Η καλή στοματική υγιεινή, δεν συμβάλλει μόνο στην αποτροπή της τερηδόνας, αλλά ελαχιστοποιεί και τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Bergen, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η ουλίτιδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση ή όχι του Αλτσχάιμερ.
“Ανακαλύψαμε ότι το βακτήριο που προκαλεί ουλίτιδα μπορεί να μετακινηθεί από το στόμα στον εγκέφαλο”, σημείωσε ο Piotr Mydel, ερευνητής στο εργαστήριο Broegelmanns, στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bergen (UiB).
Τα βακτήρια παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια της μνήμης και τελικά στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.Ο Mydel διευκρινίζει ότι τα βακτήρια, από μόνα τους, δεν προκαλούν Αλτσχάιμερ, αλλά η παρουσία αυτών των βακτηρίων αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου, ενώ παράλληλα ευθύνονται για την ταχύτερη εξέλιξή της.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με αυτή τη μελέτη υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να επιβραδύνει τη νόσο. “Βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε νήμα”, ενώ αν έχετε ουλίτιδα και ιστορικό Αλτσχάιμερ στην οικογένεια, η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τη θεραπεία της είναι ζωτικής σημασία”, είναι η προτροπή του ερευνητή Mydel προς το κοινό.
Οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο, εκκρίνοντας επιβλαβή ένζυμα που μπορούν να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές έχουν στοιχεία για αυτή τη διεργασία, τα οποία προέρχονται από ανθρώπινους εγκεφάλους.
Πιο συγκεκριμένα, ο Mydel και οι συνεργάτες του εξέτασαν 53 άτομα με Αλτσχάιμερ και εντόπισαν το συγκεκριμένο ένζυμο σε ποσοστό 96% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Mydel, αυτή η γνώση ανοίγει το δρόμο για μια πιθανή νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.
“Έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μία νέα φόρμουλα που αναστέλλει τη δράση των επιβλαβών αυτών ενζύμων και κατά συνέπεια την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Η δοκιμή αυτού του νέου φαρμάκου έχει προγραμματιστεί αργότερα αυτό το έτος”, δήλωσε ο Piotr Mydel.
Discussion about this post