Οι οδοντίατροι θα καθορίζουν πότε θα απαιτείται rapid test

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ  η ΕΟΟ θα κρίνει ποιοι ασθενείς και πότε πρέπει να κάνουν τεστ για Covid.

Ευθύνη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας θα είναι τελικά ο τρόπος εφαρμογής της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πότε συγκεκριμένα θα απαιτείται rapid test εντός 48 ωρών πριν από την επίσκεψη ασθενών στα οδοντιατρεία. 

Το πρόβλημα που είχε ανακύψει σχετικά με την υποχρεωτική διενέργεια τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους λύθηκε με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, «ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέως αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος, εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία».

Επίσης: «οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας ή ιδιωτικά και δημόσια ιατρεία».