Η πρώτη μεγάλη επιστημονική συνάντηση της νέας χρονιάς για την Ενδοδοντία θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, που θα φιλοξενήσει το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας, το διήμερο 4-5 Μαρτίου 2023.
Η Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν ένα περιφερειακό συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, με περισσότερους από 15 καταξιωμένους ομιλητές με πολυετή ακαδημαϊκή πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Εν αναμονή του συνεδρίου το «Ο.Β.» συνομίλησε με τον Επικ. Καθηγητή Ενδοδοντολογίας Α.Π.Θ. κ. Κώστα Κωδωνά, συντονιστή της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, και τον κ. Δημήτρη Κήττα, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, για τις βασικές πτυχές του συνεδρίου, τη στόχευσή του και όσα περιμένουν τους συμμετέχοντες.
Κύριε Κωδωνά πώς προχωρούν οι προετοιμασίες για το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας;
– Κα Σάκκουλα, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Αρχικά, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το ΔΣ της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε σε εμένα προσωπικά αλλά και στο σύνολο των υπολοίπων μελών για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Με μεγάλη μας χαρά και τιμή, λοιπόν, σας προσκαλούμε στο 9ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας, που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις 4 & 5 Μαρτίου 2023, ημέρες Σάββατο και Κυριακή, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Grand Serai.
Το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας αποτελεί συνέχεια μιας σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας. Όλες οι εκδηλώσεις της ΕΕΕ χαρακτηρίζονται από την διάδοση σύγχρονης και τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και πλαισιώνονται από ομιλητές υψηλού επιστημονικού κύρους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την απήχηση των εκδηλώσεων αυτών στο οδοντιατρικό κοινό.
Το συνέδριο αυτό συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων έχει κατ’ επανάληψη σταθεί αρωγός και συνοδοιπόρος, στηρίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά τις εκδηλώσεις της ΕΕΕ, όπως και σε οποιαδήποτε αξιόλογη προσπάθεια διάδοσης γνώσης και εμπειρίας στους συναδέλφους της Περιφέρειας.
Οι προετοιμασίες του 9ου Περιφεριακού Συνεδρίου Ενδοδοντίας συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ρυθμίζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες της εκδήλωσης.
Υπάρχει κάποιο κεντρικό θέμα ή/και άξονες όπου θα βασίζεται το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου;
-Το κεντρικό θέμα αποτυπώνεται στον τίτλο του συνεδρίου που είναι «Επιστροφή στις Ρίζες». Προφανώς, πέρα από το λογοπαίγνιο που προκύπτει από την κυριολεξία των όρων παραπέμποντας στις ρίζες ή πιο σωστά στο σύστημα ριζικών σωλήνων, που αποτελεί το βασικό πεδίο δράσης της Ενδοδοντίας, υπάρχει και ένα βαθύτερο αλληγορικό νόημα συσχέτισης. Η αλήθεια είναι, πως τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία επηρέασε την καθημερινότητα όλων μας. Θύματα της περιόδου αυτής και των αλλαγών που επέφερε ήταν μεταξύ άλλων η έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων σε θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος του κλάδου μας. Βασιστήκαμε λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς, σε άλλες πηγές, ελλείψει της δια ζώσης ενημέρωσης, πιο απρόσωπες, χωρίς τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης. Συνεπώς, η επιστροφή στις ρίζες παραπέμπει στην επιστροφή των δια ζώσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την επιστροφή στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων, την επιστροφή στην κανονικότητα.
Από την άλλη, θα ήθελα να τονίσω πως ο προσανατολισμός της θεματολογίας του συνεδρίου είναι καθαρά κλινικός. Με περισσότερους από 15 ομιλητές θα εμβαθύνουμε σε επιμέρους τομείς, όπως τη διάγνωση, τα σύγχρονα μέσα προπαρασκευής και έμφραξης των ριζικών σωλήνων, τα νεότερης γενιάς υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ενδοδοντία, τις στρατηγικές διατήρησης ζωτικότητας του πολφού, τα μέσα αξιολόγησης της εξέλιξης των περιακρορριζικών αλλοιώσεων, τη συντηρητική και χειρουργική επανεπέμβαση, την αισθητική αποκατάσταση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών και τις αλληλεπιδράσεις της Ενδοδοντίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα της Οδοντιατρικής. Τέλος, παράλληλα με το θεωρητικό μέρος του συνεδρίου θα εξελίσσεται και το πρακτικό μέρος μιας και θα οργανωθούν αντίστοιχα σεμινάρια (Hands-on).
Τι να αναμένουν οι σύνεδροι από πλευράς ομιλητών; Μπορείτε να μας αναφέρετε τα ονόματά τους;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, η διοργάνωση αυτή πλαισιώνεται με περισσότερους από 15 καταξιωμένους ομιλητές, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά έναν προς ένα για τη πρόθυμη συμμετοχή τους. Επιτρέψτε μου να διατηρήσω το πλεονέκτημα της έκπληξης στο χρόνο που θα ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμά μας. Όλοι τους έμπειροι και καταξιωμένοι στο χώρο της Ενδοδοντίας με πολυετή πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κάθε ένας από αυτούς νομίζω πως, όχι άδικα, θεωρείται «ειδικός» πάνω στο θέμα που θα μας αναπτύξει. Προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, εκπροσωπώντας τα Εργαστήρια Ενδοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Επιπλέον, βάσει του κατά κύριο λόγο κλινικού προσανατολισμού της θεματολογίας του συνεδρίου, φιλοξενούμε και ομιλητές με πολυετή κλινική εμπειρία στον χώρο της Ενδοδοντίας, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας τα «μυστικά» της επιστήμης μας. Στο σύνολό τους οι ομιλητές θα καλύψουν και θα εμβαθύνουν σε όλο το κλινικό φάσμα της Ενδοδοντίας.
Είναι ένα συνέδριο που απευθύνεται στο σύνολο της οδοντιατρικής κοινότητας ή θα είναι αρκετά εξειδικευμένο ώστε να αφορά κυρίως ενδοδοντολόγους;
Το συνέδριο αυτό ξεκάθαρα απευθύνεται στο σύνολο της Οδοντιατρικής κοινότητας. Επιτρέψτε μου δε να αναφέρω, πως το επιστημονικό προφίλ του σύγχρονου γενικού οδοντιάτρου είναι ιδιαίτερα υψηλό και πολλές φορές η διάκριση της γνώσης σε εξειδικευμένη και μη, περιττεύει. Από την άλλη, θα ήθελα να τονίσω πως πάγια θέση και βασικός στόχος της ΕΕΕ είναι η διάδοση γνώσης στο Οδοντιατρικό κοινό χωρίς να γίνεται κάποια περαιτέρω διάκριση. Συνεπώς, οι εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΕΕ αποσκοπούν στην ενημέρωση του συνόλου των συναδέλφων, ειδικών και μη.
Επιπλέον, η θεματολογία του συνεδρίου είναι αντίστοιχη των προσδοκιών του σύγχρονου κλινικού οδοντίατρου ανεξαρτήτως ειδίκευσης. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που όλοι μας συναντούμε στην καθημερινή κλινική πράξη. Στόχος μας είναι κάθε ένας από εμάς να επιστρέψει στην εργασία του μετά από αυτό το διήμερο πιο ενημερωμένος και έχοντας απαντήσεις σε δυσεπίλυτα κλινικά θέματα που προβλημάτιζαν μέχρι τώρα. Το 9ο Πανελλήνιο Περιφερειακό Συνέδριο Ενδοδοντίας απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους της Ηπείρου, των Επτανήσων, της Δυτικής Μακεδονίας και όλων των όμορων περιοχών.
Πότε ξεκινούν οι εγγραφές και ποιο θα είναι το κόστος συμμετοχής;
Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινάνε οι προεγγραφές. Επιπλέον, δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφέρω πως το πρόγραμμά μας θα πλαισιώνεται και από ένα σημαντικό αριθμό ελεύθερων και επιτοίχιων ανακοινώσεων, όπου θα μπορούν να μετέχουν όσοι εκ των συναδέλφων το επιθυμούν. Ήδη το ενδιαφέρον είναι έκδηλο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Το κόστος συμμετοχής θα είναι ανάλογο του κόστους συμμετοχής αντίστοιχων επιστημονικών εκδηλώσεων, ωστόσο μια ακόμη πρωτοβουλία που είχαμε σαν οργανωτική επιτροπή είναι πως με την προεγγραφή των συνέδρων θα υπάρχει το δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής σε κάποιο από τα πρακτικά μας σεμινάρια. Αυτό νομίζω πως ολοκληρώνει την σκέψη και την προσπάθεια μας, το συνέδριο αυτό να αποτελέσει ένα διήμερο κλινικής επιμόρφωσης.
Τέλος, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημήτριο Κήττα για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά του, όπως και τους Πασιά Βασιλική, Παπανικολάου Γιώργο, Μπαξεβανίδου Δέσποινα και Τόπουλο Αχιλλέα από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων αλλά και τους Κωστούρο Γιώργο, Βουζαρά Τριανταφυλλιά και Κροκίδη Ανδρέα από την ΕΕΕ για την εθελοντική και πολύτιμη βοήθεια τους, ως μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εμπορικές εταιρείες για την αρωγή τους αλλά και στο Οδοντιατρικό Βήμα για τη φιλοξενία.
Σας περιμένουμε στις 4 Μαρτίου στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο