Του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Το Διεθνές Εμφυτευματικό Συνέδριο της Dentsply Sirona, γνωστό ως Implant Solutions World Summit, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τις 8 ώς τις 10 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο InterContinental. Ένα σημαντικό συνεδριακό γεγονός που ανοίγει μια νέα σελίδα στον Οδοντιατρικό Συνεδριακό τουρισμό στη χώρα μας. Εκεί φυσικά ήταν και η ελληνική αντιπροσωπεία της Dentsply Sirona, η «Δ. Μαυραειδόπουλος Α.Ε.» με σημαντική συμβολή στην επιτυχία του συνεδρίου. Κεντρικό θέμα και μότο του φετινού summit ήταν η φράση «εκεί που συναντιούνται η ιστορία, το μέλλον και η επιστήμη».
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου (Πέμπτη 8 Ιουνίου) περιελάμβανε τα hands on εστιασμένα σε ολικές νωδότητες (B.Goldenberg), διατήρηση φατνίου (R. Neiva), GBR και GTR με Ossix μοσχεύματα κολλαγόνου (M.Perelli) και GBR σε Profile εμφυτεύματα (R.Nolken).
Το απόγευμα έγινε η δεξίωση έναρξης του συνεδρίου, όπου ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες απ’ το εξωτερικό απήλαυσαν την υπέροχη θέα της Ακρόπολης.
Η Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, είχε τρεις ταυτόχρονες συνεδρίες με εκλεκτούς ομιλητές. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρία με θέμα το ιδεώδες abutment με ομιλητές τους M Montana, E. O. Connel, T. Scheyer. Η σχεδίαση του abutment με τα σύγχρονα μέσα σχεδίασης και κατασκευής μπορεί να είναι έτσι ώστε να προσαρμόζεται στο ιδεώδες προφίλ ανάδυσης και ταυτόχρονα να μην δημιουργεί υπερπίεση στις ίνες του κολλαγόνου των περιεμφυτευματικών ιστών (κίνδυνος υφίζησης).
Τελευταίες μελέτες (Zheng Z , ChenW 2021, J . Patel 2017, G.Martin 2010) έχουν καταλήξει ότι αυτό το σχήμα είναι το κοίλο σε ύψος αντίστοιχο με το καταδυόμενο επιθήλιο (ιδεωδώς 3-3,6mm). Οι ίνες στην περιοχή αυτή είναι παράλληλες στην εμφυτευματική επιφάνεια και ευαίσθητες στην πίεση. Αντίθετα, το επιθήλιο της περιεμφυτευματικής αύλακας είναι με χαλαρή δομή, μειωμένη ευαισθησία και μέτρια κερατινοποιημένο. Έτσι ιδεωδώς θα πρέπει να γίνεται το abutment customized (Atlantis).
Αξίζει να σταθούμε στον «δικό» μας Φοίβο Μαδιανό που συμμετείχε στην συνεδρίαση με θέμα τη σχέση της στοματικής υγείας με συστηματικά νοσήματα. Αναφέρθηκε στη μεγάλη βιβλιογραφία και ειδικά στο consensus του 2019 αναφορικά με τη σχέση περιοδοντικών προβλημάτων και CVD (M. Sanz, S Jepsen κ.α.). Κατόπιν μίλησε για τα αντιπηκτικά και την δράση τους, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε η διακοπή τους για την συνήθη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Για αποφυγή ή έλεγχο αιμορραγιών ενδείκνυται η χρήση λιδοκαϊνης με επινεφρίνη 1:100.000, χρήση αιμοστατικών σπόγγων και καλή χειρουργική τεχνική. Αναφέρθηκε επίσης στην προφύλαξη από ΙΕ (ενδοκαρδίτιδα) και γενικά στη χορήγηση αντιβιοτικών (αμοξυκιλίνη, αμπικιλλίνη, Cefazolin ή κλινδαμυκλινη σε αλλεργικούς). Πολλά συστηματικά νοσήματα δεν είναι αντένδειξη τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε ασθενείς. Ενώ η πρόγνωση των εμφυτευμάτων και η περιεμφυτευματίτιδα δεν συσχετίζεται σε πολλές μελέτες με τα CVD, αντίθετα συσχετίζεται με τον Διαβήτη.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρίαση με θέμα την περιεμφυτευματίτιδα (A. Ramanauskaite, K Berti, N. Nanni) η K. Berti αναφέρθηκε στα υπάρχοντα πρωτόκολλα αναγέννησης των περιεμφυτευματικών βλαβών (ξενομόσχευμα με απορροφήσιμη μεμβράνη, αλλομόσχευμα ή ξενομόσχευμα με μεμβράνη απορροφήσιμη σταθεροποιημένη. Η πρόγνωση είναι καλύτερη όσο περισσότερα είναι τα τοιχώματα στη βλάβη.
Η εμφυτευματοπλαστική συνδυασμένη με GBR έχει ενδείξεις αλλά σε μικρής διαμέτρου εμφυτεύματα μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν δίνει ουσιαστική βελτίωση. Η νεότερη τεχνική με αυτοσταθεροποιούμενο οστικό υποκατάσταστο δεν προσφέρει καμία βελτίωση στο BOP.
Στη συνεδρία με ομιλητές τους M. Ludlow, V. Benhamou και D. Thoma αναφέρθηκαν οι δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία στον Οδοντίατρο να ασχολείται με διάφορα γνωστικά αντικείμενα όπως ορθοδοντική (aligners), προσθετική (cerec, IOS, 3D printing), εμφυτευματολογία (guided ), ενδοδοντία, Smile design (διασύνδεση CBCT με IOS). Έτσι, μπορεί να έχει μεγαλύτερη ποσότητα θεραπειών και να ελέγχει καλύτερα τα ενδιάμεσα στάδια.
Η DS έχει δημιουργήσει μια απλουστευτική ενιαία λειτουργία όλων των σχετικών συσκευών με τελικό αποτέλεσμα την ευκολία χρήσης, διασύνδεσης αυτών, λήψη αναβαθμίσεων.
Πολύ ενδιαφέρον ήταν το debate με αρχικό θέμα GBR vs Profile implants, με ομιλητές τους R. Neiva κ D. Barak. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα profile δίνουν λύσεις σε ακρολοφίες που με κάποιο οριζόντια έλλειμμα, αλλά είναι technique sensitive.
Το άλλο θέμα ήταν ψηφιακή σχεδίαση και τοποθέτηση vs αναλογική με ομιλητές τους M. Krebs και G..Jones. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η προσωπική γνώση, η κλινική εμπειρία και δεξιότητα δεν μπορεί να υποκατασταθεί από υπολογιστές παρά μόνο επικουρικά και σε κάποια στάδια.
Σημαντική ήταν η παρουσίαση δύο περιστατικών νωδών που για τη σωστή αισθητική και λειτουργική του κάτω τριτημορίου έγιναν le Fort οστεοτομίες για βελτίωση της σχέσης των δύο γνάθων και ακολούθησε η θεραπεία με τα εμφυτεύματα και την προσθετική.
Το βράδυ μας περίμενε μια φανταστική βραδιά στο Azzur με πολύ χορό, φαγητό και κέφι, που έδειξε πως οι οδοντίατροι ξέρουν να διασκεδάζουν!
Η τρίτη μέρα του συνεδρίου, το Σάββατο 10 Ιουνίου, άνοιξε με θέμα την ιδεώδη αισθητική με ομιλητές τους O. Pin-Harry, A. Sokolowski, C. Barwacz. Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών μπορούν να δώσουν λύσεις ακόμη και σε πολύπλοκα περιστατικά. Αναφέρθηκαν στο abutment που με κοίλη σχεδίαση δίνει κέρδος σε μαλακούς ιστούς. Οι T.Hanser, P.Gehrke, A.Tirmmerman σε άλλη αίθουσα αναφέρθηκαν στη θεραπεία με εμφυτεύματα σε πολύπλοκες περιπτώσεις.
Η περιεμφυτευματίτιδα και οι επιπλοκές ήταν θέμα της επόμενης συνεδρίας με ομιλητές τους L Cooper, M. Krebs και C.Stanford. Η παρουσία ξένου σώματος όπως υπόλειμμα κονίας είναι σημαντική αιτία και μπορεί να οδηγήσει και σε οξεία περιεμφυτευματίτιδα και αντίδραση ξένου σώματος. Η υψηλή ροπή τοποθέτησης είναι μια ακόμη επιβαρυντική παράμετρος. Τα σημερινά εμφυτεύματα έχουν σχεδίαση σπειρών και επιφανείας ώστε να έχουν καλή T.Beeler αρχική σταθερότητα με λογική ροπή (περίπου 25Ncm), ώστε να αποφεύγεται η ισχαιμία στο οστούν.
Η σύγκλειση μπορεί επίσης να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα, ιδιαίτερα οι πλάγιες κινήσεις. Φυσικά η κακή τοποθέτηση και η απόσταση κάτω των 3mm μεταξύ τους και 2mm από τα δόντια μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές.
Φουτουριστική ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των 3D σχεδιαστικών προγραμμάτων από τον T.Beeler της Google. Αναφέρθηκε στις ταινίες animation και το μέλλον αυτών.
Η τελευταία ομιλία ήταν αυτή της M. Hallund με οικολογικό θέμα, συγκεκριμένα για την ανακύκλωση οδοντιατρικών αποβλήτων κλπ.
Πριν απ’ το συνέδριο η Dentsply Sirona εγκαινίασε ένα πρόγραμμα σπουδών πάνω στα εμφυτεύματα (DS Academy) και παρουσίασε το νέο OmniTaper Implant που δίνει λύση αισθητική, αξιόπιστη και απλοποιημένη σε κάθε εμφυτευματική αποκατάσταση μετεξακτικού φατνίου, ανύψωση ιγμορείου και οστούν τύπου ΙΙΙ κ IV.
Οι περίπου 500 σύνεδροι, ο υπέροχος χώρος του InterContinental και η αφθονία σε γεύματα, διασκέδαση και εξυπηρέτηση στην έκθεση με τα προϊόντα της Εταιρείας συνέβαλαν στην επιτυχία της.
Συζήτηση σχετικά με αυτό το άρθρο