Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, με θέμα: Συνήθη σφάλματα κατά την λήψη και ανάγνωση οπισθοφατνιακής και πανοραμικής ακτινογραφίας
Η Εταιρεία Σύγχρονης Οδοντιατρικής (ΕΣΟ) διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο γύρω από την ακτινολογία με θέμα: Οπισθοφατνιακή, Πανοραμική Ακτινογραφία και Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης.
Το webinar θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, στις 11 π.μ., με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Βλαστό.
Ομιλητές
Κωνσταντίνος Βλαστός, DR. Επιστ. Συνεργάτης Ανατομίας Ιατρικής ΕΚΠΑ
Θέμα: Συνήθη σφάλματα κατά την λήψη και ανάγνωση οπισθοφατνιακής και πανοραμικής ακτινογραφίας
Στη συγκεκριμένη ομιλία θα γίνει αναφορά στα λάθη που γίνονται κατά τη λήψη της πανοραμικής και της οπισθοφατνιακής ακτινογραφίας και κατά ποσό μπορεί αυτά να επηρεάσουν στη διάγνωση και στην ορθή θεραπεία των ασθενών. Η λαθεμένη διάγνωση θα οδηγήσει προφανώς σε λάθος θεραπεία και κατ΄ επέκταση βλάβη στον ασθενή.
Επίσης θα συζητηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ακτινοπροστασίας που αφορούν τον οδοντίατρο και τον ασθενή, την ασφαλή λειτουργία των ακτινογραφικών μηχανημάτων καθώς και τα μέτρα προστασίας για την ακτινογράφηση των εγκύων.
Μιχάλης Μάστορης, M.Sc. Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος
Θέμα: Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης ως αναπόσπαστο εργαλείο στη σύγχρονη Εμφυτευματολογία
Σκοπός της ομιλίας είναι η ανάλυση των πλεονεκτημάτων, που καθιστούν την οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία αναπόσπαστο στοιχείο στη διαγνωστική διαδικασία στον προεγχειρητικό έλεγχο των εμφυτευμάτων.
Θα αναφερθούν συνοπτικά στην αρχή δισδιάστατες προβολές (π.χ. πανοραμική, οπισθοφατνιακές), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλύοντας διεξοδικά τα μειονεκτήματα και τους περιορισμούς τους. Η απλή συμβατική τομογραφία αποτελεί μια προσέγγιση για την εκτίμηση της τρίτης διάστασης και θα αναλυθούν τα μειονεκτήματά της. Εξέλιξη αποτέλεσε η Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης και στην προσπάθεια ανάλυσης της τεχνικής αυτής θα γίνει αναφορά στις αρχές σχηματισμού εικόνας και σε βασικές έννοιες (π.χ. ανασυνθέσεις – τομές σε διάφορα επίπεδα – απόσταση τομών-πάχος τομών, κλίση ανασύνθεσης). Επιπλέον θα γίνει αναφορά σε βασικά ανατομικά σημεία, που πρέπει να γνωρίζει ο οδοντίατρος και να τα αναγνωρίζει στην Υπολογιστική Τομογραφία.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα μοριοδοτηθούν με 2 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ).
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο: www.eso.gr.
Discussion about this post