Ο βελονισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του οδοντιατρικού άγχους, καθώς σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Integrative Medicine, αποκαλύπτει τη θετική του επίδραση στην μείωση της ανησυχίας των ασθενών.
Οι ασθενείς με οδοντιατρικό άγχος μπορούν να παρουσιάσουν ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και ζάλη στη σκέψη της επίσκεψης στον οδοντίατρο, κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εξέτασης και μετά το πέρας της θεραπείας. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σε μια ανασκόπηση έξι ερευνητικών δοκιμών με 800 ασθενείς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κλίμακα για να μετρήσουν το άγχος. Όταν οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε βελονισμό, το άγχος μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για το οδοντιατρικό άγχος.
Πάνω από 120 μελέτες στην Αγγλία, την Κίνα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία υπολογίστηκε ότι έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του βελονισμού σε ασθενείς με οδοντιατρικό άγχος. Έξι ήταν επιλέξιμες για την μετα-ανάλυση της επίδρασης του βελονισμού στη μείωση του άγχους του οδοντιατρικού ασθενή, ενώ δύο επέδειξαν μεθόδους υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του βελονισμού είτε ως αυτόνομη θεραπεία είτε ως επικουρική θεραπεία σε πιο παραδοσιακά φάρμακα. Έχουμε δείξει πρόσφατα, για παράδειγμα, ότι η θεραπεία βελονισμού μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της κλασικής ιατρικής στον χρόνιο πόνο και την κατάθλιψη», δήλωσε ο High MacPherson, PhD, Καθηγητής Βελονισμού στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του York.
Μελέτες που συνέκριναν τα επίπεδα άγχους μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βελονισμό και αυτών που δεν είχαν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία κατέγραψαν σημαντική διαφορά στα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας, ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να συναχθούν συμπεράσματα μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βελονισμό και εκείνων που έλαβαν θεραπεία placebo, υποδεικνύοντας ότι απαιτούνται ελεγχόμενες δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να επικυρωθεί η ισχύς των ευρημάτων.
«Αυτά είναι ενδιαφέροντα ευρήματα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες δοκιμές που να μετρούν την επίδραση του βελονισμού στο άγχος πριν πάμε στον οδοντίατρο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά τη θεραπεία», δήλωσε ο Καθηγητής MacPherson.
«Για να μπορέσει ο βελονισμός να ενσωματωθεί στις οδοντιατρικές πρακτικές ή σε άλλες περιπτώσεις ακραίας ανησυχίας, τότε πρέπει να υπάρξει περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας που να αποδεικνύει ότι μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στον ασθενή. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται θετικές, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει», σημείωσε ο Καθηγητής MacPherson.
* Πηγή:www.dentistrytoday.com
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο