Ορθοδοντικός έλεγχος: Γιατί πρέπει να γίνεται μέχρι την ηλικία των 7 ετών
Τη δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας διοργανώνει στις 15 Μαΐου 2018, η Παγκόσμια Ορθοδοντική Ομοσπονδία (World Federation of Orthodontists, W.F.O.), σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία η άμεση διόρθωση των προβλημάτων κακής σύγκλεισης των δοντιών.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, η οποία έχει ως κεντρικό σύνθημα «Ο κόσμος ενώνεται όταν οι άνθρωποι χαμογελούν», η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.), συνδεδεμένη Εταιρεία με τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών, συμμετέχει στις εκδηλώσεις ευασιθητοποίησης του κοινού και σε σχετικό Δελτίο Τύπου της μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι:
«όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών και όχι όταν το παιδί αλλάξει όλα του τα δόντια και ανατείλουν τα μόνιμα, κάτι που γίνεται στις ηλικίες 10-12 ετών. Και αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα έχει πλέον εδραιωθεί και η θεραπεία που απαιτείται για την διόρθωσή του γίνεται πιο πολύπλοκη».
Η Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. επισημαίνει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι ενήλικοι υποβάλλονται σε ορθοδοντικές θεραπείες, διότι έχει γίνει συνείδηση πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η ορθή οδοντιατρική περίθαλψη, εάν δεν προηγηθεί η διόρθωση των υποκείμενων ορθοδοντικών προβλημάτων.
Σε αντίθεση εξάλλου με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι ορθοδοντικές θεραπείες αρχίζουν και τελειώνουν με τα μεταλλικά «σιδεράκια», η σύγχρονη Ορθοδοντική έχει στη διάθεσή της ακόμα και υλικά (σύρματα νικελίου) που εξελίχθηκαν για τα διαστημικά προγράμματα, καθώς και σχεδόν αόρατα κεραμικά άγκιστρα, γλωσσικά άγκιστρα που τοποθετούνται στο πίσω μέρος των δοντιών, διαφανείς νάρθηκες, μίνι-εμφυτεύματα και τρισδιάστατες ακτινολογικές απεικονίσεις για να γίνεται η θεραπεία πιο εύκολη και πιο διακριτική, ώστε να επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη αντιμετώπιση των ορθοδοντικών ανωμαλιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομιλία και την πέψη, να συμβάλει στην δημιουργία τερηδόνας και παθήσεων των ούλων και εντέλει στην απώλεια των δοντιών, να επηρεάσει προβλήματα στις αρθρώσεις της γνάθου, να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού των δοντιών και του στόματος, καθώς και να οδηγήσει σε ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσλειτουργίες.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο