Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP) μετά το σάλο που προκλήθηκε από το πλήθος δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν στον εγχώριο και διεθνή Τύπο και τα οποία αμφισβητούσαν την επιστημονική τεκμηρίωση της ωφέλειας του οδοντικού νήματος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για “παραπληροφόρηση του κοινού και των ασθενών”, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την επιστημονική αλήθεια σχετικά με το ζήτημα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η EFP, η κάλυψη του ζητήματος από τα ΜΜΕ επικεντρώθηκε σε δημοσιογραφικά τεχνάσματα εντυπωσιασμού προκειμένου να στηθεί μια «καλή ιστορία» και στο πλαίσιο αυτό διάφοροι «ειδικοί»(των οποίων η γνώση και η εξειδίκευση στο ζήτημα ποικίλει αισθητά) εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες δημιούργησαν σύγχυση στους ασθενείς, το κοινό ακόμη και σε μερίδα των επαγγελματιών της στοματικής υγείας.
“Η EFP πραγματοποίησε ένα διεθνές workshop στην Ισπανία το Νοέμβριο του 2014, όπου σχεδόν το 90 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο αξιολόγησαν τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τον μεσοδόντιο καθαρισμό (όπως αυτά αναλύθηκαν σε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση). Υπήρχαν περιορισμοί στη βάση γνώσεων, και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν συνεπάγεται την απόδειξη της έλλειψης αποτελεσματικότητας. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι ο καθαρισμός μεταξύ των δοντιών σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητος για την διατήρηση της υγείας των ούλων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της EFP.
Όπως ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της η EFP, ” η συζήτση μεταξύ των ειδικών επικεντρώθηκε στην καλύτερη μέθοδο για τον μεσοδόντιο καθαρισμό προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα της ουλίτιδας και της πλάκας ανάμεσα στα δόντια, πάντα σε συνδυασμό με το κανονικό, μηχανικό βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα από τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της ανάπτυξης ουλίτιδας με την πάροδο του χρόνου. Υπήρξε μια μέτρια βάση αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι αποτελεσματικά στην αφαίρεση της πλάκας ανάμεσα από τα δόντια, και συνιστάται ως η μέθοδος επιλογής, όπου τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών επιτρέπουν την εισαγωγή τους, χωρίς να προκαλούν τραύμα. Ωστόσο, μεγάλες μελέτες που μετρούν την αποτελεσματικότητα της απομάκρυνσης της πλάκας με βάση μια “ομάδα” απέτυχαν να αποδείξουν ότι το οδοντικό νήμα είναι γενικά αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της πλάκας ανάμεσα από τα δόντια και στη μείωση της φλεγμονής των ούλων”.
“Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι ασθενείς θεωρούν δύσκολη την εφαρμογή του οδοντικού νήματος κι ακόμη κι όταν υιοθετούν αυτή την συνήθεια, συχνά δεν χρησιμοποιούν σωστά το νήμα. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι τα άτομα που μπορούν να κάνουν σωστή χρήση του νήματος δεν θα επωφεληθούν από την εφαρμογή του”, σημειώνει χαρακτηριστικά η EFP.
Όταν τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών είναι πάρα πολύ μικρά, ώστε τα μεσοδόντια βουρτσάκια να μην μπορούν να εισαχθούν με ασφάλεια, η επαγγελματική σύσταση κατά ομοφωνία ήταν ότι «η χρήση του νήματος μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτή την περίπτωση» Ωστόσο, για όλες τις μεθόδους μεσοδόντιου καθαρισμού είναι ουσιώδες οι οδηγίες από τους επαγγελματίες της στοματικής υγείας να δίνονται με σκοπό να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο