Διαχωρισμός γλώσσας (tongue splitting): Η νέα μόδα που ανησυχεί τους ειδικούς της στοματικής υγείας

Οι ιατρικές ενώσεις στη Μεγάλη Βρετανία «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με τη νέα μόδα του διαχωρισμού της γλώσσας (tongue splitting), επισημαίνοντας τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Ο διαχωρισμός της γλώσσας έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση μεταξύ των υποστηρικτών της τροποποίησης σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως απώλεια αίματος, καταστροφή νεύρων, μολύνσεις καθώς και προβλήματα στην αναπνοή και την κατάποση.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το piercing στα χείλη ή τη γλώσσα μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα των δοντιών και σε προβλήματα ούλων.

Περισσότερο από τα μισά piercings στη γλώσσα και ένα στα πέντε piercings στα χείλη που πραγματοποιούνται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών πιστεύεται ότι οδηγούν σε επιπλοκές, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών (Royal College of Surgeons).

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών (ΒΑΟΜS), Patrick Magennis, σημείωσε: «Αν και το δέρμα μπορεί να απολυμανθεί με αντισηπτικά πριν από κάποιο piercing, το στόμα δεν μπορεί να καθαριστεί με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει πάντα ένα μίγμα καλών και κακών βακτηρίων και η παραβίαση της προστατευτικής ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις».

«Αν και δεν είναι πιθανό οι συστάσεις αυτές να εμποδίσουν όσους επιθυμούν να τρυπήσουν ή να τροποποιήσουν το στόμα ή τη γλώσσα τους, οι άνθρωποι που ήδη έχουν προβεί σε τέτοιες διαδικασίες πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους και να επισκεφθούν άμεσα ένα στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό σε περίπτωση που αρχίζει να αναπτύσσεται μια μόλυνση στο στόμα τους ή δημιουργηθεί αιμορραγία. Η ζωή τους εξαρτάται από αυτό».

«Συνιστούμε στο κοινό να μην προβαίνει σε piercings στη στοματική κοιλότητα ή σε διαχωρισμό της γλώσσας. Σε περίπτωση που το έχουν ήδη κάνει, είναι ζωτικής σημασία η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία της στοματικής τους υγείας. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να επιχειρείτε μόνοι σας αυτές τις επεμβάσεις είτε στον εαυτό σας είτε σε τρίτους», σημείωσε χαρακτηριστικά η Selina Master, από το Τμήμα Οδοντικής Χειρουργικής του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών.