Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η καλή στοματική υγεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP) στοχεύει μέσα από μια εκστρατεία ενημέρωσης να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τη σύνδεση στοματικής υγείας και διαβήτη.
Η καμπάνια αυτή με τίτλο “Perio & Diabates Project” είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην ΕFP και την SUNSTAR, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αναφορικά με τις περιοδοντικές νόσους και τον διαβήτη, εξηγώντας πώς η αντιμετώπισή τους μπορεί να επιτευχθεί με κοινή στρατηγική.
 
Η ουλίτιδα και ο διαβήτης είναι χρόνιες ασθένειες οι οποίες επιδεινώνονται με την ηλικία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
  • Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 20-30%.
  • Παράλληλα, και ο μη ρυθμισμένος διαβήτης μπορεί να τριπλασιάσει την πιθανότητα της ουλίτιδας.
  • Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν κακό έλεγχο της γλυκόζης αίματος, περισσότερες επιπλοκές στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια και τα νεφρά, καθώς και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, αν εμφανίζουν παράλληλα και ουλίτιδα.
  • Η επιτυχημένη θεραπεία της ουλίτιδας μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο Καθηγητής Filippo Graziani, εκλεγείς πρόεδρος (president elect) της EFP, δήλωσε: “Τα ούλα που αιμορραγούν δεν είναι φυσιολογικά - μην βασίζεστε απλώς σε πλύσεις στόματος, αλλά επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Όσο νωρίτερα ανιχνεύσουμε την περιοδοντίτιδα, τόσο το καλύτερο”.
 
“Ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποτροπή της περιοδοντίτιδας», πρόσθεσε ο καθηγητής Graziani. "Επιπλέον, βουρτσίστε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.Οι περισσότεροι από εμάς βουρτσίζουμε τα δόντια μας για μόλις 35-40 δευτερόλεπτα, τα οποία όμως δεν επαρκούν για έναν σωστό καθαρισμό. Κάθε στόμα είναι διαφορετικό και ο οδοντίατρος ή ο υγιεινολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει πώς να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς. Και μην καπνίζετε -τα περισσότερα περιστατικά ουλίτιδας εμφανίζονται στους καπνιστές ", πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Antonio Ceriello, διαβητολόγος της MultiMedica στο Μιλάνο της Ιταλίας, δήλωσε: “Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 που φροντίζουν τα δόντια τους έχουν καλύτερο έλεγχο του διαβήτη και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές. Αυτό περιλαμβάνει και τους νέους με διαβήτη τύπου 1. Ελέγχετε τακτικά τα ούλα και τα δόντια σας και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας δύο φορές το χρόνο".
 
Η Dr. Marzia Massignani, ανώτατη Διευθύντρια, Επιστημονικών Υποθέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στη SUNSTAR, δήλωσε: "Στην SUNSTAR, πιστεύουμε σε μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία. Για πάνω από τριάντα χρόνια έχουμε υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του διαβήτη και της περιοδοντικής νόσου. Η συνεργασία σε αυτό το πρόγραμμα ήταν ένα φυσικό βήμα προς την εκπλήρωση της εκπαιδευτικής μας αποστολής στον τομέα αυτό."