Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στοματικών παθήσεων για τους νέους ενήλικες με κατάθλιψη

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology, οι νεαροί ενήλικες με συμπτώματα κατάθλιψης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στοματικών νόσων.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τη στοματική και πνευματική υγεία περισσότερων από 500 ενηλίκων από την γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 30. Τα αποτελέσματα της έρευνας φανέρωσαν ότι όσοι ένιωθαν θλίψη, αισθάνονταν ανήμποροι και υπέφεραν κι από άλλα συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη ήταν σχεδόν 20% πιο πιθανό να έχουν σοβαρή ουλίτιδα.
 
Η μελέτη κάνει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της ικανότητας του σώματος να καταπολεμήσει τις φλεγμονές - σημάδι της ασθένειας των ούλων. Καταδεικνύει επίσης ότι οι νέοι με συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να παραμελούν την στοματική τους υγεία.
 
Ο Δρ Nigel Carter OBE, Διευθύνων Σύμβουλος του Oral Health Foundation, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της στοματικής  υγείας τόσο για το μυαλό όσο και για το στόμα.
 
"Η ασθένεια των ούλων και τα συναισθήματα της κατάθλιψης είναι δύο συνηθισμένες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τους περισσότερους από εμάς σε κάποια φάση της ζωής μας. Η μελέτη αυτή μας δείχνει πλέον ότι αυτά τα προβλήματα συνδέονται και συμβαίνουν συχνά μαζί", πρόσθεσε ο ίδιος.
 
"Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του στόματος μας. Για όσους πάσχουν από κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές πρέπει να παρέχεται αποτελεσματικότερη εκπαίδευση, εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, καλύτερη υποστηρικτική θεραπεία και μετέπειτα φροντίδα", σημείωσε ο Δρ. Carter, τονίζοντας ότι:
 
"Για να συμβούν αυτά τα πράγματα, πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να εντοπίζουμε την κατάθλιψη, η οποία συχνά δεν διαγιγνώσκεται".
 
"Όλοι έχουν δικαίωμα στην καλή στοματική υγεία. Δυστυχώς, για εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την στοματική υγεία τους", κατέληξε ο Δρ Carter.
 
*Πηγή:www.dentistry.co.uk