Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων(ΣΕΟ) όρισε ως κεντρικό θέμα της ημέρας αυτής τη σχέση «Στοματικής Υγείας και Σακχαρώδους Διαβήτη». Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα σύνδρομο μη φυσιολογικού μεταβολισμού υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης που οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές εξαιτίας της απόλυτης ή σχετικής έλλειψης ινσουλίνης.
Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως ο αριθμός των σακχαροδιαβητικών ασθενών παγκοσμίως αυξάνεται δραματικά, καθώς σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2012 ο διαβήτης προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατομμύρια θανάτους, 50% περισσότερους σε σχέση με το 2000. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατομμύρια διαβητικοί και σχεδόν ένας στους δέκα άνω των 25 ετών πάσχει από κάποιας μορφής σακχαρώδη διαβήτη (άνδρες 10,3% – γυναίκες 9,6%).
Με βάση τα στατιστικά αυτά και δεδομένου ότι σήμερα η σχέση ανάμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τις νόσους του περιοδοντίου είναι άριστα τεκμηριωμένη, ενώ οι σακχαροδιαβητικοί ασθενείς συχνά υποφέρουν και από άλλες στοματικές παθήσεις όπως διάφορες μυκητιασικές και άλλες λοιμώξεις, ξηροστομία, καυσαλγία αλλά και μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων, θεωρείται βέβαιο ότι στα χρόνια που έρχονται, οι οδοντίατροι θα αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό ασθενών που πάσχουν από διαβήτη.
Οι οδοντίατροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση/διαχείριση ασθενών με διαβήτη. Η κατανόηση της ασθένειας, όπως και η εξοικείωση με τις στοματικές της εκδηλώσεις μπορούν όχι μόνο να προάγουν τη στοματική υγεία των ασθενών με διαβήτη, αλλά, πέραν τούτου, να βελτιώσουν και την ποιότητα της ζωής τους.
Γεγονότα και Αριθμοί
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα αυξηθεί από 382 εκατομμύρια το 2013, σε 592 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2035· στην Ευρώπη, η προβλεπόμενη αύξηση θα είναι από 56 εκατομμύρια, σε 70 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2035
Η ηλικία αποτελεί έναν κομβικό παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2 εξ αιτίας της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη· η Ευρώπη έχει, επί πλέον, τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών με διαβήτη τύπου 1·
Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ευρώπη σημαίνει υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη: φθάνει στο 10% του συνόλου των δαπανών το 2013 και θα αυξηθεί από 109 δισ. € στα 117 δισ. € το έτος 2035· οι δαπάνες που σχετίζονται με το διαβήτη περιλαμβάνουν αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας, απώλεια παραγωγικότητας και αναπηρία, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επιβάρυνση σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διαβιούν σε περιοχές χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Αυτές οι κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρότερη επιβάρυνση από την νόσο και μεγαλύτερα εμπόδια για πρόληψη και φροντίδα.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο