελίδες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου.

- Εσείς, ως Σύλλογος Έβρου κάνετε συχνά εκπαιδευτικές δράσεις; Πόσο σημαντικές είναι για ένα οδοντίατρο, ειδικά στην περιφέρεια;

Αν εξαιρέσουμε την τελευταία διετία για τους γνωστούς λόγους, συστηματικά διοργανώνουμε ημερίδες και συνέδρια προσπαθώντας πάντα να διατηρήσουμε ένα υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο και ποιότητα σε αυτές τις εκδηλώσεις. Το βαρύ μας πυροβολικό τα τελευταία χρόνια είναι οι Ετήσιες Πανθρακικές Σύνοδοι που συνδιοργανώνουμε με την άψογη συνεργασία των οδοντιατρικών συλλόγων Ροδόπης και Ξάνθης, εναλλάξ κάθε φορά στην έδρα του κάθε συλλόγου.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην ενημέρωση των συναδέλφων επάνω στις εξελίξεις της οδοντιατρικής επιστήμης, στην επικαιροποίηση της γνώσης αλλά και στη συλλογή των απαραίτητων Μορίων Συνεχούς Επιμόρφωσης, καθώς και στην εξοικονόμηση χρημάτων που θα ήταν αναγκασμένοι οι συνάδελφοι να δαπανήσουν για να παρακολουθήσουν σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

- Πέρα απ' το επιστημονικό πρόγραμμα ετοιμάζετε και κάτι ως κοινωνικό πρόγραμμα για συνέδρους και συνοδούς;

Ασφαλώς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους συνέδρους από όλη την Ελλάδα που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη 9-11 Σεπτεμβρίου. Το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου μετά την τελετή έναρξης παραθέτουμε δεξίωση στο χώρο του Ξενοδοχείου Θράκη-Ραμάντα προς τιμήν του Δ.Σ. και των μελών της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος αλλά και όλων των συμμετεχόντων συνέδρων και συνοδών.

Καλούμε τους οδοντιάτρους από όλη την Ελλάδα 9 με 11 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή τους στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο της Σ.Ε.Ε να συνδυάσουν μια τελευταία καλοκαιρινή απόδραση με πλούσια επιστημονική γνώση και με εγγύηση την σφραγίδα της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, στην Αλεξανδρούπολη!