«Περιποιηθείτε τα ούλα σας»: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας των Ούλων 2022

Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των παθήσεων των ούλων και της θεραπείας τους.

Η φράση «treat your gums», δηλαδή «φρόντισε τα ούλα σου», είναι το σλόγκαν για την Ημέρα Υγείας των Ούλων 2022, μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP) για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπείας των παθήσεων των ούλων.

Η φετινή εκστρατεία στις 12 Μαΐου εστιάζει στις νέες κατευθυντήριες γραμμές της EFP για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και περιλαμβάνει τη «δημιουργία προσαρμοσμένου περιεχομένου» που επιτρέπει στις 37 συνδεδεμένες εθνικές εταιρείες περιοδοντολογίας της ομοσπονδίας, στα μεμονωμένα μέλη τους – καθώς και σε ιατρεία, νοσοκομεία και μέλη του κοινού – να προσαρμόσουν τα δικά τους υλικά για την Gum Health Day 2022, με βάση μια σειρά προτύπων γραφικών και φράσεων.

Στόχος της φετινής εκδήλωσης είναι να ενημερώσει το κοινό για τις βλαβερές συνέπειες των παθήσεων των ούλων –ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, περιεμφυτευτική βλεννογονίτιδα και περιεμφυτευματίτιδα – τόσο στη στοματική όσο και στη συνολική υγεία.

Αν και εξακολουθούν να είναι ελάχιστα αναγνωρισμένες από το κοινό, οι ασθένειες των ούλων είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό ενηλίκων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλεια δοντιών και άλλα προβλήματα στο στόμα. Κυρίως, οι ασθένειες των ούλων συνδέονται επίσης με μεγάλα συστηματικά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η χρόνια νεφρική νόσος, τα δυσμενή αποτελέσματα εγκυμοσύνης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η στυτική δυσλειτουργία, ορισμένες μορφές καρκίνου και πιο σοβαρές εκβάσεις του Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθένειες των ούλων και η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη στοματική υγεία, αλλά και για ολόκληρο το σώμα.

«Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της θεραπείας – γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασθένειες των ούλων που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», εξηγεί ο Moritz Kebschull, συντονιστής της Ημέρας Υγείας των Ούλων 2022. Το «Treat your gums» απαιτεί αυτή η θεραπεία – με όλα τα τεκμηριωμένα θετικά αποτελέσματα για το στόμα και ολόκληρο το σώμα - να συμβεί πραγματικά». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το hashtag για την καμπάνια είναι #TreatYourGums και γιατί οι πρόσφατες οδηγίες κλινικής πρακτικής που δημιουργήθηκαν από την EFP για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας Gum Health Day 2022.

«Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πρακτικής από την EFP για τη θεραπεία και των τεσσάρων σταδίων της περιοδοντίτιδας αποτελούν μια κρίσιμη εξέλιξη, καθώς είναι οι πρώτες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές υψηλής ποιότητας που περιγράφουν μια δομημένη και εύκολα εφαρμόσιμη οδό για την αποτελεσματική και αποτελεσματική θεραπεία της ουλίτιδας», λέει ο καθηγητής Kebschull. «Με λίγα λόγια, η θεραπεία της νόσου των ούλων λειτουργεί»!

Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η ουλίτιδα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες στον παγκόσμιο ενήλικο πληθυσμό και ότι είναι συνήθως ανώδυνη, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση και η επιτυχής αντιμετώπισή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα λαμβάνει δράση ο ασθενής».