Το μάσημα τσίχλας, η συνήθεια να τρώμε τα νύχια μας και το piercing στο στόμα φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων και διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε 124 μαθητές γυμνασιακής εκπαίδευσης στη Σουηδία. Η έρευνα στηρίχθηκε στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων που υποδεικνύουν δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΚΓΑ), ενώ 116 μαθητές υποβλήθηκαν και σε κλινική εξέταση του κροταφογναθικού συστήματος.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων φανέρωσε ότι 86% των μαθητών μασούσαν συχνά τσίχλα (το 25% των συμμετεχόντων σε καθημερινή βάση), ενώ το 14% είχε κάνει piercing στο στόμα. Όσον αφορά στα συμπτώματα που σχετίζονται με τις διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης και που εμφανίζονταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το 39 % των συμμετεχόντων ανέφερε πονοκεφάλους, το 18 % σημείωσε ότι άκουγε τον χαρακτηριστικό ήχο «κλικ» κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος, ενώ το 7% ανέφερε πόνο στην περιοχή του προσώπου και το 6% εκατό δυσκολία κατά την προσπάθειά του να ανοίξει το στόμα διάπλατα.
Η έρευνα φανέρωσε ότι τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα και που είχαν κάνει περισσότερα piercings στο στόμα και μασούσαν πιο συχνά τσίχλα, ήταν περισσότερο επιρρεπή στην εμφάνιση πονοκεφάλων και άλλων σοβαρών διαταραχών της κροταφογναθικής άρθρωσης σε σχέση με τα αγόρια. Κατά συνέπεια, έκαναν πιο συχνά χρήση αναλγητικών και επισκέπτονταν πιο συχνά τον γιατρό συγκριτικά με τα αγόρια.
Σε γενικές γραμμές, η μάσηση τσίχλας φάνηκε να συσχετίζεται συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος και ευαισθησία των κροταφογναθικών αρθρώσεων και των μασητικών μυών. Το piercing στο στόμα συνδέεται με πονοκεφάλους και μυϊκή ευαισθησία, ενώ το καθημερινό δάγκωμα των νυχιών αποτελούσε συνήθη αιτία για την εμφάνιση πονοκεφάλων και τη φθορά των δοντιών.
Η μελέτη με τίτλο «Oral parafunctions, piercing and signs and symptoms of temporomandibular disorders in high school students» είναι διαθέσιμη στην επιστημονική έκδοση Acta Odontologica Scandinavica.
Discussion about this post