Το θέμα της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου το τελευταίο διάστημα. Δεδομένου, ότι το Ην. Βασίλειο αποτέλεσε και αποτελεί πόλο επαγγελματικής έλξης για χιλιάδες οδοντιάτρους από όλον τον κόσμο το περιοδικό Dentistry διοργάνωσε μια σχετική συζήτηση ανάμεσα σε κορυφαίους καθοδηγητές γνώμης αναφορικά με τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στο οδοντιατρικό επάγγελμα.
Το μέλλον του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρέθηκε στο επίκεντρο του στρογγυλού τραπεζιού με τίτλο: «Dental Politics:The Big Debate» το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στα γραφεία της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (BDA).
Τo δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έφερε στο τραπέζι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν διαφορετικές απόψεις. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Roger Matthews, πρώην επικεφαλής της Denplan, o oποίος δήλωσε: «Θα έχουμε πολύ περισσότερους οδοντιάτρους, οι οποίοι έχοντας λάβει την επαγγελματική τους πιστοποίηση στο εξωτερικό, θα χρειάζεται να δώσουν εξετάσεις (ORE) για να μπορούν να ασκούν νόμιμα την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο Ην. Βασίλειο».
Στην άποψη αυτή αντιτάχθηκε ο Henrik Overgaard-Nielsen, πρόεδρος της Επιτροπής General Dental Practice της BDA, οποίος πρόσφατα πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του Brexit. Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, ο ίδιος υποστήριξε ότι είτε το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει είτε αποχωρήσει από την ΕΕ, η απόφαση σχετικά με τους οδοντιάτρους οι οποίοι εισέρχονται στο Ην. Βασίλειο έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο εξωτερικό εναπόκειται στην βρετανική κυβέρνηση.
Ο Kevin Lewis, Επικεφαλής της Οδοντιατρικής Διεύθυνσης στη Dental Protection, συμμετείχε στο διάλογο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο: τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αποχώρησης από την ΕΕ στο εργατικό δυναμικό.
«Η δυσκολία που βλέπω ότι θα συναντήσουμε μπροστά μας, είναι ότι εάν δεν εμπίπτει πλέον στην αρμοδιότητά του [GDC] να πιστοποιήσει την επαγγελματικής τους επάρκεια [των ευρωπαίων οδοντιάτρων] κάποιος θα πρέπει να εξετάσει τα ζητήματα του εργατικού δυναμικού ξανά Με τους οδοντίατρους που λαμβάνουν την επαγγελματική τους πιστοποίηση στο εξωτερικό να χρειάζεται να δώσουν τις εξετάσεις ORE, αυτό σημαίνει ότι θα μείνουμε με λιγότερους οδοντιάτρους λόγω των εμποδίων;» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:«Χωρίς την εισροή των Ευρωπαίων οδοντιάτρων πιστεύω ότι οι μεγάλες εταιρείες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση στο να καλύψουν τα χειρουργεία, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς».
Από την πλευρά του ο οδοντίατρος Neel Kothari απάντησε: «Η αύξηση της προσφοράς έχει σίγουρα αποδυναμώσει τη θέση του επαγγέλματος απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, έτσι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να ενδιαφερθούν να κάνουν ο,τιδήποτε για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα».
Το κόστος λειτουργίας ενός οδοντιατρείου
Ο Henrik Overgaard-Nielsen, αναφέρθηκε στους προβληματισμούς του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, Philip Hammond αναφορικά με το Brexit. «Σύμφωνα με τον Philip Hammond, ένα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν η Βρετανία αποχωρήσει από τους κόλπους της ΕΕ, με μια συμφέρουσα συμφωνία, είναι ότι κι άλλοι ηγέτες θα «νίψουν τα χείρας τους» και άλλοι λαοί από άλλες χώρες θα ενδιαφερθούν για τους όρους αυτής της συμφωνίας. Τότε κάθεσαι και αναρωτιέσαι: Αν όλοι οι λαοί στην Ευρώπη θέλουν πραγματικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και τίποτα παραπάνω, τότε ποιος ο λόγος να μένουμε σε μια πολιτική οικονομική ένωση;».
Η συζήτηση στράφηκε στην ισχύ της βρετανικής λίρας και πώς αυτή δύναται να επηρεάσει το εισόδημα των οδοντιάτρων. Ο Neel Kothari τόνισε ότι για πολλούς ανθρώπους, το θέμα δεν είναι αν βρίσκονται εντός ή εκτός ΕΕ: «Το βασικό διακύβευμα έχει να κάνει με την ισχύ της λίρας και κατά πόσο το εισόδημα που βγάζουν επηρεάζει την κατάσταση πίσω στο σπίτι τους».
Συνοψίζοντας την άποψή του σχετικά με την επίδραση του Brexit στους οδοντιάτρους, πρόσθεσε: «Είτε υπάρχουν πράγματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να έρθουν ή όχι, δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τους οδοντιάτρους. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν οδοντίατροι που δεν θα θέλουν να έρθουν [στη Βρετανία] και δεν μπορώ να φανταστώ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πληρωθούν τα κενά που υπάρχουν [στο σύστημα υγείας]. Με την άποψη αυτή συμφώνησε τόσο ο προεδρεύων της συζήτησης και εκδότης του περιοδικού Dentistry, Julian English, όσο και ο Henrik Overgaard-Nielsen.
Εργασία
«Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι οι οδοντίατροι, αλλά οι νοσηλευτές και το υποστηρικτικό έργο που προσφέρουν, συνέχισε ο Neel Kothari και σημείωσε: «Αν παρατηρήσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία θα δει ότι οι πιο φτωχές περιοχές είναι εκείνες που κατά κανόνα εξυπηρετούνται από οδοντιάτρους που έχουν έρθει από το εξωτερικό, καθώς οι οδοντίατροι που έχουν αποφοιτήσει από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας δεν θέλουν να πάνε. Μετά θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για αυτές τις περιοχές ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται κι αν δεν το κάνουμε, πώς θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη στις περιοχές αυτές;»
Το θέμα της απασχόλησης συνεχίστηκε, με τον Henrik Overgaard-Nielsen να δηλώνει ότι κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί οδοντίατροι για τον αριθμό των διαθέσιμων κενών θέσεων. «Ιδωμένο από την πλευρά της ένωσης των οδοντιάτρων αυτό δεν αποτελεί θετικό γεγονός για εμάς. Με λιγότερους οδοντιάτρους θα ήθελα να ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε μια καλύτερη συμφωνία από το 1% ή το 0,7% της αξίας της σύμβασης που φαίνεται να παίρνουμε αυτό το έτος.
«Αυτή θα είναι η ελπίδα μου, ανεξάρτητα από του που θα έρχονται άλλοι επαγγελματίες, αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξακολουθεί να θέλει να έρθουν όλοι».
Ο Neel Kothari ολοκλήρωσε τη συζήτηση μοιραζόμενος τις σκέψεις του σχετικά με το τι θα συμβεί αν υποχωρήσει η τιμή της λίρας. «Αν η λίρα σημειώσει πτώηση ως αποτέλεσμα της εξόδου μας από την ΕΕ, τότε αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο αν οι άνθρωποι αποφασίζουν να έρθουν ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο -όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από χώρες εκτός της Ευρώπης-, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύει το GDC».
* Πηγή:http://www.dentistry.co.uk/2016/06/20/how-brexit-might-affect-the-provision-of-dentistry/
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο