Κάθε χρόνο εκατομμύρια απονευρώσεις πραγματοποιούνται παγκοσμίως (πάνω από 22 εκατομμύρια στις ΗΠΑ μόνο), γεγονός που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, η ενδοδοντική θεραπεία δεν είναι περισσότερο δυσάρεστη για τους ασθενείς σε σύγκριση με άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, τα οποία καταρρίπτουν τον μύθο ότι η απονεύρωση αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εμπειρία για τους ασθενείς.
“Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον στους επαγγελματίες της στοματικής υγείας για την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου και των επιπτώσεων των ασθενειών του στόματος και της σχετικής θεραπείας τους, όπως η ενδοδοντική θεραπεία, στην ποιότητα ζωής των ασθενών”, σημείωσε ο καθηγητής Giampiero Rossi-Fedele, επικεφαλής Ενδοδοντίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και συν-συγγραφέας της σχετικής έρευνας.
“Μια βιοψυχοκοινωνική άποψη της υγείας αντικαθιστά όλο και περισσότερο ένα καθαρά βιοϊατρικό μοντέλο. Τα αποτελέσματα της θεραπείας πρέπει να επανεξεταστούν από την πλευρά των ασθενών με τη χρήση αυτοαναφερόμενων μέτρων, καθώς αυτό αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια την αντίληψη των ασθενών για τα αποτελέσματα της θεραπείας και το αποτέλεσμα που έχει στην γενική ευημερία τους”, πρόσθεσε ο ίδιος.
“Τα αποτελέσματα της θεραπείας, όπως αναφέρονται από τον ασθενή, αναδεικνύονται τώρα σε βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τις θεραπευτικές ανάγκες, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι πρότινος, όπου τα αποτελέσματα της θεραπείας, αξιολογούνταν σύμφωνα με τις προσδοκίες του γιατρού. Με αυτή την αλλαγή στην έμφαση, οι προοπτικές των ασθενών και των συγγενών τους είναι σημαντικοί παράγοντες για τον εντοπισμό της ανάγκης για θεραπεία, τον προγραμματισμό της θεραπείας και για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε ιατρικής παρέμβασης ως μέρος της στρατηγικής της από κοινού λήψης αποφάσεων”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Rossi-Fedele.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίζονται στις αποκρίσεις 1096 τυχαία επιλεγμένων Αυστραλών πολιτών ηλικίας 30-61 ετών, οι οποίες συνελέγησαν μέσω ερωτηματολογίων και οδοντιατρικών αρχείων το 2009.Η αυτοαξιολόγηση της στοματικής υγείας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας και δύο χρόνια αργότερα.
Οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία ανέφεραν παρόμοια ποιότητα ζωής ως προς το κομμάτι της στοματικής τους υγείας συγκριτικά με ασθενείς που είχαν κάνει άλλου τύπου οδοντιατρικές θεραπείες.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο