Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Dental Hygiene εξέτασε τις επιπτώσεις της δυσάρεστης αναπνοής σε σχέση με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που υπέφεραν από δυσάρεστη αναπνοή βρέθηκαν να είναι δύο φορές πιο δυσαρεστημένοι σε σχέση με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.
Ρωτώντας τους συμμετέχοντες για συγκεκριμένες πτυχές της καθημερινότητά τους, η μελέτη φανέρωσε ότι τα άτομα με κακή αναπνοή είχαν 500% περισσότερες αρνητικές εμπειρίες από αυτούς με δροσερή αναπνοή.
Πολλοί από τους ανθρώπους που υπέφεραν από κακή αναπνοή, δήλωσαν ότι το γεγονός αυτό τους επηρέαζε αρνητικά ψυχολογικά, σε βασικούς τομείς, όπως η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη.
Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της στοματικής υγείας, του τρόπου ζωής και της ψυχικής υγείας όπως καταδεικνύονται μέσα από την έρευνα, ώθησαν το Βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας να ενθαρρύνει το κοινό να διατηρεί μια σωστή στοματική υγιεινή και να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την πλημμελή φροντίδα της στοματικής υγείας.
Τοποθετούμενος σχετικά με το ζήτημα, ο CEO του Βρετανικού Ιδρύματος Στοματικής Υγείας, Dr Nigel Carter σχολίασε: «Η έρευνα αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι υπογραμμίζει την σημαντική ψυχολογική σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και την ψυχικής ευεξίας».
«Η υιοθέτηση σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές στη ζωή ενός ανθρώπου, να έχει θετική επίδραση στην επαγγελματική του ζωή και, ενδεχομένως, ακόμη και να βελτιώσει τις προσωπικές του σχέσεις. Το να απαλλαγούμε από την δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας και συνήθως είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μολονότι η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να αποτέλεσμα πλημμελούς φροντίδας της στοματικής υγείας και να οφείλεται σε υπολείμματα τροφών που εγκλωβίζονται ανάμεσα στα δόντια και δεν απομακρύνονται είτε γιατί αμελούμε το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, είτε γιατί το εκτελούμε με λανθασμένο τρόπο, η εμμένουσα δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών παθήσεων, όπως η ουλίτιδα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Carter, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.
*Πηγή:www.dentistry.co.uk
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο