Τα σκουρόχρωμα μούρα “ασπίδα” για την στοματική μας υγεία

Τα σκουρόχρωμα μούρα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στην τερηδόνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
 
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα βακκίνια (cranberries) και τα μύρτιλα (blueberries) μπορεί να λειτουργήσουν ως προστατευτική ασπίδα ενάντια σε μια ομάδα βακτηρίων που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της τερηδόνας. Aυτά τα φυσικά συστατικά, γνωστά ως πολυφαινόλες εμποδίζουν τα κακά βακτήρια που προσκολλώνται στα δόντια και τα ούλα, συμβάλλοντας στη μείωση της τερηδόνας, της πλάκας και της ουλίτιδας.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο  Δρ Nigel Carter OBE, Διευθύνων Σύμβουλος του Oral Health Foundation, ανέφερε ότι οι πολυφαινόλες θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στα προϊόντα στοματικής υγιεινής.
 
Τα θρεπτικά συστατικά και οι ίνες στα φρούτα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία μας. Βοηθούν στην προστασία μας από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ παράλληλα μας θωρακίζουν απέναντι και σε μια σειρά άλλων ασθενειών”, πρόσθεσε ο Δρ.Carter .
 
Τα cranberries αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για τη στοματική μας υγείας, καθώς οι πολυφαινόλες τους μένουν στο σάλιο και θα συνεχίσουν να ενισχύουν την άμυνα στο στόμα μας, ακόμα και μετά την κατάποσή τους εξήγησε ο επικεφαλής του Oral Health Foundation, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεδομένου ότι τα φυσικά εκχυλίσματα είναι χωρίς ζάχαρη, θα μπορούσαν να προστεθούν στα προϊόντα στοματικής φροντίδας με διάφορους τρόπους.
 
Μπορούν να διαλύονται στο νερό, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υγιεινών ποτών, καθώς και για την ανασύσταση των ήδη υπαρχόντων ανθυγιεινών ποτών που είναι γεμάτα ζάχαρη. Έχουν επίσης ευρύτερες εφαρμογές στην πρόληψη και τον έλεγχο της  τερηδόνας. Το στοματικά διαλύματα και οι οδοντόκρεμες θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με αυτά τα συστατικά. Πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές, αλλά θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αν οι κατασκευαστές θα χρησιμοποιούν περισσότερο τις πολυφαινόλες στο μέλλον, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα σκούρα μούρα είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών. Αποτελούν μια καλή πηγή ινών και θρεπτικών στοιχείων, συμβάλλοντας παράλληλα στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο, μαζί με άλλα φρούτα, μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλές ποσότητες φυσικών σακχάρων, οπότε συνιστάται η λελογισμένη χρήση τους.
 
Ιδανικά, μπορούμε να τα τρώμε στο πρωινό μας ή αμέσως μετά το δείπνο. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιορίσουμε την έκθεση του στόματός μας στα σάκχαρα και τα οξέα”, συμβουλεύει ο Δρ Carter.