Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό “European Journal of Preventive Cardiology” της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει την παρουσία μικροβίων στο αίμα και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής αρρυθμίας και ανεπάρκειας. Η νέα αυτή μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και των δύο αυτών καρδιολογικών προβλημάτων.
Η έρευνα στηρίχθηκε σε δείγμα 161.286 συμμετεχόντων που επελέγησαν από το μητρώο ασφαλισμένων στο εθνικό σύστημα υγείας της Κορέας, ηλικίας 40 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή καρδιακής ανεπάρκειας. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση ρουτίνας μεταξύ του 2003 και του 2004. Συλλέχθησαν πληροφορίες σχετικά με το ύψος, το βάρος, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ασθένειες, τον τρόπο ζωής, την στοματική υγεία και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής. Από τους συμμετέχοντες, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το 3% εμφάνισαν αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) και το 5% καρδιακή ανεπάρκεια.
Το βούρτσισμα των δοντιών τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε διάστημα παρακολούθησης 10,5 ετών, άσχετα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το κοινωνικο-οικονομικό στάτους και άλλους παράγοντες.
Discussion about this post