Τα άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Research, το οποίο εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).
Η μελέτη αυτή, που συνιστά μια μετα-ανάλυση στηριζόμενη στα διαθέσιμα στοιχεία 81 μελετών από 26 χώρες, φανέρωσε ότι η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα συσχετίζεται με αυξημένο κατά 22% κίνδυνο για υπέρταση, ενώ η σοβαρή περιοδοντίτιδα συνδέθηκε με 49% υψηλότερες πιθανότητες υπέρτασης.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μέση αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με περιοδοντίτιδα σε σχέση με εκείνους που έχουν υγιή δόντια. Αυτή η διαφορά φθάνει τα 4,5 mmHg στη συστολική πίεση και τα 2 mmHg στη διαστολική.
«Αυτές οι διαφορές δεν είναι αμελητέες. Μία μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό», ανέφερε η βασική ερευνήτρια, Δρ. Munoz Aguilera.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Francesco D’Aiuto του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) ανέφερε: «Παρατηρήσαμε μια γραμμική συσχέτιση – όσο πιο σοβαρή είναι η περιοδοντίτιδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υπέρτασης. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν και να ωθούνται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως η άσκηση και μια υγιεινή διατροφή».
Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει το 30-45% των ενηλίκων και αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, ενώ η περιοδοντίτιδα επηρεάζει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υπέρταση είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου, η οποία ωστόσο μπορεί να προληφθεί, και η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ περιοδοντίτιδας-υπέρτασης, μια πιθανή εξήγηση που προβάλλεται από τους ερευνητές είναι ότι η ασθένεια των ούλων και τα βακτήρια του στόματος οδηγούν σε συστημική φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η γενετική προδιάθεση θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, μαζί με κοινούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
*Πηγή: www.sciencedaily.com
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο