Τα piercing στο στόμα «ένοχα» για την ασθένεια των ούλων

Σύμφωνα με e-poster που παρουσιάστηκε στο EuroPerio10 τα άτομα με σκουλάρίκια στη γλώσσα και στα χείλη εμφανίζουν πιο συχνά περιοδοντίτιδα.

Τα σκουλαρίκια στο στόμα θα πρέπει να αφαιρεθούν για να σωθούν τα δόντια και τα ούλα, προέτρεψαν επαγγελματίες οδοντίατροι που παρουσίασαν ένα πολύ ενδιαφέρον e-poster στο EuroPerio10, το κορυφαίο παγκόσμιο συνέδριο στην περιοδοντολογία και την οδοντιατρική εμφυτευμάτων, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κοπεγχάγη.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι με piercings στο στόμα είχαν περιοδοντικούς θύλακες με βάθος και κενά γύρω από τα δόντια τους, καθώς και υποχώρηση και αιμορραγία των ούλων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Clemens Walter της Ιατρικής Σχολής του Greifswald στη Γερμανία. «Όλα αυτά είναι σημάδια περιοδοντίτιδας, που ονομάζεται επίσης ασθένεια των ούλων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Τα άτομα με piercings στη γλώσσα και στα χείλη θα πρέπει να τα αφαιρέσουν για να προστατεύσουν τα δόντια και τα ούλα τους από περαιτέρω ζημιά».

Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των νεαρών ενηλίκων έχουν piercings στο στόμα, με τη γλώσσα να είναι το πιο κοινό σημείο. Οι γυναίκες έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν piercing στο στόμα σε σχέση με τους άνδρες.

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση συγκέντρωσε τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τα piercing και τη στοματική υγεία. Η ανάλυση περιελάμβανε οκτώ μελέτες με 408 συμμετέχοντες που είχαν συνολικά 236 piercing στα χείλη και 236 στη γλώσσα. Κάθε πέμπτος ασθενής είχε τρυπήματα σε περισσότερα από ένα σημεία του στόματος. Το χρονικό διάστημα που τα φορούσαν οι συμμετέχοντες κυμαινόταν από ένα μήνα έως 19 χρόνια και τα περισσότερα κοσμήματα ήταν μεταλλικά.

Οι μελέτες συνέκριναν δόντια και ούλα δίπλα στο piercing με δόντια και ούλα σε άλλα σημεία του στόματος. Όσον αφορά τα τρυπήματα στη γλώσσα, τρεις στις πέντε μελέτες βρήκαν βαθύτερους θύλακες γύρω από τα δόντια δίπλα στο piercing ενώ τρεις στις τέσσερις μελέτες παρατήρησαν μεγαλύτερα κενά. Και οι τέσσερις μελέτες που εξέτασαν ασθενείς για υποχώρηση των ούλων βρήκαν αυτό το πρόβλημα σε εκείνους με τρύπημα στη γλώσσα, ενώ δύο στις τρεις μελέτες βρήκαν αιμορραγία των ούλων. Όσον αφορά τα τρυπήματα στα χείλη, το κύριο εύρημα ήταν η υποχώρηση των ούλων, η οποία παρατηρήθηκε σε τρεις από τις τέσσερις μελέτες.

Ο καθηγητής Walter είπε: «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα τρυπήματα στο στόμα, ειδικά στη γλώσσα, επηρεάζουν αρνητικά τα γειτονικά δόντια και τα ούλα. Σε εκείνους με τρυπήματα στη γλώσσα, η ζημιά ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη γύρω από τα κάτω δύο μπροστινά δόντια, που ονομάζονται κοπτήρες της κάτω γνάθου, που είναι σημαντικοί για το δάγκωμα και το μάσημα της τροφής. Η πιθανότητα βλάβης των δοντιών και των ούλων φάνηκε να αυξάνει όσο διαρκεί η διάτρηση των χειλιών ή της γλώσσας». Και κατέληξε: «Οι οδοντίατροι πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τον κίνδυνο περιοδοντικών επιπλοκών όταν φορούν σκουλαρίκια στο στόμα και τα άτομα με αυτά τα τρυπήματα θα πρέπει να ενθαρρύνονται έντονα να τα αφαιρούν».