Οι συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιακών νόσων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, το βούρτσισμα των δοντιών για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόπαστα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών για επαρκή χρόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων έως και τρεις φορές. Η αμερικανική μελέτη, εξετάζοντας τις συνήθειες ως προς το βούρτσισμα των δοντιών περίπου 700 ενηλίκων, μελέτησε τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την πιθανότητα η κακή στοματική υγεία  να επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερη υγεία και κατάσταση του οργανισμού.

«Τα ερευνητικά ευρήματα όπως αυτό μπορεί να ακούγονται λίγο τρομακτικά, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι αποτελούν ακριβώς αυτή την ώθηση που χρειαζόμαστε προκειμένου να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για τη φροντίδα της στοματικής υγείας», σχολίασε ο Δρ Nigel Carter, Διευθύνων Σύμβουλος του Oral Health Foundation.
 
«Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της υγείας του στόματός μας και της γενικότερης υγείας μας. Για πολλά χρόνια, η περιοδοντίτιδα συνδέεται με καταστάσεις όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, η άνοια και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι όλες οι σοβαρές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η φροντίδα του στόματος μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε μέρα και τα οφέλη από αυτό είναι απλά πάρα πολύ σημαντικά για να αγνοήσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνόδου της American Heart Association στο Σικάγο και έπεται μιας ήδη διεξαχθείσας ευρωπαϊκής έρευνας, η οποία υπογράμμισε τη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και στυτικής δυσλειτουργίας.