Το 53ο Ετήσιο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας θα «ανοίξει τις πύλες του» από τις 8 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο «Εlite» στην Καλαμάτα. Το «Ο.Β.» έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, τον Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, κ. Ιωάννη Μελακόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για τη δομή και τα επιστημονικά θέματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΣΕΕ αναφερόμενος στο μέλλον της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην Οδοντιατρική, αναγνωρίζει τα οφέλη του διαδικτύου, αλλά υπογραμμίζει ότι η διαπροσωπική επαφή στις επιστήμες υγείας, εξακολουθεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο.
Κύριε Μελακόπουλε, το 53ο Ετήσιο Συνέδριο της ΣΕΕ θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα σε συνεργασία με τον Οδ. Σύλλογο Μεσσηνίας. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία;
Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που για δεύτερη φορά μας φιλοξενείτε στο «Οδοντιατρικό Βήμα» και μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το επερχόμενο συνέδριό μας. H συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας (ΟΣΜ) χρονολογείται από το 1982, καθώς είναι το τρίτο συνέδριο που διοργανώνεται στην Καλαμάτα. Προσωπικά δεν πιστεύω στο ρόλο που παίζουν οι τοποθεσίες και οι χώροι, αλλά στους ανθρώπους. Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΣΜ, κος Νίκος Χρονόπουλος με τον οποίο έχουμε υλοποιήσει πολλές επιτυχημένες εκδηλώσεις, είναι εξαιρετικός φίλος της Εταιρείας. Με τη σημερινή πρόεδρο κα Τζίνα Θεοδωροπούλου συνεχίζουμε τη μακρόχρονη και επιτυχημένη αυτή συνεργασία, η οποία κορυφώνεται με το 53ο Ετήσιο Συνέδριο της ΣΕΕ, το οποίο όπως ήδη αναφέρατε, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Elite City Resort» από τις 8 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2016. Η Καλαμάτα, εύκολα προσβάσιμη και με πλούσια φυσική ομορφιά, προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση. Η ΣΕΕ στα συνέδρια που διοργανώνει επιδιώκει πάντα ένα πρόγραμμα εργασιών υψηλού επιστημονικού επιπέδου και ξεκούρασης, που φέτος θα εμπλουτιστεί με κοινωνικές εκδηλώσεις που απλόχερα έχει προετοιμάσει ο ΟΣΜ.
Ποια επιστημονικά και κλινικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης;
Όπως ήδη γνωρίζετε στο συνέδριό μας αναπτύσσονται ποικίλα θέματα που καλύπτουν όλο σχεδόν το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης μας. Δύο από τα κύρια θέματα τα οποία προβληματίζουν τον κλινικό οδοντίατρο θα απασχολήσουν το 53ο συνέδριο. Το πρώτο αφορά τις «Αποτυχίες στην κλινική πράξη και την αντιμετώπισή τους» και το δεύτερο την «Παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών από τη σκοπιά του marketing».Στο πρώτο, καθώς όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία δύσκολη περίπτωση ή μία αναπάντεχη επιπλοκή, χρειάζεται η γνώση του ειδικού ο οποίος θα μας ενημερώσει πώς χειρίστηκε εκείνος μια ανάλογη κατάσταση. Όπως λέμε στη χειρουργική «ο χειρουργός που δεν έχει επιπλοκές είναι αυτός που δε χειρουργεί». Το ζωτικό αυτό θέμα θα καλύψει ένα στρογγυλό τραπέζι. Το δεύτερο, αποφασίστηκε μετά από πρόταση του ΟΣΜ και αφορά επαγγελματικά θέματα. Είχε διοργανωθεί στις ημερίδες της ΣΕΕ μία επιτυχημένη επιστημονική εκδήλωση σχετικά με το marketing στην Οδοντιατρική, οπότε το θέμα θα αναπτυχθεί εκ νέου και θα πλαισιωθεί και με άλλα επαγγελματικά ενδιαφέροντα όπως, η επικινδυνότητα του οδοντιατρικού επαγγέλματος, αλλά και θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην άσκησή του.
Λένε ότι «συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει». Η απόφασή σας να διατηρήσετε την πρωτοπόρα περσινή δομή του συνεδρίου αντανακλά την επιτυχημένη διάρθρωση του περσινού προγράμματος;
Όπως και πέρυσι αποφασίστηκε να δομηθεί το πρόγραμμα με συνδυασμό ελεύθερων ανακοινώσεων και εισηγήσεων. Νομίζω ότι και η εμπειρία του ομιλητή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να προσμετράται κατά τη διαδικασία κατάρτισης του επιστημονικού προγράμματος. Οι ελεύθερες ανακοινώσεις προσφέρουν πολλές επιμέρους εξειδικευμένες γνώσεις από νέους συναδέλφους στο τέλος όμως έρχεται ως επιστέγασμα μια σχετική στο θέμα εισήγηση, από καταξιωμένο συνάδελφο, ώστε ο σύνεδρος να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε πολλούς συναδέλφους από πληθώρα γνωστικών αντικειμένων στο κατευθυνόμενο ή μη πρόγραμμα του συνεδρίου, οι οποίοι έχουν καλή μεταδοτικότητα και εμπειρία ώστε να μεταφέρουν τη γνώση τους στο ακροατήριο.
Όσον αφορά τα poster με χαρά διαπίστωσα ότι, πέρυσι καθώς υπήρχε επαρκής χρόνος για συζήτηση, δόθηκε η δυνατότητα στους ομιλητές να υποστηρίξουν το θέμα τους και αυτό είχε θετική απήχηση στους συμμετέχοντες. Η Κριτική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αξιολόγησή τους, θα συγκεντρώσει και θα βαθμολογήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, την πρωτοτυπία του θέματος, αλλά και την υποστήριξή του από τον ομιλητή για να αναδείξει το νικητή. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια για το βραβείο καλύτερου poster, που αποτελεί ευγενική χορηγία του «ΟΒ».
Φέτος, έχετε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και μια νέα συνεδρία με τίτλο «Κλινικά Μυστικά». Τι ακριβώς θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεδρίας;
Πρόκειται για μια ιδέα του κ. Τόσιου, η οποία έχει ως στόχο να μοιραστούμε με τους συναδέλφους κάποια «μυστικά», κάποια «tips» που έχουμε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει στην πράξη που ενώ δεν έχουν πάντα βιβλιογραφική τεκμηρίωση, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα και αποτελεσματικά. Συνήθως τα κλινικά μυστικά παρουσιάζονται από εξειδικευμένους συναδέλφους με μεγάλη πείρα, οι οποίοι κατέχουν κλινικά μυστικά για βελτίωση της εργασίας τους. Εμείς προσπαθήσαμε να καθοδηγήσουμε νέους συναδέλφους να μεταφέρουν την εμπειρία συνεργάτη τους για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων. Η παρουσίαση του κάθε θέματος είναι πολύ σύντομη, τέσσερα λεπτά, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση στο τέλος, την οποία θα συντονίσει ο κ. Τόσιος, ως εμπνευστής αυτής της συνεδρίας.
Τα master class και τα πρακτικά σεμινάρια που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι σύνεδροι στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου τι πραγματεύονται;
Τα master class όπως και τα πρακτικά σεμινάρια απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό συνέδρων, συνήθως μέχρι 20, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για πλήρη κάλυψη του θέματος και διευκρίνιση αποριών. Στα πρακτικά σεμινάρια εκτός των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εργαστούν χρησιμοποιώντας υλικά που προσφέρονται από τους χορηγούς.
Το πρώτο master class «Ασφαλής λειτουργία του οδοντιατρείου» όπως και το θέμα του marketing έχει προταθεί από τους συναδέλφους της Καλαμάτας. Περιλαμβάνει την προφύλαξη στο χώρο του οδοντιατρείου, αποστείρωση και διασφάλιση της προστασίας του ασθενούς. Υπεύθυνος του master class είναι ο κος Ρ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Οδοντιατρικού Τμήματος ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ της ΣΕΕ.
Το δεύτερο master class «Περιεμφυτευματίτιδα: περιοδοντίτιδα γύρω από τιτάνιο ή μια ξεχωριστή νοσολογική οντότητα;» θα αναπτυχθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας κ. Π. Δαμουλή. Παρεμφερές θέμα αναπτύχθηκε και στο 52ο Συνέδριο, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση, νομίζω ότι αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία και χρειάζεται συνεχής ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η νέα αυτή «νοσολογική οντότητα».
Το τελευταίο master class «Σύγκλειση και στοματική αποκατάσταση», όπως και το προηγούμενο, είναι παρεμφερές με εκείνο που αναπτύχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο περσινό συνέδριό μας. Θα παρουσιαστεί από τον κ. Π. Λομβαρδά, Προσθετολόγο, ειδικό σε θέματα σύγκλεισης και Αντιπρόεδρο της ΣΕΕ.
Από τα πρακτικά σεμινάρια, το πρώτο έχει θέμα τη «Διατήρηση και ανάπλαση της φατνιακής ακρολοφίας με σκοπό την τοποθέτηση εμφυτευμάτων» την οργάνωση και το συντονισμό του οποίου έχει, ο κος Π. Χριστόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ.
Το επόμενο πρακτικό σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τον κ. Α. Χανιώτη, Ενδοδοντολόγο, με θέμα «Ανατομικά καθοδηγούμενη μορφοποίηση των ριζικών σωλήνων με συστήματα ελεγχόμενης μνήμης». Αφορά νέες τεχνικές καθώς και εξελίξεις παλαιών, που ενδιαφέρουν τον κλινικό οδοντίατρο, γιατί του δίνεται η δυνατότητα να ασκηθεί πρακτικά σε αυτές και να επιλέξει, ότι μπορεί να εφαρμόσει στο ιατρείο του, ώστε να αναβαθμίσει την παρεχόμενη περίθαλψη στους ασθενείς του.
Το τελευταίο πρακτικό σεμινάριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν του συνεδρίου, καθώς έχει καθιερωθεί να γίνεται σε όλα τα συνέδριά μας την τελευταία δεκαετία. Αφορά την «Αντιμετώπιση επειγουσών ιατρικών καταστάσεων στο Οδοντιατρείο», σεμινάριο του οποίου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Υλοποιείται πάντοτε από τους κ.κ. Φ. Τζέρμπο, Αναπληρωτή Καθηγητή Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ και Α. Γεράνιο, Ιατρό, Επιμελητή Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΓΝ Ν. Ιωνίας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την αμέριστη στήριξή τους.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, θα ήθελα να αναφερθούμε στο μέλλον της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Πόσο μπορεί να αλλάξει το διαδίκτυο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση; Τι ακριβώς να περιμένουμε;
Κατ’ αρχάς έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας μια Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και οι Επιστημονικές Εταιρείες, με σκοπό να οργανώσουν και να συντονίσουν τη διαδικασία της μοριοδότησης. Το Υπουργείο εδώ και χρόνια έχει εκφράσει επίσημα τη θέση ότι, θέλει να οργανώσει και να παίξει ρόλο στη θεσμοθέτηση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης γιατρών και οδοντιάτρων και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και πράξη.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους και η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει, ώστε να θεσμοθετηθεί επίσημα πλέον ο τρόπος με τον οποίο θα κατανέμονται τα μόρια στις διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη οργάνωση των συνεδρίων και στην εξέλιξη της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των οδοντιάτρων. Έτσι θα μπορέσει να διαμορφωθεί το ετήσιο πρόγραμμα με πιο δομημένο τρόπο, ώστε να μην συμπίπτουν στις ίδιες ημερομηνίες οι επιστημονικές δράσεις και να υπάρχει μια μοριοδότηση επί κοινώς συμφωνημένης βάσης.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι οι επιστημονικές εταιρείες με μακρόχρονη πορεία στο χώρο όπως η δική μας, παίζουν και θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς έχουν συνέπεια στις εκδηλώσεις που οργανώνουν και επαναληψιμότητα στις επιστημονικές τους δράσεις, που σημαίνει ότι διαχρονικά προσφέρουν σημαντική επιστημονική γνώση και προσπαθούν διαρκώς να βελτιώνονται. Αυτό δεν αποκλείει νέες εταιρείες που ιδρύονται να έχουν θέση και να προσφέρουν στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των συναδέλφων, πάντα υπάρχει χώρος και ανάγκη για κάτι καινούργιο, αρκεί να μη λειτουργούν για ένα – δύο χρόνια και μετά να σταματούν τις δράσεις τους
Όσον αφορά αυτό που είπατε για το διαδίκτυο, πολλές εταιρείες παρέχουν πλέον μαθήματα από το διαδίκτυο. Παράλληλα, υπάρχουν κάποια study club στο Facebook, τα οποία οργανώνουν μαθήματα με πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Μάλιστα, ακούστηκε ότι οργανώθηκε και το πρώτο hands-on μέσω ίντερνετ. Σίγουρα ένα κομμάτι της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, αλλά ο ρόλος της διαπροσωπικής επαφής εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικός, γιατί είναι διαφορετικό να βλέπεις κάτι από τον υπολογιστή, όσο διαδραστικό κι αν είναι αυτό, κι άλλο να το παρακολουθείς από κοντά.
Γενικά, τα συνέδρια και οι επιστημονικές συναντήσεις είναι ένας χώρος στον οποίο ανταλλάσσονται απόψεις και εμπειρίες, γίνεται άσκηση σε νέες τεχνικές και υλικά, καθώς και ενημέρωση μέσα από τις εμπορικές εκθέσεις. Συνεπώς, παρότι το διαδίκτυο κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι επιστημονικές εκδηλώσεις με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έχουν πάντα κυρίαρχη θέση στις Επιστήμες Υγείας καθώς η Οδοντιατρική όπως και η Χειρουργική εκτός από επιστήμη είναι και τέχνη. Μια τέχνη που πρέπει να τη διδαχθείς στην πράξη.
Κύριε Μελακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο