Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μεγαλύτερη έκθεση Οδοντιατρικής στον κόσμο, την IDS, που παραδοσιακά κάθε δύο χρόνια συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στην Κολονία.
Την προηγούμενη χρονιά, όμως, η πανδημία ανέτρεψε πολλά και δεν αποτέλεσε εξαίρεση η IDS που αναγκαστικά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο του 2021, το τετραήμερο 22-25 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 850 εταιρείες από 57 χώρες, αριθμός αρκετά αξιόλογος κατά τους διοργανωτές, δεδομένων των δυσκολιών που παραμένουν λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Το διοικητικό συμβούλιο της VDDI, το Gesellschaft zur Förderung der Dental-Industrie mbH (GFDI) και η Koelnmesse, που συνδιοργανώνουν την IDS, έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια εκθετών και επισκεπτών. Σε αυτό το πλαίσιο η ροή της έκθεσης χωροταξικά είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να υπάρχει ασφάλεια, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα της εικονικής περιήγησης μέσω της πλατφόρμας IDSconnect, για όσους δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Πρόκειται για μια πλατφόρμα πολύ εύκολη στη χρήση, ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, τονίζουν οι διοργανωτές.
Ενόψει της έκθεσης το «Οδοντιατρικό Βήμα» συνομίλησε με τον Δρ. Markus Heibach, εκτελεστικό διευθυντή της GFDI/VDDI, και τον Markus Oster, αντιπρόεδρο της Koelnmesse.
– Σε ποια φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έκθεση IDS 2021;
Markus Oster: Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πάνω από 830 εταιρείες από περίπου 60 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην IDS 2021. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με φόντο τους προηγούμενους μήνες. Και υπάρχουν ακόμη τρεις μήνες μπροστά μας πριν από την έναρξη της εμπορικής έκθεσης.
Λόγω της προσαρμογής στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η IDS διοργανώνεται στις αίθουσες 2, 3, 10 και 11, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος χώρος φαγητού στην αίθουσα 4.1 για να εγγυηθεί στους επισκέπτες μια ασφαλή και υψηλής ποιότητας διαμονή. Όλες οι αίθουσες είναι διασυνδεδεμένες και επιτρέπουν στους επισκέπτες να περιηγούνται ιδανικά γύρω από την έκθεση. Προσφέρουμε επίσης το IDSconnect, μια επιπλέον, ψηφιακή πλατφόρμα και έτσι συνδυάζουμε τις μεγάλες δυνατότητες μιας εμπορικής έκθεσης σε φυσικό χώρο με καινοτόμα ψηφιακά χαρακτηριστικά.
Η υβριδική μας προσέγγιση επιτρέπει σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν στην Κολωνία, να ανακαλύψουν ελκυστικά εκθεσιακά περίπτερα και προϊόντα και να συνδεθούν με εταιρικούς αντιπροσώπους μέσω καινοτόμων καναλιών.
Οι εκτενείς δυνατότητες (σ.σ. της τεχνολογίας) καθιστούν δυνατό το να προσεγγίσει κανείς εύκολα περισσότερους δυνητικούς πελάτες, να παρακολουθήσει τάσεις και παρουσιάσεις κατά παραγγελία και να δημιουργήσει πολύτιμες επαφές- από οπουδήποτε στον κόσμο.
– Πόσο διαφορετική θα είναι η εμπειρία για κάποιον που θα επισκεφθεί την επόμενη IDS στην Κολωνία;
Markus Oster: Αν και ο ρυθμός επίπτωσης στη Γερμανία είναι εξαιρετικά χαμηλός επί του παρόντος και η εμβολιαστική εκστρατεία κυλάει πραγματικά καλά, θα συνεχίσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, σχεδιάζοντας την εμπορική έκθεση υπό συνθήκες κορωνοϊού, με τη βοήθεια του concept υγιεινής και ασφάλειας, του # B-SAFE4business, δηλαδή διπλασιάζoντας το πλάτος των διαδρόμων και τηρώντας το μέτρο της ελάχιστης απόστασης του 1.5 m.
Η ιδέα # B-SAFE4business αναπτύχθηκε σε στενό συντονισμό με τις αρχές και τελεί υπό συνεχή αναθεώρηση, προσαρμοζόμενο στην τρέχουσα νομική συνθήκη και τους ισχύοντες κανονισμούς. Για όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στους εκθεσιακούς χώρους της Κολωνίας, η Koelnmesse θα ακολουθήσει όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αυτά εξειδικεύονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με το διάταγμα για την προστασία από τον κορωνοϊό (Coronavirus Protection Ordinance). Αυτά συνεπάγονται επίσης, όπου απαιτείται, τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τα αποτελέσματα πρόσφατων τεστ. Η αναγκαιότητα αυτών των διαδικασιών θα επανεξετάζεται συνεχώς μέχρι την έκθεση και θα προσαρμόζεται αναλόγως.
– Γίνονται κάποιες ειδικές προετοιμασίες για εκείνους που θέλουν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία;
Markus Oster: Όποιος ταξιδέψει στην Κολωνία, θα πρέπει να κλείσει το εισιτήριο εισόδου του διαδικτυακά πριν ξεκινήσει – και να το παρουσιάσει μαζί με την απόδειξη ότι είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως είτε έχει αναρρώσει έπειτα από μόλυνση με Covid-19 ή ότι έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Σε γενικές γραμμές, όλα τα εισιτήρια εισόδου μπορούν να αγοραστούν και να εκδοθούν μόνο ψηφιακά, ώστε να αποφεύγεται η προσωπική επαφή στους χώρους της έκθεσης.
– Ποιες είναι οι κύριες τάσεις που θα επικρατήσουν στην επόμενη έκθεση;
Dr. Markus Heibach: Θα αναφέρω μερικές τάσεις από την πληθώρα των τρεχουσών εξελίξεων στον οδοντιατρικό τομέα:
Η τάση στην Ενδοδοντία είναι η θεραπεία με διατήρηση της οδοντικής ουσίας. Επειδή θα πρέπει να υπάρχει επαρκής οδοντική ουσία για την αποκατάσταση του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού.
Σε αναλογία με την αντίστροφη σχεδίαση στην εμφυτευματολογία (backward planning), η ψηφιοποίηση του σχεδιασμού θεραπείας οδηγεί σε νέα συνεργατικά επιχειρηματικά μοντέλα: Ο οικογενειακός οδοντίατρος μπορεί να αναθέσει τον ψηφιακό σχεδιασμό στους ειδικούς (συμπεριλαμβανομένων των ρινών και των εμφρακτικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και τις φρέζες για την κοιλότητα διάνοιξης), αλλά πραγματοποιεί ο ίδιος τη θεραπεία.
Εάν διαγνωστεί «μη αναστρέψιμη πολφίτιδα», κατά την ανάλυση των φλεγμονωδών δεικτών είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν το δόντι μπορεί να σωθεί (δηλ. με κάλυψη με βιοενεργό / βακτηριοκτόνο υλικό). Με δεδομένη την ευρεία διαθεσιμότητα των αναλυτικών διαδικασιών ελέγχου, αυτή η λύση αναμφίβολα θα επιλέγεται συχνότερα στο μέλλον.
Με την ευρεία χρήση ψηφιακών τεχνικών, η αντίστροφη σχεδίαση θα γίνει ο κανόνας στην εμφυτευματολογία (δηλ. ενδοστοματικοί σαρωτές, ακτίνες Χ, CT και άλλες τεχνικές απεικόνισης, CAD). Παράλληλα, το ερώτημα παραμένει: Χρειάζεται κανείς να ακολουθήσει στο σύνολό της την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία; Για παράδειγμα, υλικά αποτύπωσης αναπτύσσονται για μια πιο ομοιόμορφη διαβροχή διαφορετικών υλικών / δομών για βελτιστοποιημένες, συμβατικές αποτυπώσεις.
Στην ορθοδοντική, ο κλασικός έλεγχος σύγκλεισης (με χαρτί άρθρωσης ή ψηφιακά υποστηριζόμενος) βοηθούν στη μέτρηση των μασητικών δυνάμεων. Η άμεση βιοανάδραση από τους νάρθηκες βρουξισμού βοηθά τους ασθενείς να αποφύγουν τις βλάβες των δοντιών.
Τα δισκάρια έμμεσης συγκόλλησης για τα ορθοδοντικά αγκύλια, οι θέσεις των οποίων μπορούν να σχεδιαστούν ψηφιακά, μπορούν πλέον να παραχθούν από κατάλληλα πλαστικά.
Οι διαφοροποιημένες ροές εργασίας βασισμένες στην ψηφιακή τεχνολογία με τη συμμετοχή του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου και του οδοντιατρείου προωθούν μια περισσότερο συνεργατική διαδικασία εργασίας.
Οι τρέχουσες τάσεις στον οδοντιατρικό τομέα είναι:
Οι ψηφιακές ροές εργασίας και ιδιαίτερα οι συνδυασμένες αναλογικές / ψηφιακές ροές εργασίας διαφοροποιούνται.
Ένα παράδειγμα: Ο οδοντοτεχνίτης σχεδιάζει μια στεφάνη με τη βοήθεια ενδοστοματικού σαρωτή, αλλά δεν την κατασκευάζει ο ίδιος. Αντ’ αυτού στέλνει τα δεδομένα απευθείας στο ιατρείο, έτσι ώστε ο οδοντίατρος να μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το δικό του σύστημα.
Ένα άλλο παράδειγμα: Με βάση ένα ενδοστοματικό αποτύπωμα, η εργασία συνεχίζεται με ένα τυπωμένο μοντέλο και μια τυπωμένη αποκατάσταση. Τελικά, η αποκατάσταση κατασκευάζεται, χρησιμοποιώντας την κλασική διαδικασία σάρωση – εκμαγείο.
Μέχρι τώρα, τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης ανιχνεύονται στην παραγωγή μοντέλων ή ναρθήκων σύγκλεισης. Σήμερα, με βάση την ενδοστοματική σάρωση όψεις ή μάσκες ούλων κατασκευάζονται με τη διαδικασία πρόσθεσης υλικού. Επιπλέον, οι βάσεις των οδοντοστοιχιών και τα δόντια τυπώνονται και στη συνέχεια συγκολλούνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα πλήρες τόξο ή ένα πλήρες σύνολο οδοντοστοιχιών.
Επιπλέον, τα mock-up μπορούν να εκτυπωθούν από δοκιμαστικό πλαστικό, όπως εν τέλει και οι σταθερές αποκαταστάσεις, μεταβατικές προσωρινές και από μόνιμες οδοντοστοιχίες. Ωστόσο, στην περίπτωση των μόνιμων οδοντοστοιχιών, τα κλασικά υλικά εξακολουθούν να αποτελούν την προτιμητέα επιλογή, απλώς ακολουθώντας διαφορετικές διαδικασίες κατασκευής σε ορισμένες περιπτώσεις: Τα κράματα μπορούν να χυτευθούν με τον κλασικό τρόπο, αλλά και να αποκτήσουν σχήμα με τα κοπτικά μηχανήματα ή να τυπωθούν.
Στο μέτωπο των κεραμικών, υλικά υψηλής αντοχής τριμάρονται για να καταστούν πιο «ημιδιαφανή και επομένως με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα» και αντίστροφα τα ημιδιαφανή υλικά αναπτύσσονται περαιτέρω για να τα καταστούν «ισχυρότερα και επομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως», εφαρμόζοντας ορισμένα πρόσθετα. Ως τέτοια, για μια δεδομένη ένδειξη, υλικά όπως οξείδιο του ζιρκονίου, διπυριτικό λίθιο, με βάση το πυριτικό λίθιο και άλλα κεραμικά θα είναι διαθέσιμα στην IDS.
Προσωπικά, βλέπω να ανοίγονται οι κάτωθι προοπτικές:
Οι οδοντοστοιχίες που κατασκευάζονται με τη βοήθεια τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να είναι εφικτές σήμερα, αλλά (επί του παρόντος ακόμα) δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα κράματα και τα κεραμικά.
Τα χαρακτηριστικά αντοχής και χρώματος αναμφίβολα θα βελτιωθούν στο μέλλον με ανάμιξη πολλών εκτυπώσιμων πλαστικών συστατικών, εάν είναι απαραίτητο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης. Ως εκ τούτου, oι δυνατότητες του εκτυπώσιμου πλαστικού θα μπορούσαν να πλησιάσουν τις αντίστοιχες των κλασικών υλικών. Aπό την άλλη πλευρά, η 3D εκτύπωση αποτελεί την συνηθέστερη επιλογή για τα κράματα και τα κεραμικά.
Επιπλέον, η δημιουργία εξατομικευμένων εργαλείων για κάθε ασθενή γίνεται πλέον πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της 3D εκτύπωσης.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό θέμα του μέλλοντος. Για παράδειγμα, «κερδίζει» σχεδόν κάθε οδοντίατρο σήμερα κατά την αξιολόγηση των ακτίνων Χ, για παράδειγμα μπορεί να ανιχνεύσει την φθορά των δοντιών σε πρώιμο στάδιο πιο αποτελεσματικά ή είναι
τουλάχιστον σημαντικά ταχύτερη. Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε!
– Δεδομένων των δυσκολιών και της επιφυλακτικότητας πολλών ανθρώπων λόγω της πανδημίας COVID-19, θα λέγατε ότι η συμμετοχή είναι ικανοποιητική μέχρι τώρα;
Dr. Markus Heibach: Έχουμε συνηθίσει να κοιτάζουμε τους αριθμούς, την ποσότητα για τον καθορισμό της επιτυχίας μιας εκδήλωσης. Ωστόσο, σίγουρα δεν νομίζω ότι πρέπει να υποτιμούμε την ποιότητα των συναντήσεων και τη συμμετοχή στην επικοινωνία.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας προκάλεσε πολλά νέα ερωτήματα που πρέπει να διευκρινίσει η οδοντιατρική βιομηχανία.
Η IDS προσφέρει την πρώτη ευκαιρία μέσα σε περίπου δυόμισι χρόνια για την οδοντιατρική βιομηχανία να συμμετάσχει σε ανταλλαγή (σ.σ. γνώσεων / απόψεων) σχετικά με τα απαραίτητα βήματα: Πώς έχει αλλάξει ο τομέας; Ποιες τάσεις είναι αξιοσημείωτες στις εξελίξεις στον κλάδο, στο ιατρείο και στο μέτωπο των εργαστηρίων; Πόσο υψηλή είναι η ζήτηση των ασθενών για θεραπεία και εμφυτεύματα; Πού βλέπουν τα ιατρεία και τα εργαστήρια την κύρια εστίαση της εργασίας στο μέλλον, πώς σκοπεύουν να τοποθετηθούν; Πώς μπορούμε, ως συνολική οδοντιατρική βιομηχανία στη Γερμανία και στην Ευρώπη, να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα για την ευημερία των ασθενών και την ανάκαμψη των αγορών;
Νομίζω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επισκεπτών και εκθετών συνιστά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία μια επιτυχημένης σε όρους συμμετοχής έκθεσης. Θέλουμε να συζητήσουμε από κοινού πώς μπορούμε να βγούμε από αυτήν τη «λειτουργία κρίσης» στη «λειτουργία επανεκκίνησης». Πάνω απ’ όλα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η Διεθνής Οδοντιατρική Έκθεση στην επανεκκίνηση της οδοντιατρικής βιομηχανίας στους επισκέπτες μας.
– Ποιες είναι οι προσδοκίες απ’ την φετινή εκδήλωση και πώς πιστεύετε ότι η πανδημία θα αλλάξει το χώρο των εμπορικών εκθέσεων;
Dr. Markus Heibach: Έχουμε μάθει από την πάνω από 100 ετών ιστορία της ομοσπονδίας μας και τις πλούσιες εμπειρίες από τα 98 χρόνια της IDS: Οι καιροί κρίσης προσφέρουν πάντα νέες ευκαιρίες. Οι κρίσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις, πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις και τις λύσεις. Τις βρήκαμε στο παρελθόν και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε λύσεις και στο παρόν.
Όπως μπορείτε να δείτε, παρά την οικονομική αστάθεια και τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αβεβαιότητα του περασμένου έτους, μαζί με τον συνεργάτη μας Koelnmesse, καταφέραμε να αναπτύξουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα, το IDSconnect, έτσι ώστε μια υβριδική εκδήλωση να είναι δυνατή αυτή τη φορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκθέτες της IDS και οι εμπορικοί επισκέπτες μπορούν να παραμείνουν σε ψηφιακή επαφή και να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Θα ήθελα να επισημάνω ένα πράγμα: Παρά την ψηφιοποίηση των στοιχείων της εμπορικής έκθεσης, η IDS ως χώρος φυσικής συνάθροισης μεταξύ των μερών της οδοντιατρικής βιομηχανίας θα παραμείνει ζωτικής σημασίας και στο μέλλον, καθώς οι προσωπικές συναντήσεις είναι και θα παραμείνουν η βάση για την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης στην οδοντιατρική αγοράς και την αγορά υγείας, γενικότερα.
Markus Oster: Η IDS 2021 διαδραματίζει εξαιρετικό ρόλο ως το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς της βιομηχανίας για το διεθνές επιχειρείν. Η εμπορική έκθεση τον Σεπτέμβριο θα δώσει αποφασιστικά κίνητρα για μια επιτυχημένη μετά-covid-19 εποχή.
Σε γενικές γραμμές, η βιομηχανία εμπορικών εκθέσεων θα έχει μεγάλη σημασία και στο μέλλον, όπου οι υβριδικές μορφές θα αυξηθούν και τα προφίλ των εμπορικών εκθέσεων θα διαφοροποιηθούν περισσότερο. Ωστόσο, οι εμπορικές εκθέσεις είναι και θα παραμείνουν ένας παράγοντας επιτυχίας για τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και οι φυσικές συναντήσεις σε εμπορικές εκθέσεις, η προσωπική ανταλλαγή είναι αναντικατάστατη!
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο