Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, με τίτλο «Association between hepatitis C virus and head and neck cancers», η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Journal of the National Cancer Institute, οι ασθενείς με ηπατίτιδα C διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 409 ασθενών με εμφάνιση πρωτογενούς στοματοφαρυγγικού ή μη στοματοφαρυγγικού καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και 694 άτομα για καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου ή της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με το τσιγάρο. Όλοι οι ασθενείς ελέγχθηκαν στο ερευνητικό κέντρο για τον ιό της ηπατίτιδας C από το 2004 έως το 2014.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επικράτηση του ιού της ηπατίτιδας C ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με στοματοφαρυγγικό καρκίνο (14%), ιδιαίτερα σε ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV) και είχαν στοματοφαρυγγικό καρκίνο, καθώς και σε ασθενείς με μη στοματοφαρυγγικό καρκίνο του τραχήλου και της κεφαλής(20%) συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (6,5%).
Τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντική έρευνα, σχολίασε από την πλευρά του ο Dr. Harrys A. Torres, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και Αναπλ. Καθηγητής στο ερευνητικό κέντρο. Με δεδομένη τη συσχέτιση που έχει βρεθεί μεταξύ των δύο ιών σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών, ο Torres και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να ερευνήσουν άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV και την πιθανή σύνδεσή τους με την ηπατίτιδα C.
O ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 130-150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C και περίπου 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες του ήπατος που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Αφρική και η κεντρική και ανατολική Ασία.
Σημειώνεται ότι ο ιός της ηπατίτιδας C ανήκει στα αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα και γι’ αυτό μεταδίδεται κυρίως με επαφή αίματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μεταδοθεί μέσω ορισμένων σεξουαλικών πρακτικών και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C. Με αφορμή την 28η Ιουλίου , η οποία έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες, την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας καθώς και την εξάλειψη του κοινωνικού στιγματισμού για όσους έχουν ήδη προσβληθεί.
*Πηγή: www.dental-tribune.com
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο