Μην περιμένεις μέχρι να πονέσει: Webinar του FDI

Η εργονομία στην οδοντιατρική είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι οδοντίατροι μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς, διασφαλίζοντας πρώτα τη δική τους υγεία.

 Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) γιορτάζει τον Εθνικό Μήνα Εργονομίας τον Οκτώβριο και καλεί τους οδοντιάτρους και τις οδοντιατρικές ομάδες να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους, ώστε να μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους, χωρίς να τραυματίζονται οι ίδιοι.

«Η οδοντιατρική θεωρείται ένα σχετικά ασφαλές επάγγελμα. Ωστόσο, οι επαγγελματίες στοματικής υγείας έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν ένα «επάγγελμα που επηρεάζει αρνητικά την υγεία». Η εργονομία και οι πρακτικές ορθής θέσης είναι απαραίτητες για την επίτευξη θεραπειών ακριβείας, ενώ παράλληλα αποτρέπονται προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά προβλήματα, στην οδοντιατρική ομάδα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο FDI διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο στις 26 Οκτωβρίου 2021 (14:00 CEST), με θέμα: «Μην περιμένεις μέχρι να πονέσει».

Στόχος του webinar είναι η κατανόηση:

- Της έννοιας και εφαρμογών της εργονομίας και της σημασίας της για την οδοντιατρική πρακτική ·

- Της σημασίας της ιδανικής στάσης του σώματος και του αντίκτυπου της κακής στάσης για τον επαγγελματία, τον βοηθό και τα αποτελέσματα της θεραπείας ·

- Του αντίκτυπου μιας ακριβούς θέας που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια άνετη στάση.

- Των επιπτώσεων των ενισχυμένων μέτρων ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 · και

- Των κύριων μυοσκελετικών διαταραχών που δημιουργούνται από την κακή στάση του σώματος.

Η πιθανότητα ανάπτυξης μυοσκελετικών διαταραχών είναι μεγαλύτερη όταν κάποιος αγνοεί τις καλές αρχές εργονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι οδοντίατροι και οι οδοντιατρικές ομάδες κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την τεχνική τους εμπειρία κατά τη διάρκεια των διαδικασιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό ορισμένων διαδικασιών, πιθανή συντόμευση της καριέρας και, στη χειρότερη περίπτωση, πιθανούς τραυματισμούς που τερματίζουν την καριέρα. Τα κύρια παράπονα είναι ο πόνος στον αυχένα και στη μέση. Αυτά τα ζητήματα αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και επιδεινώνονται όταν είναι μεγάλος ο φόρτος εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.fdiworlddental.org.