Άμεσες αποκαταστάσεις προσθίων και οπισθίων δοντιών με σύνθετη ρητίνη

Σεμινάριο από την Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου 2021.

Οι σύνθετες ρητίνες χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους τομείς της Οδοντιατρικής. Εφαρμόζονται κυρίως ως εμφρακτικά υλικά για την αποκατάσταση βλαβών των οδοντικών ιστών, όπως τερηδονικών βλαβών, καταγμάτων και μη τερηδονικών αυχενικών βλαβών, καθώς και στις προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών σε νεογιλά και σε μόνιμα δόντια. Επίσης, ρητινώδη υλικά χρησιμοποιούνται για τη συγκόλληση προσθετικών αποκαταστάσεων ή ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών. Ειδικότερα στην Επανορθωτική και Αισθητική Οδοντιατρική, η βελτίωση των οπτικών και μηχανικών ιδιοτήτων των σύνθετων ρητινών και η ανάπτυξη των συγκολλητικών τεχνικών έχει καθιερώσει τα υλικά αυτά ως υλικά εκλογής στις άμεσες αποκαταστάσεις προσθίων και οπισθίων δοντιών με συντηρητική αποκοπή οδοντικών ιστών.

Η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Άμεσες αποκαταστάσεις προσθίων και οπισθίων δοντιών με σύνθετη ρητίνη», το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου 2021.

Ομιλητές θα είναι οι: 
Αναγνώστου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Οδοντικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία επίσης θα συντονίσει το σεμινάριο
Θωμαϊδης Σ. Οδοντίατρος, Ειδικευθείς στην Επανορθωτική Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Michingan, Η.Π.Α.
Μητρόπουλος Π. Οδοντίατρος, Ειδικευθείς στην Οδοντική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σπαγόπουλος Δ. Οδοντίατρος, Ειδικευθείς στην Οδοντική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο θεωρητικό μέρος θα αναπτυχθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στη βιβλιογραφία για τις οπτικές ιδιότητες των σύνθετων ρητινών διαστρωμάτωσης και για την επιλογή του χρώματος στις άμεσες αποκαταστάσεις από σύνθετη ρητίνη. Επίσης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα κλινικά στάδια των άμεσων αποκαταστάσεων από σύνθετη ρητίνη, από την απομόνωση του πεδίου έως την παρασκευή των οδοντικών ιστών, την επιλογή του τύπου του τεχνητού τοιχώματος, την επιλογή του υλικού αποκατάστασης, τη χρήση κατάλληλων εργαλείων για την προσαρμογή του υλικού στην κοιλότητα και την απόδοση μορφολογίας, την εφαρμογή τεχνικών για την απόδοση του σημείου επαφής και τέλος τη λείανση και στίλβωση των αποκαταστάσεων. Θα παρουσιαστεί επίσης ο τρόπος αποκατάστασης εκτεταμένων βλαβών στα οπίσθια δόντια (ΙΙης ομάδας με ταυτόχρονη έλλειψη ενός ή περισσότερων φυμάτων).

Όσον αφορά στις αποκαταστάσεις καταγμάτων, αλλαγής σχήματος, κλεισίματος μεσοδοντίου διαστήματος και στις άμεσες όψεις από σύνθετη ρητίνη, θα συζητηθεί η σημασία του διαγνωστικού κερώματος, της μήτρας σιλικόνης και του mock up ανάλογα με την κλινική περίπτωση, η ανάγκη ή μη απομόνωσης με ελαστικό απομονωτήρα, η ανάγκη ή μη παρασκευής των οδοντικών ιστών, η σειρά αποκατάστασης των δοντιών σε πολλαπλές αποκαταστάσεις, η χρονική στιγμή και ο τρόπος τοποθέτησης του τεχνητού τοιχώματος, ο τρόπος διαστρωμάτωσης και θα παρουσιαστούν τα στάδια λείανσης/στίλβωσης. Επίσης, θα παρουσιαστεί μέσα από κλινικά περιστατικά αν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση ρητινών διαστρωμάτωσης. Τέλος, θα αναπτυχθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στη βιβλιογραφία για τη μακροβιότητα των άμεσων αποκαταστάσεων από σύνθετη ρητίνη σε πρόσθια και οπίσθια δόντια.

Στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν σε αποκατάσταση εκτεταμένης βλάβης (ΙΙης ομάδας με ταυτόχρονη έλλειψη δύο φυμάτων) σε οπίσθιο δόντι, σε αποκατάσταση κατάγματος προσθίου δοντιού και θα γίνει πρακτική άσκηση σε αποκατάσταση κλεισίματος μεσοδοντίου διαστήματος και σε όψη σύνθετης ρητίνης.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα στο:www.proodoseoe.gr.
 
Εγγραφές έως τις 10/12/2021 και κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ.