Ένα οδοντικό εμφύτευμα 2.300 ετών, κατασκευασμένο από σίδηρο, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε κελτικό τάφο, στο Λε Σεν της Γαλλίας. Το δόντι ανήκε σε γυναίκα ηλικίας 20-30 ετών και αποτελεί το αρχαιότερο εμφύτευμα δοντιού μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.
Το εμφύτευμα είχε τη μορφή σιδερένιας καρφίδας και είχε τοποθετηθεί στη θέση ενός άνω κοπτήρα, όπου προφανώς είχε προσαρτηθεί το τεχνητό δόντι. Σύμφωνα με τους ερευνητές το δόντι θα πρέπει να είχε τοποθετηθεί μετά το θάνατο της γυναίκας στο πλαίσιο του καλλωπισμού των νεκρών, καθώς η διαδικασία εμφύτευσης θα ήταν τρομερά επώδυνη για να την αντέξει όσο ήταν εν ζωή.
Σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο σενάριο, τότε είναι πιθανό ότι ο σίδηρος ο οποίος διαβρώνεται μέσα στο σώμα σε συνδυασμό την έλλειψη συνθηκών αποστείρωσης να προκάλεσαν κάποια σοβαρή μόλυνση στη γυναίκα, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο της.
Τα κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν στον τάφο παραπέμπουν στον κελτικό πολιτισμό, ο οποίος ήκμασε στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη κατά την Ύστερη Εποχή του Σιδήρου και ήταν φημισμένος για την προηγμένη μεταλλουργία, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων.
Η χρονολόγηση των κτερισμάτων συμπίπτει με την περίοδο που οι Γαλάτες είχαν αναπτύξει δεσμούς με τους Ετρούσκους της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι ήταν γνωστοί για τις οδοντοτεχνικές τους γνώσεις και ίσως αυτοί να δίδαξαν στους Γαλάτες την κατασκευή τεχνητών δοντιών.
Σημειώνεται ότι πρόσθετα δόντια, τα οποία χρονολογούνται πριν από 5.500 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή.
* Πηγές: www.dentistrytoday.com, www.dailymail.co.uk
Discussion about this post