Tο συνέδριο ΙΤΙ Ελλάδος & Κύπρου επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στις εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Αcademy, με κεντρικό τίτλο «Σημεία αναφοράς για την επιτυχία» και αναμένεται να αποτελέσει το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της εμφυτευματολογίας. Στη διήμερη διοργάνωση που θα λάβει χώρα από τις 5 έως και τις 6 Οκτωβρίου 2018, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο όχι μόνο θα τους βοηθήσει να σταθμίσουν το ατομικό επίπεδο γνώσης τους πάνω στις εξελίξεις στην εμφυτευματολογία, αλλά θα τους δώσει απαντήσεις σε πολλά καίρια κλινικά ζητήματα με σκοπό να αποκτήσουν άμεσα εφαρμόσιμη γνώση στην καθημερινή κλινική πράξη.
O Πρόεδρος του Τμήματος της ΙΤΙ Ελλάδος & Κύπρου, γναθοπροσωπικός χειρουργός, κ. Χάρης Αποστολίδης και ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Τμήματος της ΙΤΙ, Επικ. Καθηγητής Προσθετικής ΕΚΠΑ, κ. Νικήτας Συκαράς μιλούν στο “ΟΒ” για όλα όσα θα δούμε στη φετινή διοργάνωση.
To συνέδριο ΙΤΙ Ελλάδος & Κύπρου θα λάβει χώρα στις 5-6 Οκτωβρίου 2018 στο χώρο της ΟΤΕ Αcademy με κεντρικό τίτλο «Σημεία αναφοράς για την επιτυχία». Θέλετε να μου πείτε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε η επιλογή αυτού του θέματος;
Χ. Αποστολίδης: Με την επιλογή αυτού του κεντρικού τίτλου, θέλουμε να τονίσουμε πως στο συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα που καλύπτουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα εμφυτεύματα και ότι ο οδοντίατρος που ασχολείται με την εμφυτευματολογία και θα παρακολουθήσει το συνέδριό μας, θα μπορέσει να εφαρμόσει στην κλινική του πράξη αυτά που θα δει και θα ακούσει στο συνέδριο, ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία στην άσκηση της εμφυτευματολογίας. Παράλληλα, ο τίτλος αυτός είναι απόλυτα εναρμονισμένος και με το πνεύμα των συνεδρίων που διοργανώνονται σε διεθνές επίπεδο από την ΙΤΙ ή από τα κατά τόπους Τμήματα άλλων χωρών.
Ν. Συκαράς: Επειδή υπάρχουν πολλές εξελίξεις στον τομέα της εμφυτευματολογίας, υπάρχει δηλαδή μια συνεχώς εξελισσόμενη γνώση και κλινική εφαρμογή, πολλές φορές οι κλινικοί οδοντίατροι έχουν δυσκολία να σταθμίσουν το δικό τους επίπεδο κλινικής εμπειρίας, διαμόρφωσης και εκτέλεσης σχεδίων θεραπείας και γενικότερα το επίπεδο γνώσης τους. Επομένως, με αυτό το συνέδριο θέλαμε-και σε συσχέτιση με το πρόσφατο (Απρίλιος 2018) συνέδριο «consensus» –από τα συμπεράσματα του οποίου προκύπτουν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι οδηγίες κλινικής άσκησης-να δώσουμε την ευκαιρία στον κάθε συνάδελφο που θα παρακολουθήσει το συνέδριο να δει που βρίσκεται σε σχέση με τις καινούριες εξελίξεις και να μπορεί να έχει κάποια πυξίδα και καθοδήγηση για τα σημεία αναφοράς τα οποία καθορίζουν την επιτυχία.
Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν υπό τη σκέπη αυτού του κεντρικού θέματος;
Χ. Αποστολίδης: Προσπαθήσαμε να καλέσουμε ομιλητές που καλύπτουν όλο το φάσμα της εμφυτευματολογίας, από διαγνωστική, χειρουργική, προσθετική άποψη, ενώ παράλληλα θέλαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και την ψηφιακή μελέτη των περιστατικών και την εκτέλεσή τους. Όποτε, έχουμε καλέσει ομιλητές που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι πάνω σε αυτά τα θέματα και θα δείτε ότι στο επιστημονικό πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει έχουν συμπεριληφθεί όλα αυτά τα ζητήματα, παρουσιάζοντας τόσο απλά όσο και σύνθετα περιστατικά. Παράλληλα, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αρχιτεκτονική των μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα, καθώς η επιτυχία του εμφυτεύματος δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχή οστεοενσωμάτωση, αλλά και από την αισθητική εναρμόνισή του με τους γύρω σκληρούς και μαλακούς ιστούς. Κατά συνέπεια, οι ομιλητές θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το κομμάτι και θα επικεντρωθούν και σε τεχνικές χειρουργικές και προσθετικές, οι οποίες βελτιώνουν το αποτέλεσμα σε επίπεδο μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα.
Ν. Συκαράς: Να προσθέσω ότι οι ομιλητές μας είναι δύο προσθετολόγοι, ένας περιοδοντολόγος κι ένας στοματικός χειρουργός και θα μιλήσουν πάνω στη θεματολογία που μόλις σας περιέγραψε ο κ. Αποστολίδης. Μάλιστα, έχουμε δομήσει το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο και η παρουσίαση των θεμάτων είναι έτσι οργανωμένη, ώστε να καλύπτει σε πραγματική χρονική συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας. Δηλαδή, μια βασική γνώση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, δυνατοτήτων, μέσων και υλικών που είναι διαθέσιμα και καθορίζουν και διαμορφώνουν το σχέδιο θεραπείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν όλα αυτά που σας ανέπτυξε ο κ. Αποστολίδης, ενταγμένα σε μια προοπτική διεγχειρητικής και μετεγχειρητικής διαχείρισης του σκληρού και μαλακού υποστρώματος, έτσι ώστε να περάσουμε τελικά στην ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας με την παράδοση μιας προσθετικής αποκατάστασης που πληροί όλες τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις.
Επομένως, πιστεύω ότι κάποιος που θα παρακολουθήσει αυτό το συνέδριο θα έχει μια συνολική εικόνα και θα είναι σε θέση όχι μόνο να κατανοήσει τις νέες εξελίξεις, αλλά θα μπορεί ταυτόχρονα να τις συνδέσει μεταξύ τους, να τις συναρμολογήσει για το τελικό αποτέλεσμα και να τις εντάξει και στην καθημερινότητα της κλινικής του άσκησης.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου έχετε εντάξει και δύο πολύ εξειδικευμένα σεμινάρια. Τι ακριβώς πραγματεύονται και τι πιστεύετε ότι θα κερδίσουν οι συμμετέχοντες που θα τα παρακολουθήσουν;
Χ. Αποστολίδης: Τα κλινικά σεμινάρια που επιλέξαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα, επελέγησαν με το σκεπτικό της προσφοράς πρακτικής κλινικής γνώσης, δηλαδή αυτός που θα τα παρακολουθήσει να πάρει άμεσα πρακτικά εφαρμόσιμη γνώση για την κλινική του άσκηση, πάνω σε θέματα τα οποία είναι «καυτά» αυτή την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, το ένα σεμινάριο αφορά στην αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού στην αισθητική ζώνη- που όσοι ασχολούνται με την εμφυτευματολογία ξέρουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να κατορθώσεις να εναρμονίσεις αισθητικά το εμφύτευμα με την υπόλοιπη φυσική οδοντοφυΐα-ιδίως όταν υπάρχει και έλλειμμα μαλακών και σκληρών ιστών. Το θέμα αυτό θα αναπτύξουν δύο πολύ έμπειροι κλινικοί, ο κ. Γιώργος Βήλος, γναθοπροσωπικός χειρουργός, και ο κ. Μιχάλης Πάτρας, προσθετολόγος, όπου αμφότεροι θα μας δώσουν τις δικές τους οδηγίες, θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες το πώς να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά αυτά, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα, δείχνοντας με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ανάλογα με την περίπτωση. Νομίζω ότι είναι ένα απόλυτα κλινικά προσανατολισμένο σεμινάριο, έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στο καίριο αυτό ερώτημα. Το δεύτερο σεμινάριο θα δοθεί από τους κ.κ. Σέργη, προσθετολόγο και Κουρή, περιοδοντολόγο, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εμφυτευματολογία και στην ουσία θα δείξουν από το Α μέχρι το Ω την ψηφιακή σχεδίαση και τοποθέτηση εμφυτευμάτων: πώς ξεκινά κάποιος να κάνει διάγνωση και κατάστρωση σχεδίου θεραπείας με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, φθάνοντας μέχρι το χειρουργικό στάδιο και την ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων και τελικά στην ψηφιακή κατασκευή προσωρινών και μόνιμων αποκαταστάσεων.
Ν. Συκαράς: Στα δύο αυτά κλινικά σεμινάρια μέσα στο περιορισμένο χρόνο που διαρκούν, θα χρησιμοποιηθεί όλη η θεωρητική υποστήριξη και τα οπτικοακουστικά μέσα που είναι απαραίτητα, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μέσα στον προσφερόμενο χρόνο μια συμπυκνωμένη, επικαιροποιημένη και τεκμηριωμένη γνώση της συγκεκριμένης διαδικασίας που περιγράφεται, η οποία έχει μεγάλη κλινική χρησιμότητα. Θα παρουσιαστεί σε όλο το εύρος και ταυτόχρονα σε όλη τη λεπτομέρεια η γνώση την οποία πρέπει να έχουν.
Στο μήνυμά σας για το συνέδριο αναφέρετε ότι στόχος σας είναι η εκδήλωση αυτή να καταστεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του 2018 για την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ποιους άξονες έχετε δομήσει την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης;
Χ. Αποστολίδης: Η «συνταγή της επιτυχίας» στηρίζεται κυρίως στους ομιλητές. Προσπαθήσαμε να έχουμε μαζί μας πολύ έμπειρους ομιλητές, διεθνούς φήμης, ο καθένας τολμώ να πω ότι είναι αυθεντία στο χώρο του, και αυτό με τη σειρά του εγγυάται την επιτυχία του συνεδρίου, αλλά και την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της εμφυτευματολογίας. Νομίζω ότι και το ίδιο το όνομα της ΙΤΙ εγγυάται την επιτυχία του συνεδρίου, η οποία μας έχει άλλωστε συνηθίσει στην προσφορά γνώσης υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Τέλος, τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν την πρώτη μέρα του συνεδρίου, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν κι αυτά με τη σειρά τους στο να απαντηθούν πλήρως κάποια καίρια κλινικά ερωτήματα.
Ν. Συκαράς: Στις μέρες μας, με την πληθώρα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ευκαιριών που παρέχονται, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, όντως, για την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη πρόκληση η οργάνωση ενός συνεδρίου, το οποίο θα μπορούσε να έχει υψηλή συμμετοχή. Πιστεύω όμως, ότι το γεγονός ότι αυτό το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΙΤΙ, θα πρέπει να αποτελεί ένα εχέγγυο για την ποιότητά του. Η ΙΤΙ όλα αυτά τα χρόνια έχει συνδυαστεί με την παροχή τεκμηριωμένης γνώσης, οργάνωση σεμιναρίων υψηλού επιπέδου με συγκεκριμένα κριτήρια και οδηγίες και με βάση αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες έχουμε επιλέξει τους ομιλητές, οι οποίοι είναι έμπειροι, έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε πάρα πολλά συνέδρια της ίδιας επιστημονικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί σε ένα επιστημονικό πρόγραμμα υψηλής στάθμης. Τα οπτικοακουστικά μέσα θα είναι υπερσύγχρονα, σύμφωνα με τις επιταγές της ΙΤΙ και νομίζω ότι με βάση αυτό το σκεπτικό θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο στόχο που έχουμε θέσει.
Kύριε Συκαρά, το Σάββατο θα ανοίξετε το πρόγραμμα του συνεδρίου με μια επισκόπηση του έργου της ΙΤΙ. Αν σας ζητούσα εν συντομία να αναφερθείτε στους κορυφαίους σταθμούς στην μέχρι τώρα πορεία του Τμήματος ΙΤΙ Ελλάδος & Κύπρου, ποιους θα ξεχωρίζατε;
Η ΙΤΙ είναι μια εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1980 και έκτοτε διαρκώς διευρύνεται και σε αριθμό μελών και με τη δημιουργία των διαφόρων τοπικών τμημάτων ανά τον κόσμο. Το Τμήμα ΙΤΙ Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε το 2007, έχει κατορθώσει μέσα σε μια δεκαετία ζωής να παρουσιάσει σημαντικούς σταθμούς εξέλιξης, προόδου και συνεισφοράς προς τους συνάδελφους οδοντιάτρους. Τα βασικά στοιχεία στα οποία θα ήθελα να εστιάσω είναι ότι και με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., αλλά και των συναδέλφων-των study clubs directors, των fellows-, οι οποίοι συνεισφέρουν και υποβοηθούν σημαντικά τις δραστηριότητες της ΙΤΙ, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον αριθμό των study clubs που γίνονται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των μελών μας, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για εμάς, γιατί μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, αφού βρίσκει ανταπόκριση συνεχώς από μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων. Το τελευταίο σημείο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι η ΙΤΙ πλέον ακλουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις έχει ενταχθεί και στο κομμάτι της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Μέσα από τη διαδικτυακή της πλατφόρμα, παρέχεται ήδη σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα στους οδοντιάτρους, αλλά το επόμενο βήμα είναι ότι θα υπάρξει μια πιστοποιημένη επιμόρφωση στον τομέα της οδοντικής εμφυτευματολογίας. Αυτό σημαίνει ότι θα οργανώνονται, σε συνδυασμό με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σεμινάρια χειρουργικά και προσθετικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης ασθενών με προσθετική αποκατάσταση, τα οποία μετά από εξέταση και αξιολόγηση των συναδέλφων οδοντιάτρων θα οδηγούν στην απόκτηση πιστοποίηση της ΙΤΙ για την επιτυχή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κύκλου εκπαίδευσης.
Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες της εφημερίδας μας εν όψει του συνεδρίου σας;
Χ. Αποστολίδης: Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στους συναδέλφους που θέλουν να ασχοληθούν ή ήδη ασχολούνται με την εμφυτευματολογία είναι ότι με το να γίνει κάποιος μέλος της ΙΤΙ βάζει ένα πολύ μεγάλο και ουσιαστικό θεμέλιο στη γνώση του πάνω σ’ αυτό το επιστημονικό θέμα. Η IΤΙ προσφέρει, είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω των επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώνει με φυσική παρουσία, όπως το συνέδριο αυτό, άπλετα επιστημονική γνώση, βασισμένη πάντα στην τεκμηρίωση.
Κάποιος όταν γίνει μέλος της ΙΤΙ μπορεί να παίρνει μέρος στα study clubs που υπάρχουν ανά την Ελλάδα και πιστεύω ότι τα study clubs ανέβασαν πάρα πολύ το επίπεδο προσφοράς της ΙΤΙ. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε αυτά μπορούν να αποκτήσουν και να μοιραστούν γνώση με άλλους συναδέλφους, έμπειρους και λιγότερο έμπειρους, που ασχολούνται με την εμφυτευματολογία, γνώση που μπορούν να μεταφέρουν άμεσα στα ιατρεία τους.
Παράλληλα, η ΙΤΙ, έχει δημιουργήσει την ITI Online Academy, δηλαδή μια διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία προσφέρει γνώση και αρχείο δεδομένων από το Α-Ω στην εμφυτευματολογία που μπορεί ο καθένας να έχει άμεσα διαθέσιμα από τον υπολογιστή του και να τα χρησιμοποιήσει προς δικό του όφελος και προς όφελος των ασθενών του στην καθημερινή κλινική του πράξη. Νομίζω, ότι η ΙΤΙ έχει πρωτοστατήσει σε αυτό το κομμάτι και είναι πραγματικά μια σημαντική προσφορά προς τα μέλη της. Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται η εγγραφή ως μέλος στην ΙΤΙ είναι οι ειδικές εκπτώσεις που ισχύουν για τα διεθνή συνέδρια, η παρακολούθηση δωρεάν ημερίδων που διοργανώνονται από το ελληνικό Τμήμα της ΙΤΙ-περί τις 2-4 κάθε χρόνο- και τέλος, στα μέλη αποστέλλεται κάθε έτος ένας επιστημονικός τόμος που έχει θεματικό περιεχόμενο και είναι προσανατολισμένος σε ένα συγκεκριμένο πεδίο κάθε φορά, το οποίο σχετίζεται ασφαλώς με την εμφυτευματολογία. Όλα αυτά βέβαια προσφέρονται σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή.
Ν. Συκαράς: Εγώ από την πλευρά μου, θα ήθελα, δεδομένου ότι το συνέδριο της ΙΤΙ γίνεται κάθε τρία χρόνια, να παροτρύνω τους συναδέλφους να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία και να τους ενθαρρύνω να εγγραφούν στην ΙΤΙ και να έρθουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο ως μέλη της Εταιρείας. Έτσι και θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν των ειδικών τιμών που ισχύουν για τα μέλη μας, αλλά κυρίως να βιώσουν και οι ίδιοι το επίπεδο της τεκμηριωμένης επιμόρφωσης, το οποίο θα αποκτήσουν μέσα σε αυτό το διήμερο του Οκτωβρίου. Παράλληλα, η συμμετοχή τους στο συνέδριο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δουν από κοντά την εξατομικευμένη σχέση και συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια επιστημονική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία ταυτόχρονα παραμένει ανθρώπινη και προσιτή, τόσο στο επιστημονικό κομμάτι που παρέχει, όσο και στις σχέσεις, επιστημονικές και φιλικές, που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της ΙΤΙ, τόσο στην Ελλάδα, τοπικά, όσο υπερ-τοπικά και διεθνώς.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο