Στην Αλεξανδρούπολη για το 58ο Συνέδριο της ΣΕΕ

Ενόψει του συνεδρίου το «Ο.Β.» απευθύνθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Τόσιο, αναπληρωτή Καθηγητή Στοματολογίας και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής.

Το συνέδριο θεσμός της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδας (ΣΕΕ) επιστρέφει το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου 2022. Το φετινό, 58ο συνέδριο της ΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, με την αρωγή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Ενόψει του συνεδρίου το «Ο.Β.» απευθύνθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Τόσιο, αναπληρωτή Καθηγητή Στοματολογίας και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και μας μίλησε για το πρόγραμμα και όσα να περιμένουμε απ' το φετινό συνέδριο της ΣΕΕ.

Κύριε Τόσιε, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου;

Το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του 58ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΣΕΕ δομείται από 8 Στρογγυλά Τραπέζια, 2 Κλινικά Θέματα και 7 Εισηγήσεις, με τη συμμετοχή διακεκριμένων συναδέλφων από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο συνέδριο συμμετέχουν για πρώτη φορά συνάδελφοι και φοιτητές και από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα και οι βασικοί άξονες του;

Στα Ετήσια Συνέδρια της ΣΕΕ «κεντρικό θέμα» είναι η διάχυση της σύγχρονης γνώσης και της βέλτιστης οδοντιατρικής πρακτικής στους συναδέλφους της περιφέρειας. Γι’ αυτό και η θεματολογία, όπως αποτυπώνεται στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα, είναι πολύπλευρη και καλύπτει όλες τις εξειδικεύσεις της Οδοντιατρικής.

Εφέτος, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της συμμετοχής του οδοντίατρου στο κρίσιμο ζήτημα της αναχαίτισης του φαινομένου της αντοχής των μικροβίων, υποστηρίζοντας τους στόχους της FDI (World Dental Federation), της οποίας αποτελούμε μέλος. Επιπλέον, ασχολούμαστε με το σύγχρονο και «ευαίσθητο» θέμα της παρουσίας του οδοντίατρου στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξετάζοντάς το από διαφορετικές πλευρές.

Το πρόγραμμα έχει οριστικοποιηθεί ή αναμένονται προσθήκες /αλλαγές σε σχέση με αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί;

Το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του 58ου Συνεδρίου έχει οριστικοποιηθεί. Θα εμπλουτιστεί με τις ελεύθερες ανακοινώσεις που καλούμε τους συναδέλφους να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Προσβλέπουμε σε μεγάλη συμμετοχή, καθώς το 57ο Συνέδριο που έγινε στο Ηράκλειο έβαλε ψηλά τον πήχη!

Τα φετινά master classes και πρακτικά σεμινάρια του συνεδρίου τι ακριβώς θα πραγματεύονται;

Όπως το κατευθυνόμενο πρόγραμμα, έτσι και τα master classes/πρακτικά σεμινάρια καλύπτουν ποικιλία θεμάτων. Αναφέρονται στην εμφυτευματολογία και σε εξειδικευμένα θέματα, όπως η συγκόλληση, η προπροσθετική ανασύσταση δοντιών, η σύγκλειση, και τα νήματα στην αποκαταστατική οδοντιατρική. Είναι θέματα που πολύ συχνά προβληματίζουν και δυσκολεύουν τον οδοντίατρο στην καθημερινή πράξη. Οι διακεκριμένοι συνάδελφοι που τα παρουσιάζουν, αλλά και οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις που παρέχει ο συνεδριακός χώρος, εγγυώνται την επιτυχία τους. Τα master classes/πρακτικά σεμινάρια προϋποθέτουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, γι’ αυτό προτρέπουμε τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν να προεγγραφούν εγκαίρως.

Η ΣΕΕ πάντα δίνει βήμα στους νέους επιστήμονες. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου;

Τα συνέδρια της ΣΕΕ δίνουν πρόθυμα το βήμα στους νέους επιστήμονες, ως ένα πρώτο στάδιο «γνωριμίας» με την έρευνα. Κάθε χρόνο τους παροτρύνουμε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ελεύθερων ανακοινώσεων, ενώ σε προηγούμενα συνέδρια δοκιμάσαμε με μεγάλη επιτυχία τον θεσμό των e-posters που δεν αποκλείεται να επαναλάβουμε.

Εφέτος, οργανώνουμε για πρώτη φορά μια συνεδρία αποκλειστικά για φοιτητές Οδοντιατρικών Σχολών, σε συνεργασία με την Athens Dental Students Association, το επιστημονικό σωματείο των φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που έχει επιδείξει πλούσια επιμορφωτική και κοινωνική δράση. Οι συμμετέχοντες φοιτητές θα παρουσιάσουν ένα περιστατικό με κλινικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ή στα αγγλικά, συναγωνιζόμενοι, μάλιστα, μεταξύ τους για την καλύτερη παρουσίαση! Επίσης, σε ένα από τα Στρογγυλά Τραπέζια, επιλέξαμε οι ομιλητές να είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ώστε να παρουσιάσουν τα θέματά τους μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.

Τι θα αποκομίσουν οι σύνεδροι μέσα απ' τη συμμετοχή τους;

Η επικαιροποιημένη και τεκμηριωμένη γνώση που παρουσιάζουν οι ομιλητές, σε συνδυασμό με την εμπειρία που μεταφέρουν στα master classes/πρακτικά σεμινάρια, θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν την πρακτική τους προς όφελος των ασθενών τους, και τελικώς του κοινωνικού συνόλου. Τα συνέδρια αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας σχετικά με το συνέδριο;

Το 58ο Συνέδριο της ΣΕΕ δίνει στους συνέδρους τη δυνατότητα συμμετοχής σε μία δραστηριότητα ποιοτικής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, αλλά και την ευκαιρία για μία τελευταία καλοκαιρινή απόδραση στην όμορφη Αλεξανδρούπολη. Μία πόλη ανοικτή στη θάλασσα, με φιλόξενους κατοίκους, διασκέδαση, και χαλαρούς ρυθμούς ζωής, σ’ έναν συνεδριακό χώρο υψηλών προδιαγραφών. Είναι, δε, μία καλή αφορμή να ξαναβρεθούμε, μετά από την υποχρεωτική και ψυχοφθόρα απομόνωση της πανδημίας. Σας περιμένουμε στην Αλεξανδρούπολη!