O οδοντίατρος Χρήστος Κωνσταντινίδης συναντήθηκε με τον developer της εταιρείας Confident, τον γναθοχειρουργό Adi Lorean και μας παρουσιάζει μια νέα συσκευή που βρίσκει εφαρμογή στη διάνοιξη φρεατίων στην περιοχή των ιγμορείων και των ρινικών κοιλοτήτων.
Η μεγάλη συγγένεια της Οδοντιατρικής με την ορθοπεδική είναι πλέον τεκμηριωμένη, καθώς ο πατέρας της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι ο ορθοπεδικός P. Branemark.
Μέσα από σχετικά επιστημονικά άρθρα (Vesrah,PRP,PRF,PRGF,bone grafts) διαφαίνεται ότι τεχνολογίες και τεχνικές της oρθοπεδικής συνεχώς έρχονται είτε αυτούσιες είτε σαν brand stretch (δηλαδή το ίδιο ή παραπλήσιο προϊόν) προσαρμοσμένες στην οδοντιατρική.
Η Spineguard είναι μια Γαλλική εταιρεία που από το 2009 έχει δημιουργήσει αίσθηση στον χώρο της ορθοπεδικής με μια συσκευή που ανιχνεύει έγκαιρα την παρουσία μαλακών ιστών, μεμβρανών και νεύρων δημιουργώντας ασφάλεια κατά τη διάνοιξη φρεατίων στην σπονδυλική στήλη. Η τεχνολογία βασίζεται στη ιδέα του Γάλλου φυσικού Moris Borlio και του Ιρλανδού Karen Boljar που αρχικά λανσαρίστηκε σαν τεχνολογία στις γεωτρήσεις πετρελαίου, καθώς έδινε τη δυνατότητα διάκρισης στο γεωτρύπανο μεταξύ πέτρας και πέτρας και πετρελαίου. Η ιατρική συσκευή χρησιμοποιεί έναν δίπολο αισθητήρα που δημιουργεί ένα κυκλικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στην άκρη του. Οι διαφορές στην ηλεκτρική αγωγιμότητα μεταφέρονται στον χρήστη ως ήχος, αλλά και ως οπτικά σήματα.
Ο ADI LOREAN δημιούργησε μια μικρότερη, όμοια συσκευή που ενδείκνυται για χειρουργική διάνοιξη φρεατίων στην περιοχή των ιγμορείων και των ρινικών κοιλοτήτων.
Στο σύντομο ταξίδι του στην Ελλάδα, συναντήθηκα μαζί του για να δω από κοντά το πρωτότυπο μοντέλο και να συζητήσω μαζί του.
Ο ADI LOREAN είναι γναθοχειρουργός, αλλά το μυαλό του θυμίζει τον πολυμήχανο Οδυσσέα, αν όχι τον Μαγκάιβερ. Με την ιδέα αυτή έχει δημιουργήσει την Εταιρεία Confident και συνεργάζεται με διάφορα ερευνητικά κέντρα για τη δοκιμή της και την επιστημονική της τεκμηρίωση, όπως το Πανεπιστήμιο της Χάιφα (Ισραήλ), αλλά και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Η συσκευή στην άκρη της θυμίζει οστεοτόμο, αλλά το υπόλοιπο είναι ένα κύκλωμα με σύγχρονη τεχνολογία. Είναι προς το παρόν μιας χρήσης και δεν επαναποστειρώνεται, λόγω των κυκλωμάτων και της πλαστικής κατασκευής. Ως εκ τούτου χρησιμεύει και ως οστεοτόμος, αλλά και συμπυκωτήρας οστού. Προς το παρόν, η δυνατότητα προώθησης της οστεοτόμου του εργαλείου μόνο με το χέρι το καθιστά ακατάλληλο γα χρήση στην κάτω γνάθο.Επίσης, ο ευθύς οστεοτόμος δημιουργεί κάποιους περιορισμούς σε μικρά στόματα.
Ο ADI όμως μας αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει προσεχώς μοντέλα:
1. με μηχανοκίνητο οστεοτόμο/τρύπανο
2. με κεκαμμένο οστεοτόμο για δύσκολες περιοχές
3. με μεταλλικό κάλυμμα και αποσπώμενο κύκλωμα για δυνατότητα αποστείρωσης.
Τη συσκευή αυτή θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε live σε μια πανευρωπαϊκή παρουσίαση στην ημερίδα με hands on και live χειρουργείο που διοργανώνουν η Εταιρεία ADIN και το ΥΓΕΙΑ (Τμήμα Εμφυτευμάτων και Ιστικής Ανάπλασης) στις 16 Φεβρουαρίου 2019.
Τόπος της εκδήλωσης: Νοσοκομείο Υγεία.
Για δηλώσεις συμμετοχής καλείσθε να απευθύνεστε στo τηλ. 6932447406 (Δ. Ντόντου-ADIN).
{gallery}anaskopisi-ekdiloseon/80{/gallery}
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο