Έρευνα: Οι μεγαλύτερες γυναίκες που έχουν χάσει τα δόντια τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης

Μια νέα μελέτη με τίτλο “Association of Periodontal Disease and Edentulism With Hypertension Risk in Postmenopausal Women” που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Hypertension, δείχνει ότι οι  γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που έχουν βιώσει απώλεια δοντιών είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλαπλές μελέτες έχουν προτείνει μια συσχέτιση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και απώλειας δοντιών με  την υπέρταση, αλλά η σχέση παραμένει ασαφής.
 
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 36.692 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες είχαν λάβει μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα Women’s Health Initiative-Observational Study και παρακολουθούνταν ετησίως, από την αρχική περιοδοντική τους αξιολόγηση το 1998 έως το 2015 για νεοδιαγνωσθείσα υπέρταση.
 
Στη μελέτη καταγράφηκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της απώλειας δοντιών και του κινδύνου υπέρτασης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αυτές είχαν περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των νεότερων γυναικών και εκείνων με χαμηλότερο ΔΜΣ.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την παρατηρούμενη συσχέτιση. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι καθώς οι άνθρωποι χάνουν τα δόντια τους, μπορούν να αλλάξουν τη δίαιτά τους σε πιο μαλακά και πιο επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτές οι αλλαγές στα διαιτητικά πρότυπα μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της υπέρτασης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι μεγαλύτερες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν τα δόντια τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ομάδα με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη πιστεύουν ότι η βελτίωση της οδοντικής υγιεινής μεταξύ των ατόμων που κινδυνεύουν για απώλεια δοντιών καθώς και προληπτικά μέτρα όπως η στενότερη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, οι αλλαγές στο διατροφικό πρόγραμμα, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η απώλεια των δοντιών μπορεί να χρησιμεύσει ως μια κλινική προειδοποιητική ένδειξη  για αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

“Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια των δοντιών μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της υπέρτασης”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Jean Wactawski-Wende.
 
“Η περαιτέρω έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να καθορίσουμε τους βασικούς μηχανισμούς με τους οποίους συνδέονται αυτές οι δύο κοινές ασθένειες”, κατέληξε ο ίδιος.