Εκδήλωση της ΕΟΟ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.
Η ανάγκη να μην παραμελείται η στοματική υγεία με πρόσχημα την πανδημία τονίστηκε σε σε διαδικτυακή εκδήλωση με μήνυμα «περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες», που διοργάνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.
«Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η πολιτεία έχει παραμελήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών», επισημαίνοντας ότι εδώ και 40 περίπου χρόνια δεν παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.
«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το κράτος να καλύπτει τις δαπάνες της οδοντιατρικής περίθαλψης, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες ασθενείς έχουν εγκαταλείψει τη στοματική τους υγεία» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί και τώρα με την πανδημία».
Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι YouTube της ΕΟΟ.
Τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή
«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «οι οδοντιατρικές πράξεις δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στη μετάδοση του κορωνοϊού και μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας της χώρας μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την COVID-19».
«Είναι ξεκάθαρο ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν έχει συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης και ότι η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορωνοϊό» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο κορονοϊός «χτύπησε» τη στοματική υγεία
Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου, «ο κορονοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών. Από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα».
Πέρα από τον προφανή λόγο που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με την κ. Μενενάκου, είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας, καθώς και η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος αφού έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.
Προτάσεις της ΕΟΟ για παρεμβάσεις στη στοματική υγεία
Η ΕΟΟ έχει εκπονήσει μία συνολική πρόταση για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων στη στοματική υγεία και την οδοντιατρική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής υγείας, με προσδοκώμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας, τη μείωση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών και τη σημαντική μείωση του οικονομικού βάρους που επωμίζεται το ΕΣΥ και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιτίας των συνεπειών της κακής στοματικής υγείας.
Μεταξύ των προτεινόμενων προς χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους παρεμβάσεων περιλαμβάνονται και οι εξής:
• Παροχή οδοντιατρικής φροντίδας, με έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική, σε όλα τα παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-18 ετών
• Αναβάθμιση εξοπλισμού των οδοντιατρείων για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της οδοντιατρικής πράξης
• Ενίσχυση σε ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό των οδοντιατρικών μονάδων του ΕΣΥ
• Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας για παρέμβαση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πρόσφυγες, Ρομά, άπορους, εξαρτημένους, ψυχικά πάσχοντες, κ.α.)
• Επιδημιολογική έρευνα αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας
• Πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας των ογκολογικών ασθενών
• Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος
• Δημιουργία Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & Πολιτικών Στοματικής Υγείας
• Περιβαλλοντικά υπεύθυνη και ασφαλής διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων της οδοντιατρικής πράξης (συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών και τοξικών αποβλήτων).
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο