Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Νιώσε περήφανος για το στόμα σου

Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας και οι δράσεις της ΕΟΟ και συλλόγων ανά την Ελλάδα.

H 20η Μαρτίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και στο πλαίσιο της κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις που στοχεύουν στη μετάδοση μηνυμάτων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη σημασία της στοματικής υγείας.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) είναι: «Νιώσε Περήφανος για το στόμα σου. Είναι αυτό που συνδέει το σώμα, το μυαλό και την καρδιά». Η καμπάνια δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ένα μη υγιές στόμα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά κάθε πτυχή της ζωής, όπως τη συναισθηματική, την κοινωνική, την πνευματική και συνολικά τη φυσική κατάσταση. Με τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας ο FDI ελπίζει να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν και να φροντίσουν το στόμα τους, και φυσικά να κατανοήσουν πως με αυτό τον τρόπο προστατεύουν επίσης την ευτυχία και την καλή τους κατάσταση.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Στοματικής Υγείας & Οδοντιατρικής Περίθαλψης του υπουργείου Υγείας, επιμελήθηκε την έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου με τον τίτλο: Ζάχαρη-απόλαυση με μέτρο.

Η ΕΟΟ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ έχει επίσης καλέσει σε συμβολική φωταγώγηση δημόσιων εμβληματικών κτιρίων και μνημείων σε δήμους της Ελλάδας με το λογότυπο του εορτασμού που έχει σχεδιάσει για φέτος ο FDI.

Επιπλέον, η ΕΟΟ έχει απευθύνει έκκληση στους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας να προτρέψουν κατά τόπους για παροχή δωρεάν οδοντιατρικού ελέγχου στο κοινό το δεκαήμερο 21-31 Μαρτίου 2022.

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Αττική

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς το Σάββατο 19/3/2022, από τις 11.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις / δράσεις:

- Δράση ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης πολιτών σε κεντρικό σημείο του Πειραιά Πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), σε συνεργασία με την εταιρεία Intermed, όπου παράλληλα θα δίνεται ενημερωτικό υλικό και προϊόντα στοματικής υγείας. Τη δράση θα πλαισιώνουν οδοντίατροι, εθελοντές, μέλη του Οδοντιατρικού συλλόγου Πειραιά, Θα υπάρχει photobooth για αναμνηστικές φωτογραφίες, με το μήνυμα της ημέρας.

- Φωτισμός του Ρολογιού του Πασαλιμανίου - Πειραιά, της Πεζογέφυρας στο Παλαιό Φάληρο και του Ιδρύματος Νιάρχου στην Καλλιθέα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας στοματικής υγείας.

- Δημιουργία και διαμοιρασμός ενημερωτικού υλικού με τα τρία βήματα για τη στοματική υγεία και με κώδικα Braille για τα άτομα με μειωμένη όραση.

- Αναπαραγωγή του βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας της FDI, μεταφρασμένο στα Ελληνικά με υπότιτλους, αλλά και νοηματική για τα άτομα με μειωμένη ακοή.

- Πρωτότυπες δράσεις στοματικής υγείας σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε πλήρη σύνδεση με το κεντρικό μήνυμα της Ημέρας «Νιώσε περήφανος για το στόμα σου».

- Δελτία τύπου και συνεντεύξεις.

- Παροχή δωρεάν στοματολογικού ελέγχου/ενημέρωση για τη στοματική και τη σύνδεσή της με τη γενική υγεία στο κοινό από συμμετέχοντες οδοντιάτρους μέλη του ΟΣΠ στα ιατρεία τους κατόπιν ραντεβού για δέκα ημέρες από 21 έως και 31 Μαρτίου 2022.

- Διενέργεια quiz με ερωτήσεις για τη στοματική υγεία, με έπαθλα δώρα στοματικής υγείας.

- Ενεργοποίηση των οδοντιάτρων για τη διάχυση του μηνύματος, μέσα από τα ιατρεία τους, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε συνέχεια σχετικής ενημερωτικής δράσης στον Άλιμο, την Πέμπτη 17/3 στην πλατεία Ταξιάρχη Παπαντώνη (πρώην Μεταμορφώσεως), στο Μοσχάτο και την Παρασκευή 18/3 έξω από το πρώην Δημαρχείο Ταύρου οδοντίατροι και στελέχη υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών θα μοιράσουν έντυπο υλικό με οδηγίες στοματικής υγιεινής και θα μεταφέρουν το μήνυμα της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η στοματική υγεία τόσο στο πεδίο της πρόληψης (απλή ενέργεια στηριζόμενη στην οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα), όσο και στο πεδίο της θεραπείας, με την τακτική επίσκεψή μας στον οδοντίατρο.

Κρήτη

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για την εκπαίδευση των παιδιών και οικογενειών τους σε θέματα αγωγής υγείας, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 από τις 09.00 έως 16.00 θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα οδοντιατρικά ιατρεία των νοσοκομείων της Κρήτης προληπτικός έλεγχος και φθορίωση σε παιδιά με Αναπηρία (Νοητική υστέρηση, αυτισμό, κ.α.).

Επίσης, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο (στο χώρο της κινητής μονάδας Αιμοδοσίας) από τις 10.00 το πρωί έως 17.00 το απόγευμα, φθορίωση σε παιδιά γενικού πληθυσμού, ηλικίας 4 έως 14 ετών, θα πραγματοποιούν οι ειδικευμένες οδοντίατροι του Κ.Υ. Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Η προσέλευση των παιδιών για φθορίωση είναι ελεύθερη, διαρκεί λίγα λεπτά και θα γίνεται χωρίς ραντεβού με την επίδειξη self test και σε εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν/εκπαιδευτούν σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής τους υγιεινής, συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιγνίδια και πειράματα που έχουν ετοιμάσει οι ειδικευόμενες νοσηλεύτριες δημόσιας υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης

Ειδικότερα, για τον προληπτικό έλεγχο και τη φθορίωση σε παιδιά με Αναπηρία οι κηδεμόνες/ συμπαραστάτες ΑμεΑ που επιθυμούν να υποβληθούν τα παιδιά τους σε οδοντιατρικό έλεγχο και φθορίωση καλούνται να επικοινωνήσουν από την Τρίτη 15.3.2022 έως και την Πέμπτη 17.3.2022, κατά τις ώρες 8.00-14.00, στα τηλέφωνα 2813 404429 και 2813 404330, με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, προκειμένου να ορίσουν το ραντεβού τους στο κοντινότερο με τον τόπο κατοικίας τους οδοντιατρικό ιατρείο νοσοκομείου. Η προσέλευση των παιδιών και των συνοδών τους στα νοσοκομεία (συνιστάται ο συνοδός να είναι ΜΟΝΟ ένας όταν αυτό είναι εφικτό) θα γίνεται με τη επίδειξη rapid test ενώ πληροφορίες για την διενέργεια των rapid tests θα δίδονται τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια κλεισίματος του ραντεβού.

Το πρόγραμμα για τον προληπτικό έλεγχο και φθορίωσης σε παιδία με αναπηρία έχει ως ακολούθως :

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Γ.Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΑΝΑΝΕΙΟ

Γ.Ν. – ΚΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Γ.Ν.ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Γ.Ν. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Κιλκίς

Τριήμερο ομιλιών για τη στοματική υγεία διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς αποσκοπώντας στη σωστή ενημέρωση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων της πόλης για τη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Παναγιώτα Γκόλιαρη, ειδικός ορθοδοντικός DDS Msc, η οποία θα δώσει χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά για τη διατήρηση της στοματικής τους υγείας.

Οι ομιλίες προγραμματίζονται τη Δευτέρα 21, την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 10:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.