20ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας

Mια επιστημονική εκδήλωση διεθνών προδιαγραφών

Το 20ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας (ΕΕΕ) πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως 29 Νοεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στην Αθήνα, αφήνοντας στους συνέδρους τις καλύτερες εντυπώσεις. Με κεντρικό τίτλο «Ενδοδοντία: Παλαιά Επιστήμη- Νέοι Ορίζοντες», το Ετήσιο Συμπόσιο της ΕΕΕ, που αποτελεί πλέον θεσμό επιμόρφωσης για τους οδοντιάτρους, επέλεξε να ασχοληθεί φέτος με την εφαρμοσμένη κλινική πράξη και ιδιαίτερα την επίδραση των νέων δεδομένων στην ήδη τεκμηριωμένη και ευρέως αποδεκτή γνώση. Για άλλη μια φορά, η ΕΕΕ με θεματολογία αιχμής που συνδυάζει την θεωρητική με την πρακτική κατάρτιση, απέδειξε ότι ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς μπορούν να διοργανώνονται επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Τα εύσημα για το φετινό απόλυτα επιτυχημένο επιστημονικό πρόγραμμα ανήκουν στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Επίκουρο Καθηγητή Ενδοδοντολογίας, Νίκο Κερεζούδη, ο οποίος θέλησε να προσφέρει στους συνέδρους μια εκδήλωση διεθνών προδιαγραφών.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ανέπτυξαν με κριτική διάθεση κλινικά θέματα, ενώ παρουσίασαν νέες τεχνικές και εργαλεία που βοηθούν σημαντικά το έργο του οδοντιάτρου. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ομιλητές συνδυάζουν την κλινική με την ερευνητική δραστηριότητα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να παρουσιαστούν στο κοινό πραγματικά ενδιαφέροντα και καινούρια δεδομένα Η θεωρητική ανάπτυξη των θεμάτων συμπληρώθηκε από επιτραπέζιες επιδείξεις από πληθώρα σύγχρονων τεχνολογιών που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της μοντέρνας ενδοδοντικής θεραπείας. Η ΕΕΕ δεν παρέλειψε να δώσει  βήμα και στους νεότερους οδοντιάτρους, οι οποίοι παρουσίασαν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά.

Κατά γενική ομολογία,  η επιστημονική θεματολογία κέρδισε το ενδιαφέρον των συνέδρων, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, γεμίζοντας ασφυκτικά τις συνεδριακές αίθουσες. Η απήχηση του συνεδρίου φάνηκε και από την ενεργό συμμετοχή των συμμετεχόντων, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση των θεμάτων που παρουσιάστηκαν έδωσαν άλλη πνοή στο Συνέδριο.

Στη σκιά του Γ. Σίσκου η τελετή έναρξης

Την επίσημη έναρξη του Συμποσίου κήρυξε η πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών , κ.  Αικατερίνη Καραγιάννη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Αθανάσιος Ζορμπάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής.

Η τελετή έναρξης σφραγίστηκε από την ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Οδοντιατρικής, κ. Φοίβου Προύντζου στη μνήμη του Γιώργου Σίσκου. Η ομιλία με τίτλο «Το ξεπροβόδισμα ενός φίλου. Γιώργος Σίσκος: Ο επιστήμονας και μαχητής» πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, καθώς στο ακροατήριο βρισκόταν και η οικογένεια του εκλιπόντος.  Οι παρευρισκόμενοι στην τελετή έναρξης είχαν πραγματικά την ευκαιρία να απολαύσουν μια ομιλία ψυχής, η οποία κατόρθωσε μέσα από αναφορές σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις να δώσειτο στίγμα του ήθους ενός ανθρώπου που αναμφισβήτητα ανήκε στη στόφα των Μεγάλων  Δασκάλων και Οραματιστών…