Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία διοργάνωσε μια τριήμερη συνδιάσκεψη ειδημόνων στην Λουκέρνη της Ελβετίας, τον περασμένο μήνα, θέτοντας στο επίκεντρο την στοματική υγεία του γηράσκοντος πληθυσμού. Στην συνδιάσκεψη με τίτλο «Δια βίου στοματική υγεία: ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» συμμετείχαν 20 ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) με στόχο να συζητήσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών βαρών που προκαλούνται από τις ασθένειες του στόματος και για την αποτροπή της απώλειας δοντιών στους ηλικιωμένους.
Η συνδιάσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της GC International, έρχεται ως συνέχεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Ιαπωνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία τον Μάρτιο του 2015 με θέμα «Οδοντιατρική φροντίδα και στοματική υγεία για μακροζωία σε μια γηράσκουσα κοινωνία».
Κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης ο Πρόεδρος της FDI, Dr Patrick Hescot δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο χάρη στις προόδους που έχουν σημειωθεί στους τομείς της ιατρικής, της τεχνολογίας, της δημόσιας υγείας και των πολιτικών υγείας. Αλλά είναι ο ρόλος μας ως οδοντίατροι να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά και χωρίς προβλήματα υγείας, χωρίς στοματικές ασθένειες, η εξάλειψη των οποίων διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην εξασφάλιση της συνολικής υγείας και ευεξίας του ατόμου. Η στοματική υγεία είναι συχνά μια παραμελημένη περιοχή όσον αφορά την γήρανση χωρίς προβλήματα, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το συνέδριο αυτό να προσπαθήσει και να επαναφέρει την ισορροπία».
Από την πλευρά του, ο Dr Beat Wäckerle, Πρόεδρος της Ελβετικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και οικοδεσπότης του συνεδρίου σε τοπικό επίπεδο πρόσθεσε: «Η αποφυγή της απώλειας των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση. Ωστόσο, η πλήρης απώλεια των φυσικών δοντιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιωμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με την σοβαρή οδοντική τερηδόνα και την προχωρημένη περιοδοντική νόσο να αποτελούν τις βασικές αιτίες για αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αναλάβουμε επείγουσα δράση και να εφαρμόσουμε προληπτικές στρατηγικές».
Αν και η απώλεια των δοντιών μειώνεται σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, και οι ηλικιωμένοι ολοένα και περισσότερο διατηρούν τα δόντια τους σε μια λειτουργική κατάσταση, τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο επιπολασμός των ασθενειών του στόματος αυξάνεται σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Οι περισσότερες ασθένειες του στόματος και καταστάσεις απαιτούν επαγγελματική φροντίδα των δοντιών. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας ή αδυναμία πρόσβασης, η χρήση των υπηρεσιών στοματικής υγείας είναι αισθητά χαμηλότερη μεταξύ των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη (Global Burden of Disease Study) οι στοματικές ασθένειες επηρεάζουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η αθεράπευτη οδοντική τερηδόνα επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44 τοις εκατό), καθιστώντας την πιο διαδεδομένη από όλες τις 291 καταστάσεις που διερευνήθηκαν στη μελέτη.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα, η κακή στοματική υγεία και τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή των ούλων και μονότονη δίαιτα χαμηλής ποιότητας, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο του υποσιτισμού. Η FDI τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. O ΠΟΥ εκτιμά ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί (από 12 σε 22 τοις εκατό) μεταξύ 2015 και 2050.
Τα αποτελέσματα από την πρόσφατη συνάντηση στη Λουκέρνη θα παρουσιαστούν στο Ετήσιο Παγκόσμιο Οδοντιατρικό Συνέδριο της FDI, που θα πραγματοποιηθεί στο Πόζναν στην Πολωνία από τις 7 έως 10 Σεπτεμβρίου 2016. Οι στρατηγικές για την καταπολέμηση της στοματικής νόσου στο γηράσκοντα πληθυσμό αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο