Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πολεμικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024, το 24ο Συμπόσιο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης. Το φετινό Συμπόσιο έχει τίτλο «40 χρόνια Εμφυτεύματα: Επιστημονική και Κλινική Προόδος» και ουσιαστικά κάνει αναδρομή στην εξέλιξη των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων και γενικότερα της εμφυτευματολογίας από την εποχή του Branemark μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί στο μήνυμά του ο κ. Φώτιος Χ. Τζέρμπος, Πρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης. Με το συνέδριο να έρχεται σε λίγο καιρό το Ο.Β. απευθύνθηκε στον κ. Τζέρμπο ώστε να μας πει όλα όσα ετοιμάζουν για το 24ο Συμπόσιο και να μας βάλει στο κλίμα του πώς περίπου θα είναι το πρόγραμμα και τι να αναμένουν οι συμμετέχοντες.
Συνέντευξη στην Γεωργία Σάκκουλα
Κύριε Τζέρμπο, σε λίγο καιρό θα πραγματοποιηθεί το 24ο Συμπόσιο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης με τίτλο «40 χρόνια Εμφυτεύματα: Επιστημονική και Κλινική Προόδος». Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα που επιλέχθηκε και γιατί.
Καταρχάς κ. Σάκκουλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω και να ενημερώσω τους χιλιάδες συναδέλφους αποδέκτες – συνδρομητές της εφημερίδας σας, για την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης (ΕΟΕ) που είναι το καθιερωμένο ανά διετία Συμπόσιό μας.
Το Συμπόσιο όπως προανέφερα γίνεται κάθε δύο χρόνια και πάντα στην Αθήνα. Το φετινό 24ο Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου, το οποίο αποτελεί μια από τις πλέον ιδανικές επιλογές στο κέντρο της Αθήνας, αφενός με την εγγύτητα του στη στάση Ευαγγελισμός του Μετρό της Αθήνας και δίπλα σε μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και αφετέρου στην αμφιθεατρικού τύπου κεντρική του αίθουσα με τα χαρακτηριστικά συνεδριακά καθίσματα που καθιστούν άνετη την παρακολούθηση ενός πολύωρου συνεδρίου όπως προβλέπεται το 24ο Συμπόσιο.
Το θέμα του φετινού Συμποσίου αφορά τα εμφυτεύματα, που έχει αποτελέσει αρκετές φορές αντικείμενο Συμποσίων της ΕΟΕ και τούτο όχι μόνον γιατί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά και διότι η υιοθέτηση και αξιοποίηση των εμφυτευμάτων άλλαξε την πορεία και την άσκηση της Οδοντιατρικής. Μάλιστα το πρώτο από αυτά τα Συμπόσια πραγματοποιήθηκε στις 1 με 3 Οκτωβρίου 1992, με τίτλο Εμφυτευματολογία και οι ομιλητές ομάδα καθηγητών από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου TUFTS της Βοστώνης με επικεφαλής τον αείμνηστο Καθηγητή Chris Doku. Ίσως να ήταν και το πρώτο Συνέδριο επιστημονικής εταιρείας αφιερωμένο αποκλειστικά στα εμφυτεύματα και θα ήθελα να σημειώσω ότι κάποιοι συνάδελφοι, μέλη της Εταιρείας, που τότε ήταν σύνεδροι και κάποιοι οργανωτική επιτροπή, στο φετινό Συμπόσιο θα είναι αντίστοιχα ομιλητές και συντονιστές.
Αναφορικά με τον τίτλο έγινε πολύ συζήτηση για το ποιος θα πρέπει να είναι. Έχουν περάσει 40 χρόνια από το Συνέδριο του 1982 στο Τορόντο, όπου ουσιαστικά θεσπίστηκαν τα πρώτα πρωτόκολλα και οι οδηγίες για την σωστή χρήση των εμφυτευμάτων στην Οδοντιατρική. Στο διάστημα αυτό η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει επιφέρει αλλαγές στις επιφάνειες των εμφυτευμάτων, έχει εισαγάγει νέα υλικά και τεχνικές στην οστική ανάπλαση, στην απεικόνιση και στο χειρουργικό και οπωσδήποτε στο προσθετικό στάδιο της αποκατάστασης. Ταυτόχρονα έχουν επέλθει και ουσιαστικές αλλαγές στα αρχικά πρωτόκολλα και ενώ την δεκαετία του ’80 η βιοσυμβατότητα και η οστεοενσωμάτωση ήταν το ζητούμενο, τώρα η ταχύτητα της αποκατάστασης και η αισθητική είναι οι κρίσιμες παράμετροι.
Είναι καιρός να γίνει μια αντικειμενική αποτίμηση αυτών των αλλαγών μέσα από την κατάθεση της πολύχρονης εμπειρίας συναδέλφων που ασχολούνται με τα εμφυτεύματα τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Με βάση το σκεπτικό αυτό, καταλήξαμε στον τίτλο: «40 χρόνια εμφυτεύματα: Επιστημονική και Κλινική Πρόοδος».
Συνοπτικά, από πλευράς αριθμών, πώς θα είναι δομημένο σε εισηγήσεις, πρακτικά σεμινάρια κτλ;
Το πρόγραμμα είναι δομημένο ώς εξής. Στην κεντρική αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» θα είναι το κατευθυνόμενο πρόγραμμα με 16 ομιλίες διαρκείας 45’ έως 60’ και θα υπάρχει ικανός χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση. Παράλληλα, στην αίθουσα «Ρήγα Φεραίου» θα διεξαχθούν τα 7 κλινικά φροντιστήρια διαρκείας 2 – 2 και ½ ωρών για περιορισμένο αριθμό ατόμων (60) με θέματα από όλο το φάσμα της εμφυτευματολογίας. Τέλος, στην αίθουσα «Αδαμαντίου Κοραή» θα πραγματοποιηθούν τα πρακτικά σεμινάρια για πολύ περιορισμένο αριθμό συναδέλφων (16-20) όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξασκηθούν σε διάφορα θέματα της σύγχρονης εμφυτευματολογίας όπως στην εσωτερική ανύψωση του ιγμορείου, στην ιστική ανάπλαση κ.α. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχει πρόβλεψη και προετοιμασία (εφόσον δοθεί η σχετική συγκατάθεση από τους ομιλητές) για παρακολούθηση on demand των ομιλιών της κεντρικής αίθουσας για όλους τους συναδέλφους και μόνο, που θα εγγραφούν στο συμπόσιο. Έτσι, όποιος συμμετάσχει στα κλινικά φροντιστήρια και στα πρακτικά σεμινάρια, δεν θα χάσει τις ομιλίες της κεντρικής αίθουσας, αλλά θα έχει την δυνατότητα να τις παρακολουθήσει κατ’ ιδίαν μετά το συμπόσιο.
Πόσοι ομιλητές θα συμμετέχουν; Θα υπάρχουν κάποιοι ξεχωριστοί προσκεκλημένοι που θα θέλατε να αναφέρετε;
Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν μια πλειάδα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο των εμφυτευμάτων. Προέρχονται τόσο από τον χώρο τον Ακαδημαϊκό αλλά και εκτός του Πανεπιστημίου. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ομιλητές είναι μέλη της Εταιρείας μας. Για λόγους αβροφροσύνης θα ξεκινήσω την αναφορά των ονομάτων των ομιλητών του Συμποσίου από τους ξένους με μια επιγραμματική αναφορά στο βιογραφικό τους. Καταρχάς θα έχουμε τους Καθηγητές από την Οδοντιατρική Σχολή της Ζυρίχης Dr Jung και Dr Thoma γνωστούς παγκοσμίως και για το μεγάλο ερευνητικό αλλά και κλινικό έργο στον τομέα των εμφυτευμάτων. Τον Dr Fairbairn από το Λονδίνο, επισκέπτη Καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Detroit, με υπερτριακονταετή εμπειρία στα εμφυτεύματα και στην οστική ανάπλαση. Τον Dr Canullo από την Ρώμη, επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και αποδέκτη πολλών διεθνών βραβείων για την κλινική και ερευνητική δουλειά του στα εμφυτεύματα. Τέλος, τον Dr Taule από την Πορτογαλία, Αναπλ. Καθηγητή Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Catalunya με αποκλειστική ενασχόληση τα εμφυτεύματα και την Χειρουργική του Στόματος.
Αναφορικά με τους Έλληνες ομιλητές θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τους Καθηγητές κ. Αγγελόπουλο, κ. Ζηνέλη, κ. Ηλιάδη, κ. Καρούση και τον Επικ. Καθηγητή κ. Χριστόπουλο από την Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας, την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Όλγα Νάκα από την Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθώς και τους συναδέλφους κ. Γούμενο, κ. Διακενισάκη, κ. Έξαρχο, κ. Νικολόπουλο, κ. Πανταζή, κ. Κ. Παπαιωάννου, κ. Σταυρόπουλο, κ. Τασόπουλο και κ. Φακίτσα. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την αποδοχή της πρόσκλησης να συμμετάσχουν στο Συμπόσιο και να μοιραστούν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους μαζί μας.
Ποια είναι η στόχευση του επερχόμενου συμποσίου;
Στοχεύουμε, προσπαθούμε και ελπίζουμε σε ένα επιτυχημένο συμπόσιο που να χαρακτηρίζεται όχι μόνον από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων συνέδρων και εμπορικών εταιρειών. Ένα συμπόσιο είναι επιτυχημένο όταν στο τέλος του συμποσίου είναι όλοι ευχαριστημένοι. Οι σύνεδροι να έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους, να έχουν λύσει τις απορίες τους και να είναι έτοιμοι από την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν, στο ιατρείο τους. Οι ομιλητές να είναι ευχαριστημένοι γιατί όχι μόνο μίλησαν σε μια γεμάτη αίθουσα αλλά και η προσοχή και οι εύστοχες ερωτήσεις και τα σχόλια των συμμετεχόντων συναδέλφων τους έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους. Και τέλος, οι εκθέτες και οι χορηγοί, οι πολύτιμοι αυτοί συνεργάτες μας, να είναι ευχαριστημένοι όχι μόνο για τον μεγάλο αριθμό των συνέδρων αλλά και από το γεγονός της χρονικής άνεσης που δίνει η διήμερη διάρκεια του συμποσίου να παρουσιάσουν νέα εργαλεία, υλικά, μηχανήματα και φαρμακευτικά σκευάσματα, στοιχεία απαραίτητα για την καθημερινή κλινική πράξη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τις εταιρείες που είναι οι μέχρι αυτή την στιγμή χορηγοί και εκθέτες του Συμποσίου για την συμβολή τους στην πραγματοποίησή του και αισθάνομαι την ανάγκη έστω και επιγραμματικά να τις αναφέρω ξεκινώντας από τους χορηγούς ADM-1st Choice Medicals, ΜΑΥΡΑΕΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, SADENT, SOUTHERN IMPLANTS, VITSAROPOULOS, PROFILE, BIOHORIZONS–CAMLOG, ARRIANI, EMS, DIGIDENT και οι εκθέτες του Συμποσίου INTERMED, PLAC CONTROL, 3i IMPLADEND, DENCO DENTAL, NALDENTAL, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, SYNVIVA, HU–FRIEDY, SGS και βέβαια ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ.
Απευθύνεται σε όλους τους οδοντιάτρους;
Θα τολμούσα να πω ότι ναι το συγκεκριμένο συμπόσιο απευθύνεται σε όλους τους οδοντιάτρους. Μα θα μου πείτε ότι δεν ασχολούνται και όλοι οι οδοντίατροι με τα εμφυτεύματα. Εύλογος ο προβληματισμός σας αλλά μια από τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια είναι και το γεγονός ότι πλέον η εμφυτευματολογία δεν ασκείται μόνο από τους ειδικούς χειρουργούς, για το χειρουργικό στάδιο και τους ειδικούς προσθετολόγους για την προσθετική αποκατάσταση.
Πλέον, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι κλινικοί οδοντίατροι ασχολούνται όχι μόνο με την προσθετική αποκατάσταση αλλά και με την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και την συντήρησή τους με εξαιρετικά μάλιστα αποτελέσματα. Μια αλλαγή, την οποία και εγώ έχω παρατηρήσει με την υπερτριακονταετή ενασχόλησή μου σε ιδιωτικό επίπεδο με τα εμφυτεύματα. Το συγκεκριμένο Συμπόσιο απευθύνεται όμως και στους συναδέλφους οδοντιάτρους που δεν ασχολούνται με τα εμφυτεύματα αλλά είτε πρόκειται να ασχοληθούν είτε θα ήθελαν να έχουν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής τους επιμόρφωσης μια ολοκληρωμένη αντικειμενική εικόνα για το πού βρισκόμαστε σήμερα με τις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Ένα από, τα στοιχεία που χαρακτηρίζει το περιεχόμενο, τη βαρύτητα, τη διάρκεια αλλά και την ποικιλομορφία της παρεχόμενης γνώσης είναι ότι το Ι.Ε.ΘΕ. έχει αξιολογήσει την Εκδήλωση, την έχει εντάξει στις πιστοποιημένες επιστημονικές δράσεις της Χώρας και ο σύνεδρος που θα παρακολουθήσει το Συμπόσιο έχει την δυνατότητα, ανάλογα με τις επιλογές του, να του χορηγηθούν 10 ή και περισσότερες Μονάδες Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΕΕΟ). Είμαι πεπεισμένος ότι οι ομιλίες αφενός της κεντρικής αίθουσας, όπου θα παρουσιαστεί όχι μόνο το απόσταγμα της εμπειρίας καταξιωμένων κλινικών συναδέλφων αλλά και τα ερευνητικά δεδομένα από την πολυετή χρήση των εμφυτευμάτων και αφετέρου τα κλινικά φροντιστήρια και τα πρακτικά σεμινάρια, στα οποία θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας και θα γίνει πρακτική εξάσκηση σε νέες τεχνικές στην εμφυτευματολογία, θα καλύψουν και τον πλέον απαιτητικό συνάδελφο.
Οι προετοιμασίες του συμποσίου σε τι στάδιο βρίσκονται;
Οι προετοιμασίες του συμποσίου είναι σε πολύ καλό σημείο. Το επιστημονικό πρόγραμμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως και η εμπορική έκθεση με τους χορηγούς και τους εκθέτες. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και κυρίως η ενημέρωση των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα για το Συμπόσιό μας όχι μόνο για το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα αλλά και για την αξιοποίηση της δυνατότητας προεγγραφής, η οποία πέρα από την μειωμένη τιμή συμμετοχής, δίνει ουσιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη – δώρα η αξιοποίηση των οποίων, δίνει την δυνατότητα της δωρεάν σχεδόν συμμετοχής στο Συμπόσιο. Και για να γίνω πιο σαφής με την προεγγραφή που θα κάνει ο συνάδελφος έχει την δυνατότητα επιλογής – παρακολούθησης ενός διήμερου σεμιναρίου (ή δύο μονοήμερων), εάν πρόκειται για συνάδελφο από το νομό Αττικής ή δύο διήμερων σεμιναρίων (ή ένα διήμερο και 2 μονοήμερα) εάν πρόκειται για συνάδελφο εκτός Αττικής, από τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ στο Γουδή, στην μισή της κανονικής τιμής συμμετοχής.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα της δωρεάν διαδικτυακής παρακολούθησης του τετράωρου σεμιναρίου των Πρώτων Βοηθειών σε όλους τους συναδέλφους που θα κάνουν προεγγραφή. Η διαφοροποίηση αναφορικά με τον αριθμό των σεμιναρίων για τους εντός και εκτός Αττικής συναδέλφους, είναι ουσιαστικά ένα ελάχιστο «αντίδωρο» για τους συναδέλφους από όλη την εκτός Αττικής Ελλάδα, που χωρίς να υπολογίζουν την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση, ταξιδεύουν στην Αθήνα για να επιμορφωθούν και να γίνουν καλλίτεροι όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους ασθενείς τους και για τον κλάδο.
Αν σας ζητούσαμε να απευθύνετε ένα μήνυμα – κάλεσμα συμμετοχής στους αναγνώστες του «Ο.Β.», ποιο θα ήταν;
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΕ, η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου και εγώ προσωπικά σας προσκαλούμε στο 24ο Συμπόσιο στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης της Αθήνας, η οποία έχοντας φορέσει τα Χριστουγεννιάτικά της, θα υποδεχθεί τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα. Θα είναι ένας διήμερος μαραθώνιος κατάθεσης γνώσης, προβληματισμού, μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών για τα εμφυτεύματα που μπήκαν στην ζωή μας πριν 40 χρόνια περίπου και κυριολεκτικά την άλλαξαν, κυρίως των ασθενών αλλά και την δική μας. Θα είναι ένα Συμπόσιο με όλη την σημασία της λέξης. Θα υπάρχουν διαλείμματα για καφέ και φαγητό και θα δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους να ανταμώσουν, όπως λέμε και στην πατρίδα μου την Ήπειρο, με παλιούς φίλους και συναδέλφους αλλά και να γνωρίσουν νέους.
Το μόνο λοιπόν που θα λείπει από το Συμπόσιο, για να είναι με όλη την σημασία της λέξης Συμπόσιο, θα είναι η μουσική;
Δικαιολογημένο το ερώτημά σας κ. Σάκκουλα. Σε προηγούμενο ερώτησή σας σχετικά με τις προετοιμασίες, ανέφερα ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και όπως έλεγε ένας δάσκαλός μου οι λεπτομέρειες κάνουν το σύνολο.
Άρα να συμπεράνω ότι θα υπάρχει στο Συμπόσιο και μουσική;
Προτιμώ, αν μου επιτρέπετε να μην απαντήσω στο ερώτημά σας και να το αφήσω για έκπληξη για αυτούς που θα συμμετάσχουν, συναδέλφους και εκθέτες, στο Συμπόσιο.
Καλή αντάμωση λοιπόν στις 29 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στο 24ο Συμπόσιο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης.
Καλή αντάμωση!!!
Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες για τις εγγραφές στο 24ο Συμπόσιο της ΕΟΕ στην ιστοσελίδα: https://dentalproodos.gr/
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο