«Η φετινή σύνοδος ελπίζουμε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία των περιφερειακών συνόδων»

29η Πανθεσσαλική Οδοντοστοματολογική Σύνοδος / Συνέντευξη με την πρόεδρο του Οδ. Συλλόγου Μαγνησίας

Έπειτα από δύο χρόνια αναβολής λόγω των περιορισμών που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 ήρθε επιτέλους ο καιρός για την επανέναρξη των συνεδρίων δια ζώσης. Έτσι, μετρά αντίστροφα ο χρόνος και για την 29η Πανθεσσαλική Οδοντοστοματολογική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 13-15 Μαΐου 2022 στο Domotel Xenia στον Βόλο. Το «Ο.Β.» απευθύνθηκε στην Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Κλάρα Αικατερίνη για να μας δώσει μια ιδέα για το τι θα παρακολουθήσουμε στην πολυαναμενόμενη σύνοδο.

- Το κεντρικό θέμα της 29ης Πανθεσσαλικής Οδοντοστοματολογικής Συνόδου είναι «Οδοντιατρική Επιστήμη, ο σύμμαχος για την Υγεία & την ποιότητα ζωής». Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτού του θέματος;

Η Υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την στοματική υγεία. Στο στόμα έχουμε εκδηλώσεις από αρκετές νόσους, που μπορούν να μας βοηθήσουν στη διάγνωσή τους αλλά και η κακή στοματική υγεία έχει ενοχοποιηθεί ως αίτιο πολλών νοσημάτων.

Ποιότητα ζωής δεν μπορεί να έχει κάποιος που το επίπεδο στοματικής υγείας του δεν τού επιτρέπει ικανοποιητικά να ομιλεί, να μασάει τη τροφή, να είναι άνετος στις κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και να ολοκληρώνει την καθημερινή του ρουτίνα χωρίς πόνους και ενοχλήσεις. Σε όλα αυτά συντελεί η οδοντιατρική επιστήμη, που με την πρόοδο στην επιστημονική έρευνα και την εξέλιξη στην τεχνολογία και στα υλικά, έχει φτάσει σε ένα άριστο επίπεδο για την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών του στόματος.

- Μιλήστε μας για τη θεματολογία του φετινού συνεδρίου

Η σύνοδος απευθύνεται σε όλους τους οδοντιάτρους, καθώς η θεματολογία θα καλύψει τους περισσότερους τομείς της οδοντιατρικής επιστήμης, με στόχο την ενημέρωση και επικαιροποίηση των γνώσεών τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της οδοντιατρικής θεραπείας του σήμερα.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους ομιλητές

Η οργανωτική επιτροπή απευθύνθηκε στους Προέδρους των Οδοντιατρικών Σχολών με την πρόσκληση να πλαισιώσουν την Επιστημονική επιτροπή της Συνόδου. Έτσι εκ μέρους της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ θα έχουμε την τιμή της συμμετοχής του Προέδρου κ. Πουλόπουλου Αθανασίου, Καθηγητή Στοματολογίας, ενώ από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ θα έχουμε την τιμή της συμμετοχής του Αντιπροέδρου της Σχολής κ. Νικητάκη Νικολάου, επίσης Καθηγητή Στοματολογίας. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές που θα πλαισιώσουν τη σύνοδο θα είναι ακαδημαϊκοί των οδοντιατρικών σχολών αλλά και εκλεκτοί συνάδελφοι που έχουν αναγνωριστεί στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.

- Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι που η Πανθεσσαλική Οδοντοστοματολογική Σύνοδος διαχρονικά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των οδοντιάτρων; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση;

Η Πανθεσσαλική Σύνοδος είναι το πρώτο περιφερειακό συνέδριο το οποίο εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Μαγνησίας, κ. Καλορίζος Βασίλειος, μαζί με τους Προέδρους των Θεσσαλικών οδοντιατρικών συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας το 1991 και έγινε η αρχή για όλα τα επόμενα περιφερειακά συνέδρια που ακολούθησαν, ανά την Ελλάδα και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Η ΠΟΣ συγκεντρώνει συναδέλφους από όλη την Ελλάδα λόγω του υψηλού επιπέδου θεματολογίας των συνεδρίων, αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας της οργανωτικής επιτροπής που προέρχεται από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των θεσσαλικών οδοντιατρικών συλλόγων και της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας, της εύκολης προσβασιμότητας αλλά και του τουριστικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Σύνοδος μοριοδοτείται από το ΙΕΘΕ ΣΕΕΟ της ΕΟΟ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης, δίνοντας την ευκαιρία στους συναδέλφους να συμπληρώσουν τα μόρια της πενταετίας που απαιτούνται. Τέλος, η παρουσία της εμπορικής έκθεσης θα ξαναφέρει την επαφή με τους προμηθευτές μας, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επαγγελματίες οδοντιατρικών ειδών να γίνουν γνωστοί και θα υπάρξουν συμφέρουσες προσφορές αγοράς οδοντιατρικών ειδών και μηχανημάτων.

- Παράλληλα με το κατευθυνόμενο πρόγραμμα, θα υπάρχει και ελεύθερο μέρος στο συνέδριό σας; Ποια εκτιμάτε ότι είναι η συμβολή των νέων συναδέλφων σας στην επιτυχία μιας επιστημονικής εκδήλωσης;

Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί με κλινικά φροντιστήρια και πρακτικά σεμινάρια. Η όρεξη για αναζήτηση μάθησης και γνώσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών διαμέσου των ελεύθερων ανακοινώσεων και των posters θα δώσει μία νέα προσέγγιση σε αρκετά οδοντιατρικά ζητήματα. Οι νέοι συνάδελφοι επειδή βρίσκονται κοντά στις νέες τεχνολογίες και στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους της οδοντιατρικής μπορούν να μας μεταδώσουν τις απόψεις για τη χρήση.

- Θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα-κάλεσμα προς όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας μας;

Η φετινή σύνοδος ελπίζουμε να αποτελέσει για άλλη μία φορά σταθμό στην ιστορία των περιφερειακών συνόδων. Η συνάντηση οδοντιάτρων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παλιών συμφοιτητών, η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων, είναι η καλύτερη ανανέωση για τον καθένα μας μετά το αναγκαστικό διάλειμμα λόγω της πανδημίας και η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα στον υπέροχο χώρο του Ξενία Βόλου θα ανταμείψει και τον πιο απαιτητικό σύνεδρο.

Συνάδελφοι, η οργανωτική επιτροπή της 29ης Πανθεσσαλικής Οδοντοστοματολογικής Συνόδου σας καλεί να παρευρεθείτε στις εργασίες της Συνόδου όχι μόνο για το επιστημονικό μέρος, αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις για συνέδρους και συνοδούς που έχουν προγραμματιστεί καθώς και να απολαύσετε της ομορφιές της πόλης μας και της περιοχής μας σε ένα αξέχαστο τριήμερο!

*Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή επικοινωνήστε με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας στο τηλ: 24210 27521 ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ενώ σύντομα θα αναρτηθεί το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.os-magnesia.gr ενώ θα υπάρχει και ιστοσελίδα αποκλειστικά για την 29η ΠΟΣ.