ΕΟΟ: Να σταματήσει ο εμπαιγμός των οδοντιάτρων για το έκτακτο επίδομα

Αιχμηρή ανακοίνωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τον αποκλεισμό πολλών οδοντιάτρων από την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ.

Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ τελικά σε ελάχιστους επιστήμονες.

Η ΕΟΟ καταγγέλλει την κυβέρνηση «για ασυνέπεια και παλινωδίες που δεν έχουν τέλος», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία εμπαίζει τους οδοντιάτρους και ότι η κυβερνητική στάση θίγει την αξιοπρέπεια του οδοντιατρικού κλάδου».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΟΟ: «Δυστυχώς, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θέτει κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος δείχνει πως η κυβέρνηση δεν θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά τους επαγγελματίες οδοντιάτρους που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ασθενείς προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημόσιες δομές της χώρας.

Η θέσπιση κριτηρίων, όπως ο υπολογισμός της μείωσης τζίρου 20% με αυθαίρετο τρόπο αλλά και η θέσπιση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση, αποκλείουν τελικά την πλειοψηφία των οδοντιάτρων από την ελάχιστη δυνατή βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει η πολιτεία».

Η ΕΟΟ καλεί την κυβέρνηση να εξορθολογήσει τη μέθοδο υπολογισμού της μείωσης τζίρου 20% μεταξύ των ετών 2019 και 2020 και να αποσύρει το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος.

«Το επίδομα πρέπει να δοθεί με βάση το πραγματικό ατομικό εισόδημα και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ η ΕΟΟ «ζητεί ακόμη από την κυβέρνηση να στηρίξει τους οδοντιάτρους που νόσησαν από κορωνοϊό αλλά και τις οικογένειες των συναδέλφων που έχασαν τη μάχη, δείχνοντας την απαιτούμενη ευαισθησία και δίνοντάς τους ένα διπλάσιο επίδομα».